ο-γερμανικός-τύπος-για-γλέζο-ζαγοράκη-211144
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.07.2014 | 08:57

Ο γερμανικός τύπος για Γλέζο-Ζαγοράκη

Για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Αφορμή για τους σχολιαστές του γερμανικού τύπου να περιγράψουν τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων ευρωβουλευτών, που σύμφωνα με την εφημερίδα die Welt είναι οι πιο ασυνήθιστοι που έχουν ποτέ καθίσει στα έδρανα της ολομέλειας του σώματος.

«Θα έβγαζε μια εντυπωσιακή ομιλία»

Ανάμεσα σε όσους έχει επιλέξει η εφημερίδα για να τους παρουσιάσει ως κάτι το νέο και αξιοπρόσεκτο βρίσκονται ο Μανώλης Γλέζος, ως ο πιο ηλικιωμένος όλων των ευρωβουλευτών και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ως ο πιο αθλητικός.

«Τι μπορεί να φέρει ακόμη η πολιτική σε έναν που έχει ήδη γράψει ιστορία;», αναρωτιέται ο Γερμανός αρθρογράφος για τον Μανώλη Γλέζο, υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτός που το 1941 κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. «Ο Γλέζος ήταν πάντα αριστερός. Στις ευρωεκλογές κατέβηκε με τον ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη δεκαετία του ʼ80 ανήκε στο ΠΑΣΟΚ».

Για τον Ζαγοράκη η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι επελέγη το 2004 ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2004 και ήταν ο αρχηγός της ελληνική ομάδας που νίκησε. «Στις ευρωεκλογές κατέβηκε με τη ΝΔ και εξελέγη», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. «Ως ευρωβουλευτής θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό, μάλιστα είπε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η βία και ο ρατσισμός στο γήπεδα και να γίνουν επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές».

Την τιμητική του έχει ο Μανώλης Γλέζος και στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Εάν υπήρχε ακόμη το έθιμο ο πιο ηλικιωμένος ευρωβουλευτής του σώματος να προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση, είναι σίγουρο ότι ο Μανώλης Γλέζος θα έβγαζε σήμερα μια εντυπωσιακή ομιλία», σημειώνει η γερμανίδα αρθρογράφος. «Αλλά το 2009 άλλαξε ο κανονισμός, για να αποφευχθεί τυχόν σκάνδαλο σε περίπτωση που προήδρευε τότε ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν, γεννηθείς το 1928. Έτσι, η τιμωρία ενός ακροδεξιού λαϊκιστή πλήττει έναν αριστερό, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των νεοναζιστικών εγκλημάτων». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Γλέζος είπε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πλατφόρμα για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο (…) Η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να πετά με το αεροπλάνο, αλλά το Στρασβούργο είναι προσβάσιμο με το τρένο και το πλοίο, όπως έχει επανειλημμένα πει» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Deutsche Welle