Ο «γρίφος» των εκλογών: Ποιες ημερομηνίες είναι στο κυβερνητικό τραπέζι

Με ένα «σταυρόλεξο» και μάλιστα για δυνατούς λύτες μπορεί να παρομοιάσει κανείς την κατάληξη των σεναρίων για την ημερομηνία των εκλογών, εάν λάβουμε ως δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες εντός του 2015.

Οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση επέλεξε την… οδό των θερινών κοινοβουλευτικών τμημάτων, συνδυάζονται με την μετάθεση των πρόρων εκλογών για το φθινόπωρο. Βέβαια, νεότερες πληροφορίες από το κυβερνητικο επιτελείο, παρότι θέλουν «όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά», αποδυναμώνουν το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Το ενδεχόμενο η Βουλή να λειτουργήσει από τις 25 Αυγούστου σε 3 θερινά τμήματα μέχρι τις 5 Οκτωβρίου «λύνει» τα χέρια της «κυβέρνησης του Μεγάρου Μαξίμου» -χαρακτηρισμός που ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση- καθώς έτσι έχει το «ελεύθερο» να περάσει τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους, έχοντας «αδρανοποιήσει» τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει το σενάριο που έχει ακουστεί για κάλπες στις 8 Νοεμβρίου. Μια ακόμα ημερομηνία που έχει κυκλοφορήσει στις δημοσιογραφικές πιάτσες, είναι η 1η Νοεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα. Ισχνές πιθανότητες συγκεντρώνει κάποια εκλογική ημερομηνία, εντός Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει ήδη την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία και θα μπορεί να «παίξει» με το χαρτί της ελάφρυνσης του χρέους, που ενδεχομένως να λειτουργήσει και αντισταθμιστικά ως προς τα μέτρα που θα έχουν περάσει από την Βουλή. Να σημειωθεί όμως, ότι κύκλοι του Μαξίμου τόνισαν, χθες, ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία αναμένεται να παρθούν την άλλη εβδομάδα και πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Δεν έχουν όμως διαλυθεί τα σενάρια για εκλογές πολύ πιο σύντομα. Από τον προηγούμενο μήνα ήδη, πληροφορίες που έχει καταγράψει η aftodioikisi.gr ήθελαν ως πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών την 13η ή την 20 Σεπτεμβρίου.

Νεότερες πληροφορίες έρχονται να μεταθέσουν κατά μία εβδομάδα το «εύρος» κατά το οποίο η κυβέρνηση θα επιλέξει να προσκαλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες, και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κυριακή 20ή Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27η Σεπτεμβρίου. 

Όλα αυτά βέβαια, εφόσον η κυβέρνηση, την άλλη εβδομάδα, επιλέξει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς τελικά να την λάβει και, ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ώστε να «κλείσουν» οι εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό.

Έτσι, για το Σεπτέμβριο πιο πιθανή ημερομηνία μοιάζει η 27η Σεπτεμβρίου με δεδομένο ότι μόνο αν επιλεγεί αυτή η λύση θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, βέβαια.

Και εάν κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα είχε αίσιο τέλος για τη σημερινή κυβέρνηση η ταχύτατη προσφυγές στις κάλπες, να αναφερθεί ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργου, υπάρχουν θερμοί υποστηρικτές της επιλογής «εκλογές τώρα», θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αξιοποιήσει την συγκυρία, να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μην «σέρνεται» η κυβέρνηση με τους διαφωνούντες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!