νέες-δημοσκοπήσεις-κλείνει-η-ψαλίδα-631342
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 09.03.2023 | 13:57

Νέες Δημοσκοπήσεις: Κλείνει η «ψαλίδα» ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ -Η οργή για τα Τέμπη, αλλάζει πολλά

Νέες δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να βγουν τις επόμενες μέρες και από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι ανατρέπεται το ισχύον πολιτικό σκηνικό, ενόψει το επερχόμενων εκλογών. 

Η «οργή» των πολιτών καταγράφεται παντού με την ΝΔ να έχει υποστεί ήδη μεγάλες απώλειες, χωρίς ωστόσο αυτές να τις «καρπώνεται» σε μεγάλο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το εκλογικό σώμα κινείται σε άλλα μικρότερα κόμματα. «Φαίνεται να τροφοδοτείται η αντισυστημική ψήφος», σημειώνουν δημοσκοπικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πληροφορίες στις 3 – 4 δημοσκοπήσεις που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη η ΝΔ καταγράφει απώλειες περίπου της τάξης του 4% με 5%, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό του μόλις κατά 1% με 1,5%.

Ωστόσο ακόμα και αυτά τα στοιχεία φέρνουν τα δύο κόμματα σε απόσταση αναπνοής με μια διαφορά στο πεδίο περίπου του 2% με 3%.  «Τούτη τη στιγμή, ανατροπές με τη μορφή του ποιος είναι πρώτο κόμμα, δεν τις βλέπουμε. Αλλά αν η διαφορά έχει μειωθεί τόσο, όσο μία επιπλέον λάθος κίνηση από τον έναν ή μία θεαματική κίνηση από τον άλλον θα μπορούσε να δημιουργήσει ανατροπή, τώρα πια αυτό παίζει» ανέφερε ακριβώς σε αυτό το μήκος κύματος, ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΜRB μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ενισχύονται σημαντικά το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, το ΜεΡΑ25 και δυστυχώς το κόμμα του υπόδικου Κασιδιάρη. Βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών κινείται προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και το επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες θα κρίνει πολλά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συναίσθημα της οργής που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αγγίζει πλέον το 70% με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η σημερινή οργή δεν είναι “ετήσια”, αλλά συμπυκνώνει μέσα της και οτιδήποτε άλλο υπήρχε και πίεζε το καπάκι της χύτρας, διότι η βαλβίδα από πάνω δεν δούλευε καλά από όλα τα άλλα φαινόμενα τα οποία συνέβαιναν στην κοινωνία. Τώρα στο στόμιο της βαλβίδας πήγε σκουπιδάκι και την έφραξε. Και είναι τα Τέμπη. Δεν υπονοώ ότι τα Τέμπη είναι ένα απλό σκουπιδάκι, αλλά είναι εκείνο το κρίσιμο πράγμα το οποίο έφραξε τη βαλβίδα και άρα μπορεί να οδηγήσει στο καπάκι να εκτοξευθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος.