Novartis -Σκουρλέτης: Έωλα τα περί σκευωρίας -Αποκαλύφθηκε ο «Αντώνης Μητσοτάκης»

  • Απο stergios
  • 24 Φεβρουαρίου 2018 - 11:32
  • Comments Off

«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με όλη τη σημασία της λέξης, αυτό πλέον το παραδέχονται οι πάντες, με αυτή την έννοια είναι έωλο και το αφήγημα περί σκευωρίας», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν την υπόθεση «το απόστημα πρέπει να σπάσει».

«Το ζητούμενο μέσα από τη διαδικασία διερεύνησής του είναι να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να οδηγηθούμε στην αναγκαία εκείνη θεσμική θωράκιση έτσι ώστε στο μέλλον να περιορίζονται οι πιθανότητες εκδήλωσης παρόμοιων σκανδάλων», αναφέρει επίσης ο υπουργός.

Σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν κατά την συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός σχολίασε ότι «μπορούμε με βεβαιότητα, να μιλάμε για τον πραγματικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον “Αντώνη Μητσοτάκη”», εξηγώντας ότι «δυστυχώς η στάση κυρίως της ΝΔ αλλά και ως έναν βαθμό και του Κινήματος αλλαγής είναι στάση συγκάλυψης. Θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι σε όλους όσοι χειρίστηκαν τα πράγματα. Αντίθετα, θα ήταν μια ευκαιρία πραγματικής αυτοκάθαρσης αν είχαν μια στάση αποστασιοποίησης από ενδεχόμενες ευθύνες και διευκόλυνσης της δικαστικής έρευνας. Ιδιαίτερα η ΝΔ, της οποίας ο κύριος εκφραστής κατά τη συζήτηση στη Βουλή ήταν ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε με έναν απόλυτα ακροδεξιό, διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό λόγο».

«Εξίσου με ενοχλεί η πραγματικότητα των σκανδάλων που βίωσε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ως σύμπτωμα του φαύλου δικομματικού συστήματος που μας κυβερνούσε. Τον κίνδυνο της ποινικοποίησης τον ξεπερνάς όχι με την συγκάλυψη και το κουκούλωμα, αλλά με τη σε βάθος, απρόσκοπτη δικαστική έρευνα, που θα επιβεβαιώσει ή όχι του λόγου το αληθές», είπε ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr : Σκουρλέτης: Σύντομα ο νέος «Καλλικράτης» -«Παραμορφωτικό» το σημερινό εκλογικό σύστημα

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» και στον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό:

Νοvartis: Σκάνδαλο ή σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, όπως σας εγκαλεί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής;

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο  με όλη τη σημασία της λέξης, αυτό πλέον το παραδέχονται οι πάντες, με αυτή την έννοια είναι έωλο και το αφήγημα περί σκευωρίας. Το ζητούμενο μέσα από τη διαδικασία διερεύνησής του είναι να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να οδηγηθούμε στην αναγκαία εκείνη θεσμική θωράκιση έτσι ώστε στο μέλλον να περιορίζονται οι πιθανότητες εκδήλωσης παρόμοιων σκανδάλων. Μπορεί βέβαια στη χώρα μας τέτοιου είδους σκάνδαλα να εμφανίζονται με ιδιαίτερη ένταση από καιρού εις καιρόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκδηλώνονται και αλλού. Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα διεθνές σκάνδαλο. Θέλω να πω με δυο λόγια πως παρά τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, τις σχέσεις διαπλοκής πολιτικής εξουσίας και οικονομικών κέντρων, που ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, μιλάμε και για μια υπαρκτή συστημική παθογένεια του σημερινού παγκοσμιοποιημένου οικονομικού μοντέλου. Πιστεύω λοιπόν στην ανάγκη μιας νηφάλιας και πολιτικά ώριμης  στάσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη δικαστική έρευνα του κολοσσιαίου αυτού σκανδάλου.

Έχετε μιλήσει για την ευκαιρία της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να κάνουν την αυτοκάθαρσή τους. Τι εννοείτε; Έχουν βαρίδια οι νυν ηγεσίες τους;

Δυστυχώς η στάση κυρίως της ΝΔ αλλά και ως έναν βαθμό και του Κινήματος αλλαγής είναι στάση συγκάλυψης. Θέλουν να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι σε όλους όσοι χειρίστηκαν τα πράγματα. Αντίθετα, θα ήταν μια ευκαιρία πραγματικής αυτοκάθαρσης αν είχαν μια στάση αποστασιοποίησης από ενδεχόμενες ευθύνες και διευκόλυνσης της δικαστικής έρευνας. Ιδιαίτερα η ΝΔ, της οποίας ο κύριος εκφραστής κατά τη συζήτηση στη Βουλή ήταν ο κ. Σαμαράς, εμφανίστηκε με έναν απόλυτα ακροδεξιό, διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό λόγο. Τώρα πια μπορούμε με βεβαιότητα, να μιλάμε για τον πραγματικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον «Αντώνη Μητσοτάκη».

Είστε στέλεχος με μακρά διαδρομή στο χώρο της Αριστεράς. Δεν σας ανησυχεί η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου;

Εξίσου με ενοχλεί η πραγματικότητα των σκανδάλων που βίωσε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ως σύμπτωμα του φαύλου δικομματικού συστήματος που μας κυβερνούσε. Τον κίνδυνο της ποινικοποίησης τον ξεπερνάς όχι με την συγκάλυψη και το κουκούλωμα, αλλά με τη σε βάθος, απρόσκοπτη δικαστική έρευνα, που θα επιβεβαιώσει ή όχι του λόγου το αληθές.

Υπάρχει και ο φόβος από το γενικότερο κλίμα σκανδαλολογίας να ενισχυθούν απολιτικές τάσεις και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Σας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο;

Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει σε βάθος, αν δεν καταλογιστούν κάθε είδους ευθύνες και δεν απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας θέτει η ίδια η κοινωνία, τότε θα βγούμε όλοι χαμένοι και κυρίως η αξιοπιστία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αν οδηγηθούμε σε μια στείρα εκφυλιστική αντιπαράθεση που θα συσκοτίζει και δεν θα διευκολύνει τη δουλειά της Δικαιοσύνης, τότε αυτό που θα ενισχυθεί, θα είναι πράγματι οι απολιτικές στάσεις. Γι’ αυτό και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων είναι με τη στάση τους να διευκολύνουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης για αποφύγουν τελικά την απαξίωση. Το οφείλουμε πολιτικά και ηθικά πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους πολίτες. Για την κυβέρνηση αυτά τα πράγματα είναι απολύτως σαφή.

Εάν δεν αποδειχθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενδεχομένως να αποτελέσει αυτό μεγάλη πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Το βλέπετε διαφορετικά;

Η μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας θα ήταν να κλείναμε  τα μάτια σε μια υπόθεση που κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι συνιστά σκάνδαλο, ανεξάρτητα αν σε αυτό εμπλέκονται τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που έχουν μέχρι τώρα αναφερθεί. Αυτό θα το αναζητήσει η Δικαιοσύνη. Το απόστημα πρέπει να σπάσει.

Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;

Νομίζω πως είναι υπερώριμο να πάμε σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Μιλάμε συνεχώς για την ποινική ευθύνη. Πολιτική ευθύνη δεν υπάρχει; Ποιους αφορά;

Προφανώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το δικομματικό πολιτικό σύστημα των προηγούμενων δεκαετιών υπήρξε  το φυτώριο για την άνθηση τέτοιου τύπου σκανδάλων. Εκτός από την υπόθεση Νοvartis, είχαμε τη Siemens, τα εξοπλιστικά, τα υπερκοστολογημένα δημόσια έργα και πάει λέγοντας.

Δεν θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον μέσα στη συζήτηση για τη Novartis να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές;

Όχι, με ενδιαφέρει περισσότερο μια σταθερή πορεία μνημονικής απαγκίστρωσης, η κοινωνική βιωσιμότητα της σχετικής βελτίωσης της οικονομίας και βέβαια η εξυγίανση της πολιτικής πραγματικότητας μέσα από την εξιχνίαση του σκανδάλου της Novartis. Οι εκλογές στην ώρα τους.

Βλέπετε ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου με αφορμή το Μακεδονικό;

Χωρίς να υποτιμώ την επίδραση του Μακεδονικού στην πολιτική ζωή και την ανάδειξη μέσω αυτού ιδεολογικών και πολιτικών συντεταγμένων, δεν θεωρώ ότι από μόνο του το θέμα αυτό αρκεί για να οδηγήσει σε μια συνολική ανασύνθεση, σίγουρα όμως επηρεάζει.

Κοινότοπη η ερώτηση, αλλά πόσο μπορεί να αντέξει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Με δεδομένο ότι ο Π. Καμμένος και το κόμμα του επιμένουν στο «όχι» στη χρήση του όρου Μακεδονία, δημιουργούνται συνθήκες για νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Θα είναι κοινότοπη και η απάντηση. Όσο θα υφίστανται οι λόγοι της συγκεκριμένης συνεργασίας θα είμαστε μαζί. Το Μακεδονικό είναι πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα που η επίλυση του απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις  και συνδέεται με προϋποθέσεις που δεν προσδιορίζονται μόνο από τα όρια της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για προγραμματική σύγκλιση και μετεκλογική συνεργασία;

Νομίζω πως η βασική ευθύνη για μια τέτοια προοπτική πέφτει στη μεριά του Κινήματος Αλλαγής. Εξηγούμαι: όσο παραμένει ο συγκεκριμένος χώρος δέσμιος προσώπων με βαριές ευθύνες για τις επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και δεν οριοθετείται απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί στην Κεντροαριστερά; Μπορεί να τον εντάξει κανείς στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ή ανήκει στην Αριστερά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει μια δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς. Με βάση αυτήν την ιστορικά διαμορφωμένη διακριτή ταυτότητά του μπορεί και πρέπει να συνομιλεί με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Άλλωστε βασικό στοιχείο στη στρατηγική της δίκης μας Αριστεράς είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα διαμορφώνει  τους αναγκαίους  συσχετισμούς  για την προώθηση  βαθιών αλλαγών  προς όφελος των πιο κοινωνικά αδύναμων και του κόσμου της εργασίας.

Θεωρείτε ότι η χώρα τελειώνει οριστικά με τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018; Δεν είναι πολύ πρόωρο για πανηγυρισμούς από τη στιγμή που θα υπάρχει στενή εποπτεία; Ποια είναι η επόμενη μέρα;

Κανείς δεν πανηγυρίζει όταν είναι ανοιχτές ακόμα οι πληγές που επέφεραν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τη σχετική βελτίωση της οικονομίας, τουλάχιστον στα μακροοικονομικά μεγέθη της. Σημασία έχει αυτό να διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας, καθώς επίσης και η ανάκτηση ενός μέρους της ελευθερίας των κινήσεων μας, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με εμφανές κοινωνικό πρόσημο.

Υποστηρίζετε με σθένος την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και ποια θα είναι η βασική του αρχιτεκτονική; Υπάρχει περιθώριο αλλαγών, καθώς αντιδρούν πολλοί αυτοδιοικητικοί, και ως ποια κατεύθυνση;

Έχει πλέον ωριμάσει η ανάγκη να αλλάξουμε το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα, το οποίο άλλωστε αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Η απλή αναλογική, με την αυθεντική αποτύπωση των πραγματικών λαϊκών συσχετισμών, ταιριάζει απόλυτα με τα χαρακτηριστικά της αυτοδιοίκησης ενθαρρύνοντας μια νέα κουλτούρα συνεργασίας, συναινέσεων και συνθέσεων. Ουσιαστικά με την απλή αναλογική τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια μετατρέπονται στα ουσιαστικά όργανα λήψης των αποφάσεων, μέσα από ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, αλλά στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε εντατικά για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου το οποίο ελπίζουμε να παρουσιάσουμε σύντομα.

Γίνετε μεγάλη συζήτηση για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από το Μάιο του 2019 το φθινόπωρο. Δεν θεωρείτε λογικό να μην υπάρξει και άλλη αναμέτρηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και το κόστος είναι μεγάλο; Επίσης υπάρχει το σενάριο των τριπλών εκλογών: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές;  

Η αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές δεν συνδέεται με κανέναν άλλο σχεδιασμό πέρα από την ανάγκη να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άλλο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών και άλλο των δημοτικών ή των περιφερειακών. Κατά  συνέπεια δεν βοηθάει η δια νόμου ταύτιση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους. Όσον αφορά το σενάριο των τριπλών εκλογών δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΝΔ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΒΟΥΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, NOVARTIS, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!