οι-σταθμοί-από-τη-διάλυση-της-βουλής-187476
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.12.2014 | 20:03

Οι «σταθμοί» από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τη νέα κυβέρνηση (αναλυτικά)

Μια από τις πιο σύντομες προεκλογικές μάχες είναι αυτή που πρόκειται να διανύσουμε, καθώς από σήμερα που γίνεται η θυροκόλληση για τη διάλυσή της Βουλής, απομένουν μόνον 26 ημέρες ώς τις εκλογές. Γεγονός που πιέζει τα κόμματα να ανακοινώσουν τάχιστα τα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και τους υποψηφίους, και να οργανώσουν σε ασφυκτικές συνθήκες την καμπάνια τους.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, καθώς όσα θα ζήσουμε πιθανώς θα αποδειχθούν και πρωτόγνωρα. Σύμφωνα με τον νόμο, το αργότερο μέχρι τις 8/1 οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να δηλώσουν στον Αρειο Πάγο το όνομα και το έμβλημα του κόμματός τους ή το αν θα συνασπισθούν με άλλο κόμμα. Το αργότερο μέχρι τις 9/1 οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να μεταβούν στα Πρωτοδικεία για να γίνει η ανακήρυξή τους και τρεις ημέρες αργότερα (12 Ιανουαρίου) τα κόμματα υποχρεούνται να καταθέσουν τους πλήρεις συνδυασμούς τους και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους.

Αναλόγως αυστηροί περιορισμοί ισχύουν και για τους υποψηφίους. Αφού θυροκολληθεί σήμερα το Π.Δ. διάλυσης της Βουλής, τους επιτρέπεται μόνον μία εμφάνιση ανά πανελλαδικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κανάλι και δύο εμφανίσεις στα ΜΜΕ που έχουν άδεια τοπικής εμβέλειας. Υπογραμμίζεται ότι ύστερα από χρόνια επανέρχεται η ελεύθερη κοινοποίηση των δημοσκοπήσεων, καθώς αυτές επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται μέχρι και την Παρασκευή προ των εκλογών.

Το τι θα γίνει μετά τις εκλογές πιθανώς δεν θα διαφέρει από αυτό που ζήσαμε τον Μάιο του 2012. Σε περίπτωση που ο νικητής δεν έχει την αυτοδυναμία, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει στις 26/1 τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του επιδώσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν ύστερα από τρεις ημέρες αυτή αποδειχθεί άκαρπη, ο ΠτΔ θα την επιδώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, και αν ούτε αυτή τελεσφορήσει, θα τη διαβιβάσει στον επικεφαλής του τρίτου κόμματος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδιέξοδο, ο ΠτΔ οφείλει να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και να καταβάλει μια έσχατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης· αν δεν το κατορθώσει, θα ορίσει πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Κάπου εδώ, όμως, μπορεί να ζήσουμε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο. Βάσει του Π.Δ. που θυροκολλείται σήμερα, η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει ξανά στις 5 Φεβρουαρίου και στις 6 να εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της. Το Σύνταγμα ορίζει επίσης ότι, αμέσως μόλις συμβεί τούτο, πρέπει να αρχίσει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Αν όμως μέχρι τότε δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, θα προκύψει το συνταγματικά καινοφανές μια Βουλή που θα ξέρει ότι τελεί υπό διάλυση να οφείλει να εκλέξει ΠτΔ! Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο διάδοχος του κ. Παπούλια μπορεί να εκλεγεί ακόμη και από τη μειοψηφία των βουλευτών. Και τούτο διότι στη νέα αυτή διαδικασία η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί 180 ψήφους, η δεύτερη 151 και αν αυτή δεν καρποφορήσει, ΠτΔ εκλέγεται ύστερα από πέντε ημέρες ο έχων τη σχετική πλειοψηφία.

s3_hmeromhnies-thumb-large

Πηγή: Καθημερινή