Νέο ξεζούμισμα των λαϊκών νοικοκυριών βλέπει το ΚΚΕ στο «πετυχημένο» «στρες τεστ» των Τραπεζών

Μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαϊκών νοικοκυριών βλέπει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μετά το «πετυχημένο» τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Το ΚΚΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: «ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολο τους» και τονίζει πως: «Η όλη συζήτηση για την «επιτυχία» συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δεν θα γίνει καλύτερη».

Το πλήρες κείμενο αναφέρει:
«Η «επιτυχία» των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους, αφού αυτές πραγματοποιήθηκαν με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολο τους. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών. Χαρακτηριστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που βρίσκονται προ των πυλών. Η όλη συζήτηση για την «επιτυχία» συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δεν θα γίνει καλύτερη. Η αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που σηματοδοτούν τα stress test αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που προσδοκά σε περισσότερο και φθηνότερο δανεισμό. Δικαίως μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η όλη συζήτηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης μέρας και τον καλύτερο τρόπο πραγματοποίησης της, για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αποπροσανατολίζει απ’ το ουσιαστικό: πως αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να περιμένουν συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΚΕ, ΑΝΑΚΟΙΝΣΗ, ΣΤΡΕΣ ΤΕΣΤ


Αφήστε μια απάντηση