ο-βενιζέλος-οι-πράσινοι-ηρακλείς-το-217234
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.05.2014 | 10:54

Ο Βενιζέλος, οι «πράσινοι» Ηρακλείς του στέμματος και το παράδειγμα της αποστασίας

Νέα κυβέρνηση, με άλλον πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να υπάρξει μόνον εφόσον το θέλουν τα κόμματα, αλλιώς θα μοιάζει με αποστασία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κ. Παπανδρέου ο οποίος, όπως είπε δεν θα έπρεπε να παραιτηθεί αν δεν το ήθελε ο ίδιος. Και ο κ. Παπανδρέου το ήθελε από τον Ιούνιο του 2011.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν επέλεξε τον ίδιο ως πρωθυπουργό, αντί των κ.κ Κακλαμάνη, Πετσάλνικου και Παπαδήμου, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπήρξε τέτοια σκέψη. «Θα δούμε, ίσως δεν ξέρετε όλα τα γεγονότα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι είναι «παρών μόνο όταν χρειάζεται και μόνο όσο χρειάζεται» και πρόσθεσε ότι έκανε ένα τεράστιο χαμαλίκι ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Τόνισε, μάλιστα ότι αν κάποιος στήριξε μέχρι τέλους τον κ. Παπανδρέου ήταν ο ίδιος, ενώ πολλά στελέχη, ακόμα και υπουργοί τον πρόδωσαν, αναφέροντας τα ονόματα της Λ. Κατσέλη, του Χ. Καστανίδη, του Π. Κουρουμπλή, του Οδ. Βουδούρη, της Σ. Σακοράφα.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε εναντίον μιας μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ τους οποίους χαρακτήρισε «Ηρακλείς του στέμματος», τα οποία ενεργούν, δήθεν στο όνομα του κ. Παπανδρέου, για να χτυπήσουν τη χώρα και την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, στηρίζοντας έτσι την πολιτική της δραχμής. Τι εκδίκηση θέλουν να πάρουν αυτά τα στελέχη, αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε ότι αν θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τον κ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που ενδιαφέρεται να πετύχει η χώρα και η πολιτική που εφαρμόζεται.

Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια 2009-2011 το ΠΑΣΟΚ έχασε 25, περίπου βουλευτές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στήριξε τον κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και μόνο δύο παραιτήθηκαν και από βουλευτές (Φλωρίδης, Νασιώκας).

Επανέλαβε ότι διαφωνούσε με το δημοψήφισμα, ειδικά από τη στιγμή που πληροφορήθηκε ότι δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως οι εταίροι, αλλά στήριξε την απόφαση του κ. Παπανδρέου δημόσια για να μη διχαστεί η κυβέρνηση.

Απέρριψε τα σενάρια περί επιβολής του κ. Παπαδήμου από τον κ. Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντας αστειότητες όσα κυκλοφορούν σχετικά. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει εντονότατα στην επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως προέδρου της Κομισιόν.

Ανέφερε και πάλι ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και σύμβολο ενότητας του έθνους, γιατί, όπως είπε, «εμείς θέλουμε να ενώσουμε το έθνος» και να σταματήσει αυτός ο ιδιότυπος εμφύλιος που υπάρχει στη χώρα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει καμία επαφή της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει μόνη της εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στη Μόσχα χωρίς να συνοδεύεται από τον πρέσβη, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό, παρατήρησε, γίνεται μόνο στη Συριακή αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται σε κανονικό εμφύλιο με την κυβέρνηση.

Απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον εκνευρισμό του, λόγω της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, γι αυτό και εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι «όλα είναι ψέματα», για το πλεόνασμα, την έξοδο από την κρίση κλπ. Και ρίχνει «όλο το κάρβουνο στη φωτιά», κάτι που δημιουργεί ένταση. Και όλα αυτά την ώρα που ο κόσμος θέλει να αισιοδοξήσει.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι ένα μέρος της παράταξης που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ είναι δυσαρεστημένο και σε μεγάλο βαθμό ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς, πρόσθεσε, πρέπει να τους πείσουμε να το ξανασκεφτούν.

Για τη ΝΔ ανέφερε ότι πολλές φορές ενεργεί ως να είναι μόνη της στην κυβέρνηση και αυτό δυσκολεύει τη συνεργασία και χαρακτήρισε «ανακριβές και άδικο» να εμφανίζει η ΝΔ ως να τα έκανε όλα μόνη της, υπενθυμίζοντας την αντιμνημονιακή περίοδό της, την κάθοδό της στο Σύνταγμα με τους «αγανακτισμένους» και τα «Ζάππεια».

Για τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι ενθαρρύνει τυχωδιοκτικές πολιτικές, μέσω της συνεργασίας της με στελέχη του ΠΑΣΟΚ του χθες, ενώ δεν θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και την επόμενη μέρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «για να έχουμε σταθερότητα, χρειάζεται η κυβέρνηση όχι γενικά κι αόριστα, με προοδευτικό πρόσημο, άρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, που είναι συν 2 γιατί τώρα έχουμε και τον Ανδρέα Λοβέρδο και το Χρήστο Αηδόνη, 29 Βουλευτές είναι καθοριστικός παράγοντας για να υπάρχει κυβέρνηση».

Και σχετικά με την ενδεχόμενη εκλογική συμπεριφορά κάποιων ψηφοφόρων της παράταξης είπε: «Δεν μπορώ να δεχθώ εγώ δυο τύπους πολιτικών συμπεριφορών, έναν που λέει «εσείς παιδιά του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς είστε ήρωες, σηκώνετε μεγάλο βάρος, σας εκτιμούμε, σας θαυμάζουμε, πληρώνετε κόστος, είμαστε με την κυβέρνηση, θέλουμε σταθερότητα, ψηφίζουμε ΝΔ όμως γιατί πρέπει να δούμε τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Δεν υπάρχει κυβέρνηση της ΝΔ, υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας η οποία χωρίς ισχυρή προοδευτική παρουσία δεν υπάρχει». Ενώ απέρριψε και τη «χαλαρή ψήφο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δυστυχώς» δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στο ντιμπέϊτ, όπου έθεσε το θέμα του δημοψηφίσματος, χωρίς να πάρει απάντηση, αλλά πρόσθεσε:

«Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει το εξής καταπληκτικό, θέλω να σας το περιγράψω πολύ συνοπτικά: Λέει ο κ. Τσίπρας: 10 Ιουνίου του 2011 στη Βουλή, στο Γιώργο Παπανδρέου: «Είσαι Πινοσέτ». Πριν γίνει ανασχηματισμός. Μετά, κάνουμε τη μεγάλη επιτυχία 27/10/2011 και παίρνουμε το δεύτερο πακέτο. Την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στα επεισόδια κατά των εκπροσώπων της κυβέρνησης στην παρέλαση και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Δημιουργείται ένταση, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου «δημοψήφισμα». Λέει ο κ. Τσίπρας: «’Αθλια πρόταση, φθηνό τέχνασμα, εναντίον αυτής της απατηλής πρότασης». Μετά αρχίζει η κρίση ν’ αλλάζει τα δεδομένα, ν’ ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί όλους τους βουλευτές που μπορούσε και τους υπουργούς ακόμη, οι οποίοι είχαν χτυπήσει την κυβέρνηση Παπανδρέου και ήθελαν να τη ρίξουν, βουλευτές εκλεγμένοι με το ΠΑΣΟΚ».