Ο μήνας που θα κρίνει και τις εθνικές κάλπες

Καθοριστικός για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα είναι ο μήνας έως τις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση στις 26 Μαΐου.

Οι 30 ημέρες που απομένουν έως τις κάλπες και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των περιφερειών και των τριών μεγάλων δήμων, πιθανόν μάλιστα να κρίνουν και το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Σε περίπτωση που η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι μικρή ή σε περίπτωση που είναι πολύ μεγάλη ενδέχεται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό –ιδίως στην πρώτη περίπτωση- σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο και συγκεκριμένα στις 16 ή τις 23 του μηνός.

Οι ευρωεκλογές θα επιχειρηθεί να διεξαχθούν μέσα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης. Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να επιβάλλει ως ατζέντα το κοινωνικό κράτος, όπου η ΝΔ υστερεί, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το φάουλ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες με επίκεντρο την «πολακιάδα». Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη μετά την Κυριακή του Θωμά βοηθάει τη ΝΔ, ενώ για τον πρωθυπουργό αποτελεί στοίχημα το αν θα καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα (με δεδομένη και την υπεροπλία της Πειραιώς στα μέσα ενημέρωσης) μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Όπλο στα χέρια του πρωθυπουργού αποτελεί ασφαλώς και το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που θα εξαγγείλει, έστω και αν η πλήρης απόδοσή του μπορεί να φανεί πολιτικά στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ άγνωστο είναι εάν θα προκύψουν νέα σκάνδαλα και σε βάρος ποίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφές ότι δεν μπορεί πολιτικά να αντέξει διαφορά άνω των 7 μονάδων (ίσως και 5), σε συνδυασμό πάντα με τις επιδόσεις που θα έχει στους τρεις μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες.

Η ΝΔ, από τη στιγμή που επιχειρεί να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική θα δυσκολευτεί να πείσει ότι είναι ο νικητής των εκλογών σε περίπτωση που πάρει διαφορά κάτω των 6 μονάδων, ιδίως εάν είναι και κάτω από το 30%, όσο και αν στις ευρωεκλογές επικρατεί η χαλαρή ψήφος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την αποχή, η οποία αποτελεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κοινό αντίπαλο όλων των κομμάτων. Κυρίως όμως αποτελεί αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η τάση που θα διαφανεί στις ευρωεκλογές για το εάν η επόμενη Βουλή ενδέχεται να είναι πεντακομματική, οπότε διευκολύνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ή εάν θα αποτελείται από έξι ή παραπάνω κόμματα, οπότε θα δυσκολεύει η αυτοδυναμία.

Ακόμα:

-Το ίδιο ενδιαφέρον εμφανίζει και η μάχη που θα δοθεί για την τρίτη θέση και που αυτή τη στιγμή τη διεκδικούν Κίνημα Αλλαγής, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

-Ποτάμι και ΑΝΕΛ δίνουν μάχη επιβίωσης, καθώς εάν δεν πάνε καλά στις ευρωεκλογές ενδέχεται ακόμα και να μην κατέλθουν στις εθνικές.

-Ενδιαφέρον εμφανίζει και εάν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, όπως ο Βελόπουλος και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη κατορθώσουν να εμφανιστούν ως εν αναμονή κόμματα για είσοδο στην ελληνική Βουλή, καθώς και το εάν στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ, ΜΕΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας) εμφανίσουν δυνατότητα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Πηγή: news247/B. Σκουρής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΑΛΠΕΣ, ΣΚΗΝΙΚΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!