οικολόγοι-το-φράγμα-στα-γρεβενά-θα-εξ-290401
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.01.2012 | 06:15

Οικολόγοι: Το φράγμα στα Γρεβενά θα «εξαφανίσει» το οικοσύστημα του Αλιάκμονα

Το ζήτημα του σχεδιασμού ενός υδροηλεκτρικού «μέγα» φράγματος στο Ελάφιο Γρεβενών φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στην ερώτηση, αναφέρεται ότι ο ταμιευτήρας που σχεδιάζεται να προκύψει από το 110 μ. ύψους φράγμα θα έχει έκταση 39 km2 και μήκος περί τα 40 km. Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα του ποταμού Βενέτικου θα πλημμυρίσει (17 km). Ο ποταμός Γρεβενίτης θα κατακλυστεί σχεδόν ολόκληρος, από την πόλη των Γρεβενών έως και τη συμβολή του με τον Αλιάκμονα.

Πέρα από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, υπογραμμίζεται ότι δεν έχουν μελετηθεί οι συνδυαστικές επιπτώσεις από τα δεκάδες άλλα τεχνητά έργα που επιβαρύνουν το ποτάμιο σύστημα του Αλιάκμονα και δεν έχει εκπονηθεί προσχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής.

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεχών τεχνητών λιμνών στον ποταμό Αλιάκμονα και «κοπής» της Ελλάδας στα δύο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιοποικιλότητα.

«Όπως είχα δηλώσει και για το φράγμα στο Νεστόριο, ο Αλιάκμονας φαίνεται να πέφτει θύμα μιας ανεξέλεγκτης “φραγματολαγνείας”», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Το φράγμα στο Ελάφιο είναι μια πολύ μεγαλύτερη κατασκευή που εκτός από περιβαλλοντικούς ίσως ενέχει και γεωτεκτονικούς κινδύνους. Η τεχνητή λίμνη θα φτάσει σχεδόν ως τα Γρεβενά!  Εάν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Αλιάκμονα ως ένα φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα. Θα μετατραπεί σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη με τόνους τσιμέντου, η οποία θα στέκει εμπόδιο στις μετακινήσεις μεγάλων θηλαστικών, όπως η αρκούδα, και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βιοποικιλότητα της χώρας. Η λύση στην κρίση δεν είναι τσιμεντένια φράγματα και κατασκευαστικά έργα που αδειοδοτούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές αντοχές των ποταμών μας και τις αθροιστικές επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα που αποτελεί ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό μας στοιχείο. Όσο γρηγορότερα το κατανοήσουμε, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή της οικονομίας μας».