Οικονόμου: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού να σχετίζεται με τα αντισώματα» - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
20
Νοέμβριος
Back
Οικονόμου για Τσίπρα: Παροχές χωρίς κοστολόγηση

Οικονόμου: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού να σχετίζεται με τα αντισώματα»

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Υγείας.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στον Ant1 επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού ψηφοθηρικά και δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο αν τα νέα μέτρα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι αυτά στοχεύουν κυρίως σε δυο κατευθύνσεις. Αφενός να προστατέψουν τους πάντες από τον κοροναϊό και αφετέρου να ασκηθεί μια έμμεση πίεση προς τους ανεμβολίαστους προκειμένου να εμβολιαστούν.

Οικονόμου: "Προσωπική αγωνία" Τσίπρα για τις εκλογές

Θα έχει το πιστοποιητικό ημερομηνία λήξης;

Σε ότι αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την τρίτη δόση του εμβολίου μετά τη συμπλήρωση 6 μηνών από την δεύτερη δόση, είπε ότι η προσωπική του θέση είναι ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να σχετίζεται με την πληρότητα των αντισωμάτων και αποδεδειγμένα αυτά εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά αυτοί που θα κάνουν τις προτάσεις είναι όπως πάντα οι ειδικοί επιστήμονες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, ενώ ερωτηθείς για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βελτιωθεί η εικόνα και ήδη έχουν πυκνώσει κατά πολύ τα δρομολόγια.

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες και δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού

«Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Ο Πρωθυπουργός ήταν απολύτως καθαρός χθες. Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στο να ξαναγυρίσει η ζωή στην κανονικότητά της και από αυτή την πραγματικότητα δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς. Ήδη, η χώρα εξαιτίας της αντιμετώπισης όχι μόνο της υγειονομικής, αλλά και της οικονομικής, είναι σε θέση να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πρωθυπουργός χθες, στη συνέντευξή του, ανακοίνωσε δύο πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, που ακουμπούν στην ανάγκη της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις. Η μία αφορά τον αγροτικό κόσμο: Οι Έλληνες παραγωγοί που είναι μέλη συνεταιρισμών και οι νέοι αγρότες θα έχουν επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα το 2022. Η δεύτερη ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Όλα αυτά γίνονται, διότι η Κυβέρνηση πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης που της επιτρέπουν να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων, της κοινωνίας.»

Για τον εμβολιασμό

«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί. Ήδη, έχουμε μία σημαντική αύξηση των νέων ραντεβού. Είμαστε στα 30.000 την ημέρα, από εκεί που ήμασταν 7.000-8.000 την ημέρα το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω ότι και το πλαίσιο των μέτρων βοηθά. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή με όλους τους τρόπους, ενημερωτικά, με καμπάνιες, με τους επιστήμονες μπροστά, με τα στοιχεία που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ζωή, δεν είναι διχασμός. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε, στηρίζοντας και το Σύστημα Υγείας.

Η προσωπική μου άποψη, χωρίς να είμαι ειδικός, είναι ότι προφανώς και πρέπει να συνδέεται το πιστοποιητικό με την πληρότητα των αντισωμάτων. Είναι προφανώς ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η τρίτη δόση είναι μια απαραίτητη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε όλοι.»

Σε ό,τι αφορά τους ναούς

«Πρώτα απ’ όλα, στους ναούς υπάρχουν μέτρα. Οι ιερείς, ιεροψάλτες, οι εργαζόμενοι στους ναούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να προσέρχονται με δύο τεστ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα. Οι πιστοί προσέρχονται στον ναό για ν’ ασκήσουν το θρησκευτικό τους καθήκον με μάσκα, με αποστάσεις, έτσι όπως προκύπτει και από το πλαίσιο και από τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου. Αυτό γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό γίνεται και τώρα. Τι προσπαθεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία και ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του; Ότι η Κυβέρνηση, δήθεν, για να μην έχει πολιτικό κόστος, σ’ έναν κόσμο που πηγαίνει στις εκκλησίες, τον οποίο τοποθετεί, πολιτικά και εκλογικά, κάπου ο ίδιος, δεν θέλει να τους βάλει προβλήματα.

Η Κυβέρνηση όμως είναι αυτή, που όταν χρειάστηκε, με απόφασή της, έκλεισε, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία, τους ναούς. Έκλεισαν οι εκκλησίες όταν έπρεπε να κλείσουν. Και σωστά έκλεισαν και δεν υπολόγισε ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση τότε, ούτε πολιτικό κόστος, ούτε δυσαρέσκεια, ούτε το πόσο εξαγριώθηκαν αρκετοί από τους συμπολίτες μας. Αυτό έπρεπε να γίνει και αυτό έγινε διότι την πανδημία δεν την προσεγγίζουμε με όρους ψηφοθηρικούς Δεν μετράμε με βάση τη δημοφιλία τα μέτρα, αλλά με βάση την αναγκαιότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους. Και αυτή είναι μια μεγάλη μας διαφορά που έχει αναδειχθεί στη διαχείριση της πανδημίας από το ξεκίνημά της μέχρι και τώρα.»

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Κυκλοφορούν σήμερα τις ώρες αιχμής 1.200 λεωφορεία, όταν πριν από δυόμισι χρόνια κυκλοφορούσαν 850. Έχουν προστεθεί στο σύστημα οδηγοί. Έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια κορμού στο κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε οι αναμονές, εκεί που υπάρχει περισσότερη κίνηση, να είναι μικρότερες. Οι χρόνοι στα δρομολόγια στο μετρό και τον ηλεκτρικό, κυρίως τις ώρες αιχμής έχουν περιοριστεί επίσης στα 3,5 και 4 λεπτά από τα 6,5 με 7-7,5 που ήταν.

Πρόβλημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ώρες αιχμής υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά για να αναχαιτίσεις το πρόβλημα, πρέπει να δεις τι κάνεις. Εδώ, απαντάμε με πράξεις και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν βελτιώσει την κατάσταση.»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!