οι-θέσεις-του-πασοκ-για-δημόσιο-και-αυτ-147930
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.09.2015 | 16:06

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση: Κράτος μικρό και ευέλικτο & αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση

Κράτος μικρό, ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη και το επιχειρείν, αλλά και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις για να καταστεί η δημόσια διοίκηση αρωγός στην προσπάθεια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει επίσης, τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με  συνέργειες, έρευνας, καινοτομίας, πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης, βιομηχανίας, τουρισμού ώστε η περιφερειακή ανάπτυξη να απομακρυνθεί από τον πειρασμό του τοπικισμού, όπως περιγράφει το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνοψίζονται στο σύνθημα: «Απλούστευση, Επικουρικότητα, Αξιολόγηση». Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα για αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση και προτείνει ταυτόχρονα να μπει μπροστά η Αυτοδιοίκηση για αξιολόγηση δομών και κινητικότητα χωρίς απολύσεις και διατήρηση του «Καλλικράτη» με βελτιώσεις.

Αναλυτικά, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ:

Η έξοδος της χώρας από την κρίση και η αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές στο κράτος και τη διοίκηση. Το κράτος έχει ήδη  γίνει σημαντικά μικρότερο ως ποσοστό δημόσιας δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ. Στόχος είναι να γίνει  αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο στις υπηρεσίες που παρέχει. Ένα κράτος μικρό στη γραφειοκρατία, αλλά ισχυρό στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Βασικοί στόχοι είναι η εμπέδωση της λογοδοσίας, η αξιοκρατία, η ενίσχυση της συνοχής της διοίκησης και η απλούστευση των διαδικασιών.

Πρέπει να καταστήσουμε τη δημόσια διοίκηση αρωγό στην προσπάθεια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στηρίζονται στους ακόλουθους άξονες:

  • Κράτος μικρό, ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη και το επιχειρείν.
  • Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών αποτελεί διαρκές ζητούμενο για τη διοίκηση.

Προμετωπίδα στην προσπάθεια αυτή είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μέσα από τον συντονισμό και την ανάπτυξη δράσεων ψηφιακής διοίκησης και τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου.

  • Επικοινωνία, συνέργειες και ορθολογική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο. Η πολιτεία καλείται να θεραπεύσει ανάγκες και να επιλύσει προβλήματα με μεταβαλλόμενη ένταση και οξύτητα.

Παράλληλα, η εγκαθίδρυση μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας –αποσυνδεδεμένου  από διαθεσιμότητα και απολύσεις – θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπου εντοπίζονται.

  • Δημοσιοϋπαλληλία αριστείας. Ο εξαγγελλόμενος στόχος της αύξησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας προϋποθέτει δημοσιοϋπαλληλία υψηλού επιπέδου.

Οι  αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνουν τη συνεχή, ουσιαστική αξιολόγηση των στελεχών του δημοσίου, την ανάδειξη σε θέσεις ευθύνης βάσει των ουσιαστικών προσόντων και ικανοτήτων, την εφαρμογή στοχοθεσίας, τη σύνδεση του μισθολογίου με την απόδοση, και εν τέλει, μέσα από τα παραπάνω, την καλλιέργεια ισχυρής αίσθησης αποστολής στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνοψίζονται στο σύνθημα: «Απλούστευση, Επικουρικότητα, Αξιολόγηση». Συγκεκριμένα, απλούστευση των διαδικασιών με τη διαφάνεια αδιαπραγμάτευτη, επικουρικότητα με διαδημοτικές συνεργασίες ως εργαλείο και αξιολογηση δομών της Αυτοδιοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα για αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση και προτείνει ταυτόχρονα να μπει μπροστά η Αυτοδιοίκηση για αξιολόγηση δομών και κινητικότητα χωρίς απολύσεις και διατήρηση του «Καλλικράτη» με βελτιώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει διατήρηση του «Καλλικράτη», με βελτιώσεις, υποστηρίζοντας την άποψη ότι εάν δεν υπήρχε το παρόν θεσμικό πλαίσιο, η Αυτοδιοίκηση με την κρίση θα είχε καταρρεύσει.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της απόδοσης του συνόλου του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ρήτρας αποκέντρωσης για το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα προτείνει το 30-40% των ΠΕΠ να πηγαίνει στον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, καθώς και να έχουν δικαίωμα βέτο στις προτεραιότητες οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων.