οικολόγοι-aνάγκη-για-αξιόπιστους-περι-300095
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.06.2011 | 07:12

Οικολόγοι: Aνάγκη για αξιόπιστους περιβαλλοντικούς λογαριασμούς

Υπερψηφίστηκε στην Oλομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Έκθεση Leinen για τους περιβαλλοντικούς-οικονομικούς λογαριασμούς. Η Έκθεση υποστηρίχθηκε και από τους Πράσινους, με «σκιώδη» εισηγητή τον ευρωβουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Στους λογαριασμούς αυτούς, θα καταγράφονται δεδομένα για την αλληλεξάρτηση περιβάλλοντος και οικονομικής δραστηριότητας, όπως ενεργειακοί λογαριασμοί, λογαριασμοί ύδατος και αποβλήτων, λογαριασμοί δασών, αλλά και δεδομένα για ανακύκλωση και πρόληψη των απορριμμάτων, των ατμοσφαιρικών εκπομπών και της κλιματικής αλλαγής.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είχε ασχοληθεί ενεργά με το θέμα και τον περασμένο Νοέμβριο, ως σκιώδης εισηγητής των Πράσινων κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης Ευρωπαϊκού Κανονισμού στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τροπολογίες του Μιχάλη Τρεμόπουλου και των Πράσινων για την ανάγκη πληρέστερων στοιχείων ώστε να περιλάβουν τα αποθέματα υλικών (όχι μόνο τη ροή τους), καθώς και τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, είχαν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Κανονισμού με πρόβλεψη να κατατεθεί σχετική εισήγηση της Κομισιόν μέχρι τέλους του 2013. Οι τροπολογίες αυτές υιοθετήθηκαν και από την Ολομέλεια στο πλαίσιο της έκθεσης Leinen.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, «τεκμηριωμένη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής είναι δυνατή, μόνο εφόσον υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εμπλουτισθούν μεσοπρόθεσμα με πρόσθετες πληροφορίες προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες πολιτικής αξιολόγησης και δράσης.

Όμως, οι συμβατικοί εθνικοί λογαριασμοί εστιάζουν κυρίως στις συναλλαγές της αγοράς και σε δείκτες που αντανακλούν σημαντικούς μεν παράγοντες στη δημιουργία ευημερίας, αλλά δεν μετρούν την ίδια την ευημερία.

Ωστόσο, οι νέες ελλείψεις φυσικών πόρων απειλούν τώρα τη συνεχιζόμενη παραγωγικότητα της οικονομίας, και οι οικονομικές δραστηριότητες παραγωγής και κατανάλωσης ενδέχεται να βλάψουν την ποιότητα του περιβάλλοντος, επιβαρύνοντας υπερβολικά τους φυσικούς αποδέκτες με απόβλητα και ρύπους.

Η εισαγωγή περιβαλλοντικο-οικονομικών λογαριασμών έχει ουσιώδη σημασία, αλλά δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανάπτυξη εναλλακτικών προς το ΑΕΠ δεικτών, οι οποίοι θα καλύπτουν τις διάφορες περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς και αυτές που αφορούν την ποιότητα ζωής».

 

Tags: