Νίκος Φίλης: «Χωρίς προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά της Αθήνας»

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 14 Ιουλίου 2020 - 14:46
  • Comments Off

Τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή αναστολή, με τροπολογία της υπουργού Παιδείας, της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων και τέσσερις ακόμα δήμους της χώρας, σε σύνολο 332.

«Χωρίς προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά της Αθήνας»

Με τροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο (αφορούσε την ψηφιακή διακυβέρνηση), και ενώ δεν έχει συμπληρωθεί μήνας που ψηφίστηκε νόμος εκπαιδευτικού περιεχομένου, η επιτελική υπουργός Παιδείας ανέστειλε… με μια γραμμή κι ένα άρθρο την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε πέντε πολυπληθείς δήμους της χώρας, ανάμεσά τους ο δήμος Αθηναίων.

Κάτι που σημαίνει ότι ειδικά στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας χιλιάδες παιδιά θα στερηθούν εκπαίδευσης σε αυτή την κρίσιμη ηλικία -αν και δεν θα το μάθετε από τα περισσότερα ΜΜΕ, εκείνα που θα σπεύσουν να προστατεύσουν τον κ. Μπακογιάννη (αναζήτησα την είδηση, αλλά 24 ώρες μετά υπάρχει μόνο σε 4-5 ιστοσελίδες, καμία μεγάλου ΜΜΕ).

Κι όλα αυτά ενώ ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (2018) που έκανε υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση εφαρμόζεται στους υπόλοιπους 327 δήμους της χώρας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο 2019, χάρη στην προετοιμασία και την στήριξη των δήμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί η προσχολική εκπαίδευση στους 319 από τους 332 δήμους (το στοιχείο έδωσε στη Βουλή η ίδια η κα Κεραμέως).

Κι όμως, ένα ολόκληρο χρόνο μετά, ο δήμος Αθηναίων εξακολουθεί να μην έχει κατορθώσει το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί βασική του προτεραιότητα, δηλαδή να εφαρμοστεί η προσχολική εκπαίδευση…

Σοβαρή λοιπόν η αποτυχία της τρέχουσας δημοτικής αρχής Μπακογιάννη (είχε προτεραιότητα το Μεγάλο Περίπατο και όχι τα 4χρονα και 5χρονα παιδιά) –χωρίς όμως να στερείται ευθυνών και η προηγούμενη, του κ. Καμίνη, που επίσης δεν προχώρησε στην απαραίτητη προετοιμασία για την εφαρμογή του νόμου.

Αγγαρεία φαίνεται ότι βάλαμε με τη θεσμοθέτηση της προσχολικής εκπαίδευσης στους δύο δημάρχους, νυν και πρώην!

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης είχε εγκαίρως προειδοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από την

Ανοιχτή Πόλη και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι έπρεπε να αφήσει κατά μέρος τα φανταχτερά και δευτερεύοντα και να ασχοληθεί με τα πιο κρίσιμα και καυτά, αυτά που πρωτίστως αφορούν τις οικογένειες των δημοτών του.

Δεν το έκανε. Να τι αποκαλύπτει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη: «Στη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου ρωτήσαμε συγκεκριμένα αν ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο την εξαίρεσή του από την εφαρμογή του προγράμματος. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καλαμπόκας αρνήθηκε τα περί αναστολής του προγράμματος και μας διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή προχωρά ταχέως στην εξασφάλιση των αιθουσών που θα επιτρέψουν στο Δήμο την υλοποίησή του». Τόσο ταχέως, που… τάχιστα προνόησε η κυβέρνηση την αναστολή του προγράμματος για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Να σημειώσω τέλος, ότι η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης αφορά μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση ΝΔ αν και δεν υπερψήφισε, δεν μπορεί να ακυρώσει (όπως έκανε με άλλα) από την στιγμή που αγκαλιάστηκε από την ελληνική οικογένεια. Ας φροντίσει τουλάχιστον τη στήριξή της και την εξεύρεση προσωρινής λύσης για τα χιλιάδες παιδιά του δήμου Αθηναίων και τεσσάρων ακόμα πολυπληθών δήμων της χώρας που θα μείνουν «εκτός».

Στο βίντεο η τοποθέτηση του Ν. Φίλη κατά τη συζήτηση της τροπολογίας:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ, VIDEO, ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!