«Να δώσει εξηγήσεις ο Χατζηδάκης-Εμπαίζει συνταξιούχους και ασφαλισμένους»

  • Απο Aftodioikisi News
  • 19 Ιουλίου 2021 - 13:26
  • Comments Off

«Να δώσει εξηγήσεις ο Χατζηδάκης-Εμπαίζει συνταξιούχους και ασφαλισμένους»

«Ο κ.Χατζηδάκης οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση από το κοινωνικό μέρισμα της αντικοινωνικής αλλαγής στην Επικουρική Ασφάλιση. – Εάν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων»

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η κάλυψη του κόστους μετάβασης για τη χρηματοδότηση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση να προέλθει από το ήδη νομοθετημένο κοινωνικό μέρισμα.

«Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να δώσει άμεσα διευκρινήσεις κατά πόσο αληθεύει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει το κόστος των νεοφιλελεύθερων επιδιώξεών της εις βάρος των φορολογουμένων, των ασφαλισμένων, των χαμολοσυνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων, προκειμένου να ωφεληθούν τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμφέροντα» τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής

«Τον Μάιο του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, νομοθέτησε και κατέβαλε τη «13η σύνταξη», με τον νόμο 4611/2019 (άρθρο 120), που προέβλεπε μια μόνιμη κλιμακωτή παροχή (πλήρη 13η σύνταξη για όσους είχαν συντάξεις μέχρι και 500 ευρώ και κλιμακωτά έφτανε στο 30% της σύνταξης για συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω).Την 13η σύνταξη έλαβαν τότε 676.000 δικαιούχοι.

Το Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισε τον ν.4670/2020 με τον οποίο (άρθρο 47) κατήργησε τη 13η σύνταξη και προέβλεψε ένα ποσό, ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 800-900 εκατομμύρια) ως «συμπληρωματική χρηματοδότηση κοινωνικού προϋπολογισμού» για την κάλυψη δαπανών πολιτικών πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Παρουσιάστηκε μάλιστα τότε από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι αυτό το «κοινωνικό μέρισμα» θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στο πρόσφατο μάλιστα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση προβλέπεται ώς συνολικό ποσό στήριξης του ΕΦΚΑ.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες, πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων και η πλήρης επιβεβαίωση του τεράστιου κόστους μετάβασης που εξαρχής επισημαίνουμε, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 70 δις ευρώ!

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη:

1.Η κυβέρνηση αφού κατήργησε τη 13η σύνταξη για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, τώρα καταργεί το «κοινωνικό μέρισμα», που εφεξής, θα χρηματοδοτεί το νέο σύστημα που τζογάρει τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η κυβέρνηση ανάμεσα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στις πολυεθνικές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επέλεξε τις εταιρίες.

2.Το κόστος μετάβασης θα πληρώσουν οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι και επιδοματούχοι, που βλέπουν να μειώνεται επιπλέον το εισόδημά τους, μέσα στην πανδημία.

3.Η κυβέρνηση προχωρά στην πράξη σε νέα περικοπή συντάξεων, αφού μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξη του 2019, σε δύο χρόνια καταλήγει με τα χρήματα που προορίζονταν για τους χαμηλοσυνταξιούχους να χρηματοδοτεί τους μισθούς των golden boys, του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται τις εισφορές των ασφαλισμένων.

4.Η κυβέρνηση ξεκινά σε πρώτη φάση από την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος και, επειδή δεν αντιμετωπίζεται το υπέρογκο κόστος μετάβασης ιδιαίτερα από το 2030 και μετά και η επιβάρυνση του χρέους, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού και συνεπώς όλων φορολογουμένων.

Αναμένουμε την απάντηση και τις εξηγήσεις του Υπουργού Εργασίας.»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΛΙΖΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]