οι-θέσεις-των-κομμάτων-για-το-ν-σ-της-αλ-3924
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.10.2017 | 15:12

Οι θέσεις των κομμάτων για το ν/σ της αλλαγής φύλου

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του. Πολύ πιθανό να πάρουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Συνάντηση Κοντή με βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με τέσσερις βουλευτές της ΚΟ που εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον κορμό του σχεδίου νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισήχθη στην Ολομέλεια, χωρίς πάντως να αποκλείονται επιμέρους βελτιώσεις και νομοτεχνικές αλλαγές.

Πηγές της ΚΟ δεν απέκλειαν κάποιες αλλαγές ή νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώνοντας, όμως, πως τυχόν βελτιώσεις δεν θα αλλάζουν τον κορμό και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και μεταφέροντας την αίσθηση πως από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης δεν διαφαίνεται πρόθεση για αλλαγές στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις από τους ΑΝ.ΕΛ καθώς και τη Νέα Δημοκρατία.

Σημείο τριβής συνεχίζει να παραμένει το άρθρο 3 το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη η οποία προβλέπει ότι ένα άτομο όταν συμπληρώσει το 15 έτος της ηλικίας του μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν τη συνεδρίαση έγινε σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα τηρηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες είτε θα καταθέσει τροπολογία η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου θα είναι μετά τα 18 έτη ή σχέδιο νόμου επί του νομοσχεδίου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.

Ένωση Κεντρώων: Να πάρει πίσω το νομοσχέδιο

Στην ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει: Μπορούμε με άλλους τρόπους να στηρίξουμε την κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων (κοινωνική ενσωμάτωση, εργασία, συντάξεις, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού). Αυτά τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο σημαντικά για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων από εκείνα που θέλει να θεσπίσει η Κυβέρνηση». Επίσης, η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει τις επιφυλάξεις της μήπως «με την εφαρμογή του νόμου του κ. Τσίπρα, αυξηθεί ο κοινωνικός τους αποκλεισμός και η κοινωνική απομόνωση και εκεί που πάμε να βοηθήσουμε μια τάξη συνανθρώπων μας, να κάνουμε τη ζωή τους πιο βασανιστική».

Η Ένωση Κεντρώων τάσσεται κατά και της πρότασης της ΝΔ, «τα 15 χρόνια να γίνουν 18» και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι τίμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γονατίζει στην Πανορθόδοξη σύναξη της Κρήτης και το λοιπό πολιτικό σύστημα να μη σέβεται τη θέληση της επίσημης Εκκλησίας».

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Αυτό που ζητούν είναι απόσυρση του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση της αλλαγής ταυτότητας φύλου προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου και από άλλη βάση.

Η Εκκλησία επιφυλλάσεται και υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Όπως λέει η αλλαγή ταυτότητας στα 15 προβληματίζει όχι μόνο την Εκκλησία αλλά και την οικογένεια.