μύρισαν-εκλογές-ποιοι-γενικοί-γραμ-548428
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.12.2021 | 12:25

«Μύρισαν» εκλογές: Ποιοι γενικοί γραμματείς παραιτούνται για να πολιτευτούν

Πρόωρες εκλογές: Σε αλλαγές σε θέσεις Ειδικών και Γενικών Γραμματέων προχώρησε η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Οι συγκεκριμένες αλλαγές ωστόσο δεν έχουν αποκλειστικό γνώμονα την προώθηση των «κυβερνητικών προτεραιοτήτων» αλλά και τη διάθεση ορισμένων από τους σημερινούς Γραμματείς εξέφρασαν τη διάθεση να πολιτευτούν!

Με …απλά Ελληνικά «μυρίζουν» εκλογές. Το «χορό» για τις πρόωρες εκλογές άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να στήσει κάλπες. Όμως και στο Μαξίμου υπάρχουν εκλογικές συζητήσεις με το «μάτι» από τη μια πλευρά στις δημοσκοπήσεις και από την άλλη στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι Γραμματείς των υπουργείων κάνουν τον προγραμματισμό τους εν όψει των εκλογών που επίσημα θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023 και για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει θα παραιτηθούν από τις θέσεις από τις αρχές του 2022. 

Μέχρι σήμερα, δύο Γενικοί Γραμματείς φέρονται να έχουν «κλειδώσει» τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ως εκ τούτου, θα είναι οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν στις αρχές του 2022 από τις θέσεις που κατέχουν.

Σύμφωνα με το σχετικό κυβερνητικό σημείωμα οι μέχρι σήμερα Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα και η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοϊζου αντικαθίστανται προκειμένου να πολιτευθούν, όπως έχουν εκφράσει την επιθυμία…

Οι Γενικοί Γραμματείς λοιπόν …άνοιξαν και επίσημα την προεκλογική περίοδο. Πότε όμως θα πάμε σε κάλπες θα το αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του…

Ακολουθεί το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου για τις αλλαγές:

Με τις προωθούμενες αλλαγές, δίνεται έμφαση στην προώθηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ειδικά αυτών που αφορούν στην εργασία, στην προστασία των δασών, στην παρακολούθηση διεθνών τάσεων για την χάραξη δημόσιων πολιτικών. Επίσης κάποιες από τις αλλαγές γίνονται επειδή νυν Γενικοί Γραμματείς έχουν εκφράσει την επιθυμία να πολιτευθούν. Τα πρόσωπα που τοποθετούνται, όπως προκύπτει και από τα βιογραφικά τους διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνοκρατική επάρκεια και την επαγγελματική διαδρομή για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Συγκεκριμένα:

  • Με τη δομική αλλαγή των Γραμματειών στο Υπουργείο Εργασίας, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης γι΄αυτό το σκοπό σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ,. Παράλληλα οι αλλαγές έχουν στόχο και στην πιο αποτελεσματική προστασία της εργασίας στο νέο εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων.
  • Η δημιουργία αναβαθμισμένης ΓΓ Δασών με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη, στην Κεντρική Διοίκηση δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος.
  • Η δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Προοπτικής Διερεύνησης στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με τον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη θα συμβάλλει στην πιο στενή παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και στην χάραξη αντίστοιχων πολιτικών σε μακροπρόθεσμη βάση.
  • Η αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υπηρετεί τον σχεδιασμό των νέων δημόσιων πολιτικών υγείας και συγκεκριμένα το νέο ΕΣΥ με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Ο μέχρι σήμερα ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος όπως και ο ΕΓ Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παραμένουν στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίησή τους σε άλλες δημόσιες θέσεις.
  • Οι μέχρι σήμερα Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα και η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοϊζου αντικαθίστανται προκειμένου να πολιτευθούν, όπως έχουν εκφράσει την επιθυμία .
  • Με την ολοκλήρωση της βασικής αποστολής της που ήταν η τεχνική ανάπτυξη και εγκατάσταση του ΜΑΖΙ, του πληροφοριακού συστήματος που παρακολουθεί την υλοποιηση του κυβερνητικού έργου, οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας μαζί με το πληροφοριακό σύστημα μεταφέρονται πλέον οριστικά στη ΓΓ συντονισμού. Ο ειδικός γραμματέας Παναγιώτης Αλεξόπουλος αναλαμβάνει επιτελική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δημοσιονομικούς ελέγχους.