νέα-μέτρα-για-τον-κορωνοϊό-τι-θα-ανακοι-910634
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.11.2021 | 07:51

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό -Τι θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση

Συναγερμός από το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων!

Υπό τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, επιστήμονες και κυβέρνηση συζητούν εκ νέου τους τρόπους αναχαίτισης του επιδημικού κύματος. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα της επιδημίας υπό τον Πρωθυπουργό και θα αποφασιστούν μέτρα στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Θα “κλειδώσουν” οι αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις για την ανάσχεση του κορωνοιού, καθώς μετά και τα 5.449 νέα κρούσματα δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αύξηση των εμβολιασμών και ο τρίτος θα αφορά τους ανεμβολίαστους και την ιχνηλάτησή τους

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ ψηφίζεται τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς ώστε να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η επίταξή τους. Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές.

Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Για τους ανεμβολίαστους, θα αυξηθεί η ιχνηλάτησή τους καθώς αυτή τη στιγμή το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Θα αυξηθούν οι έλεγχοι στους μικτούς χώρους και ενδέχεται οι ανεμβολίαστοι να αποκλειστούν από χώρους όπως οι κινηματογράφοι και τα θέατρα χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις.

“Έμμεση υποχρεωτικότητα” με μείωση μισθών

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ενός τύπου “έμμεση υποχρεωτικότητα”.

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, να συναλλάσσονται δια ζώσης με το δημόσιο ή τις τράπεζες κλπ, θα πρέπει να επιδεικνύουν περισσότερα rapid test εβδομαδιαίως. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους, γεγονός που σημαίνει έμμεση μείωση μισθού.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές ως τη 01.00.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιστροφής της μάσκας παντού, κάτι που προφανώς, εφόσον αποφασιστεί, θα αφορά καθολικά την κοινότητα, δηλαδή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η «μάχη» στις ΜΕΘ

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας εντείνεται όπως μαρτυρά ο αυξανόμενος αριθμός των νέων εισαγωγών αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η μετατροπή χειρουργικών αιθουσών ή ανάνηψης ή άλλων χώρων των νοσοκομείων σε προσωρινές ΜΕΘ είναι η λύση που έχουν ακολουθήσει ήδη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην στερήσουν τη δυνατότητα εντατικής νοσηλείας στους ασθενείς με σοβαρή νόσο COvid.

Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ((ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες περισσότεροι από 900 ασθενείς, στις μόνιμες κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται 149 ασθενείς, αλλά ο συνολικός αριθμός διαςωληνωμένων είναι 173.

Η πίεση των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι διακομίστηκαν πέντε ασθενείς (δύο από Αλεξανδρούπολη, δύο από Λάρισα και ένας από Χαλκίδα) σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη.

Στα νοσοκομεία της 5ης και της 6ης ΥΠΕ, δηλαδή σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καιπως και σε εκείνα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, νοσηλεύονται περισσότεροι από 550 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 89 είναι διασωληνωμένοι.

Στα νοσοκομεία της Αττικής όπου επίσης καταγράφεται ήπια άνοδος των εισαγωγών, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 670 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 167 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 145 διασωληνωμένοι.

Διαβάστε σχετικά:

Πλήρης αποτυχία: Κρούσματα στα ύψη, εμβολιασμοί στο μηδέν -Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί

Μαξίμου: Στην Αυτοδιοίκηση το «μπαλάκι» για εμβολιασμούς, τήρηση μέτρων