νέα-δημοσκόπηση-οι-διαφορές-των-κομμά-651394
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.07.2020 | 20:06

Νέα δημοσκόπηση: Οι διαφορές των κομμάτων -Τι ανησυχεί τους πολίτες

Nέα μεγάλη δημοσκόπηση πραγματοποίησε η ALCO με τη συνεργασία του Open TV και του ethnos.gr. Και σε αυτή την έρευνα το OPEN επικεντρώνει σε θέματα της  περιφέρειας και ειδικότερα στη Θεσσαλία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε ολόκληρη τη χώρα. Το στατιστικό σφάλμα της δημοσκόπησης είναι +- 3,1%, ενώ το διάστημα βεβαιότητας είναι 95%. Ο χρόνος που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση ήταν στο διάστημα 29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2020.

Τα ευρήματα που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση έχουν αρκετό ενδιαφέρον και έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα του ανοίγματος του τουρισμού και την πορεία της οικονομίας. Παράλληλα προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τη σειρά ιεράρχησης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία με την ανεργία να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το τι πιστεύουν οι ερωτώμενοι αναφορικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εάν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2019. Την ίδια ώρα η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφιο ποσοστό.

Απλή πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,8%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%, στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται Ελληνική Λύση με 2,9% και ΜέΡΑ 25 με 2,7%. Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει 1%, άλλο κόμμα 3,7%, το λευκό 1,8%. Επίσης το 8,5% τάσσεται υπέρ του 8,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12%

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Την ίδια ώρα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24%, στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,2%, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνουν 3,2% και 3% αντίστοιχα. Στο 1,1% είναι το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας, το άλλο κόμμα λαμβάνει 4,1% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 13,5%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός 

Στο ερώτημα ποιον «εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα», το 49% τάσσεται υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 21% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% τάσσεται υπέρ της επιλογής «κανένας από τους δύο».

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών 

Στο ερώτημα που αφορά τις θετικές και αρνητικές γνώμες των πολιτών σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% θετικές γνώμες, ενώ το 34% έχει αρνητική άποψη. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές. Η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει 26% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 22% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος 10% θετικές γνώμες και 72% αρνητικές. Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης λαμβάνει 18% θετικές γνώμες και 63% αρνητικές.

Οι γνώμες για Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές το 42% έχει καλύτερη γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 36% την ίδια και το 18% χειρότερη. Το 53% έχει την ίδια γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% έχει χειρότερη γνώμη και το 10% καλύτερη.

Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες 

Οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν και σε θέματα επικαιρότητας όπως οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίας που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι αποκαλύψεις παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα το 33% πιστεύει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της».

Δείκτης ιεράρχησης προβλημάτων

Στο ερώτημα για «το ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας;», το 50% απαντάει ότι είναι η ανεργία. Το 18% εκτιμά ότι είναι η πανδημία του κορονοϊού, το 9% απαντάει ότι είναι το μεταναστευτικό. Το 8% οι σχέσεις με την Τουρκία, το 5% η απουσία επενδύσεων, το 4% η υψηλή φορολογία, η υγεία, η παιδεία και άλλο από 2%.

Δείκτης αισιοδοξίας

Στο ερώτημα για το εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους έξι μήνες το 39%, εκφράζει αισιοδοξία ενώ το 52% απαισιοδοξία.

Δείκτης απόδοσης κυβέρνησης

Όσον αφορά τον δείκτη βαθμολόγησης της κυβέρνησης το 28% απαντάει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 16% θεωρεί ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.