Categories: Πολιτική

Νέα δημοσκόπηση «φωτιά»: Τα ποσοστά των κομμάτων & η γνώμη του κόσμου

Πανελλαδική, τηλεφωνική δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό της «δημοκρατίας» η εταιρία RealPolls από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Δείτε τα ποσοστά των κομμάτων με βάση τη δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου):

Συμπεράσματα – Τι λέει ο κόσμος

Στα όρια της απόγνωσης από την κρίση της ακρίβειας, αλλά και διόλου ικανοποιημένοι με τις κυβερνητικές επιλογές για την αντιμετώπισή της παρουσιάζονται οι Έλληνες πολίτες στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Μόλις το 12,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, ενώ το 65% θεωρεί ότι έχει κάνει πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε. Στο ίδιο ζήτημα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν ότι δεν συμμερίζονται τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών πως μέτρα όπως οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που τους δημιουργείται. Η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος τάσσεται υπέρ μιας ενδεχόμενης μείωσης του φόρου στα καύσιμα, αν και πολλοί είναι αυτοί που δεν θεωρούν εφικτή μια τέτοια εξέλιξη. Στο ερώτημα πώς κρίνουν ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, το 38,1% των ερωτηθέντων απαντά «ικανοποιητική» και το 28,8% «ικανοποιητική, αλλά ανέφικτη». Δηλαδή, σχεδόν το 67%, δηλαδή οι 2 στους 3 πολίτες, θεωρεί χρήσιμη τη συγκεκριμένη μείωση, μολονότι πρακτικά βλέπει δύσκολη την υλοποίησή της.

Εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι αυτό που υποδεικνύει ότι οι ερωτώμενοι ως δεύτερο πρόβλημα επιλέγουν το ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους θεσμούς, αντί της πανδημίας, που ίσως κάποιος θα περίμενε ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης.
Εντυπωσιακή είναι η απόλυτη επικράτηση της ακρίβειας ως σημαντικότερου προβλήματος έναντι της πανδημίας. Η επικράτηση αυτή είναι πλέον πλήρης και μεταξύ σχεδόν όλων των κομμάτων. Το ισχυρότερο μάλιστα ποσοστό το δίνουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. (63%), ενώ ακόμα και εκείνοι της Ν.Δ. δίνουν 46%. Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά κόμματα, στην προηγούμενη έρευνα, ήταν τα μόνα που αξιολογούσαν ως σημαντικότερη την πανδημία. Για τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.Δ., ελαφρώς σημαντικότερο πρόβλημα από την ακρίβεια είναι το Προσφυγικό.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο Δείκτης Αισιοδοξίας κυμαίνεται περί το 37%. Η αθροιστική θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης φτάνει στο 40%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πάλι ελαφρώς υψηλότερη, στο 42%. Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ όλων των υπόλοιπων ψηφοφόρων, η αρνητική αξιολόγηση είναι συντριπτική (αθροιστικά 89%). Επισημαίνεται ότι, ενώ μεταξύ των σημερινών οπαδών της Ν.Δ. η θετική αξιολόγηση είναι 96%, περιορίζεται μόλις στο 74% μεταξύ των ψηφοφόρων του 2019, υποδηλώνοντας τη μειωμένη πλέον συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος.

Ως προς τη διαχείριση της ακρίβειας, οι καθαρά αρνητικές αξιολογήσεις φτάνουν στο 65% στο σύνολο των ψηφοφόρων. Η ακρίβεια αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί μόνο το σημαντικότερο πρόβλημα, αλλά και την κατεξοχήν «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, ικανή να διαρρήξει ακόμα και τη σχέση ανοχής/αποδοχής της με τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πλειοψηφική παραμένει η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαχειριζόταν καλύτερα την πανδημία (64% στο σύνολο).

Πλειοψηφικά σημαντικότερη αιτία αύξησης της τιμής του ρεύματος θεωρείται μέχρι τώρα η διεθνής συγκυρία (38%), κυρίως από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (77%) και δευτερευόντως του ΚΙΝ.ΑΛ. (43%).

Δεύτερη σημαντικότερη αιτία, ωστόσο, θεωρείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (29%), που αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων των αριστερόστροφων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Ως προς τις συνέπειες της ακρίβειας, το 51% δηλώνει ότι το έχει επηρεάσει πολύ, αλλά για την ώρα μπορεί να την αντιμετωπίσει. Το ποσοστό αυτό είναι 65% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά κινείται σε επίπεδα 40%-50% και στα υπόλοιπα κόμματα.

Εντούτοις, κατά 45%-60% οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης, συνυπολογιζομένου του ΚΙΝ.ΑΛ., δηλώνουν ότι δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Πολύ χαμηλή φαίνεται ότι είναι η απήχηση της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση, μέσω των επιδομάτων για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία κρίνονται ικανοποιητικά μόνο από το 23% του εκλογικού σώματος.

Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι μικρότερο του 5% για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ μόνο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν μια πλειοψηφική αποδοχή (58%).

Σαφώς πλειοψηφική είναι η αποδοχή της πρότασης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (55% στο σύνολο), που ειδικά για τους ψηφοφόρους και των τριών μεγάλων κομμάτων κυμαίνεται σε επίπεδα 60%-65%.

Comments are closed.


Recent Posts

Super League: Ανοίγει στο Αγρίνιο η αυλαία της 19ης αγωνιστικής

Ανοίγει απόψε στο Αγρίνιο η αυλαία της 19ης αγωνιστικής της Super League. Ο Παναιτωλικός φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα, σε μία…

3 λεπτά ago

Εξιχνιάστηκε άμεσα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στην Πτολεμαΐδα

Εξιχνιάσθηκε άμεσα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας απάτη, που τελέστηκε σε βάρος 87χρονης ημεδαπής, στην πόλη της Πτολεμαΐδας και…

7 λεπτά ago

Σώθηκε από θαύμα 11χρονη όταν κατέρρευσε η σκεπή του σπιτιού της από τον ανεμοστρόβιλο στο Σκάνδαλο Θεσπρωτίας

Από θαύμα σώθηκε η 11χρονη Ηλιάνα στο χωριό Σκάνδαλο Θεσπρωτίας, όταν χθες το βράδυ άρχισε να τρέμει το σπίτι της…

9 λεπτά ago

Αρναούτογλου: Πυκνότερες χιονοπτώσεις από Δευτέρα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ της Παρασκευής ξεκινώντας από τα δυτικά της χώρας. Οι χιονοπτώσεις…

13 λεπτά ago

Λαμία: Νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος 58χρονος

Νεκρός στο σπίτι του σε χωριό της Λαμίας βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (20/1), 58χρονος συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος. Όπως αναφέρει…

25 λεπτά ago

Καρδίτσα: Βανδαλισμοί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής Σοφάδων μετά τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν χθες βράδυ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων.…

30 λεπτά ago