μητσοτάκης-στο-cnn-fake-news-και-γελοίες-κατηγορ-1073362
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.09.2022 | 22:12

Μητσοτάκης στο CNN: Fake news και γελοίες κατηγορίες από την Τουρκία στο μεταναστευτικό

Για συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων και γελοίες κατηγορίες στο μεταναστευτικό κατηγόρησε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από την Ελλάδα με θύματα μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, σώσαμε πάνω 100 μόνο σήμερα, μεταξύ αυτών παιδιά… Το να κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία, η οποία έχει εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς λόγους είναι απολύτως γελοίο. (Το 2020 στον Έβρο) η Τουρκία κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οπότε υπάρξει κάποιος άνθρωπος στη θάλασσα, θα τον διασώσουμε. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο ψευδών ειδήσεων από την Τουρκία. Είμαστε γείτονες, πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε, η Τουρκία έχει σημαντικό ρολό να διαδραματίσει στο μεταναστευτικό.

Κάνοντας λόγο για τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απέδωσε σε εσωτερικούς λόγους. Δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με απαράδεκτους, εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με την Τουρκία βάσει των αρχών του διεθνούς δίκαιου με πολιτισμένο τρόπο, τόνισε.

Πρέπει να στείλουμε σήμα ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να αλλάξει τα σύνορα σημείωσε με νόημα για τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της

Μόσχας που θα εξετάσει η Ευρώπη.

«Τα μέτρα που θα πάρει η ΕΕ πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τον Πούτιν»

Ερωτηθείς εξάλλου για την όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Τόνισε ότι τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν πρωτοπόρα στο θέμα αυτό, ενώ προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο.

Για την Ουγγαρία ανέφερε ότι στο μέτωπο κατά της Ρωσίας χρειαζόμαστε όλες τις χώρες. Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία, ξεκαθάρισε.

Το κόστος του αεριού ειδικά εκτοξεύθηκε, ωστόσο, ανέφερε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, δηλαδή φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας στην πηγή και την κατεύθυνση των εσόδων στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και που επιδοτεί την τιμή του ρεύματος και του αεριού. Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης. Η ΕΕ, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι θα προτείνει ανάλογη δέσμη μέτρων. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, καθώς υπάρχει ο  κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, με πάνω από 5% ανάπτυξη.

«Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν» ανέφερε.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποτύχει ο πρόεδρος Πούτιν να εργαλειοποιήσει την ενεργεία και να προκαλέσει πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Το κόστος της ενέργειας είναι πραγματικό πρόβλημα, με τον  πληθωρισμός παγκοσμίως να αυξάνει είπε.