Την αποκάλυψη ότι στην επιστολή του Χρήστου Ράμμου δεν υπήρχαν τα ονόματα που ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην υπόθεση με τις παρακολουθήσεις, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε πριν από τρεις ημέρες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει για τα fake news στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, να αποκαλύψει «πού πήγαν τα χρήματα» στην υπόθεση με τον κ. Καλογρίτσα αλλά και για την σύγκριση της οικονομικής πορείας της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. «Πόση είναι η ανάπτυξη τα χρόνια που κυβερνά εμείς; Διπλάσια και τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μηστοτάκης, Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ρώτησε πού βρήκε τα ονόματα που ανέφερε και όπως είπε εμπεριέχονταν στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου. «Σας ρωτάω κάτι απλό κ. Τσίπρα. Στην απόρρητη επιστολή που αποκαλύψατε, υπήρχαν ονόματα ή όχι;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «και σας ρωτώ γιατί στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος δεν υπήρχαν ονόματα».
Έντονος διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα
Καταλόγισε, δε, στον κ. Τσίπρα ότι έκανε «φέιγ βολάν» τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ και τον κατηγόρησε ότι αναφέρθηκε σήμερα σε ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή. «Ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».
Στο σημείο αυτό έλαβε τον λόγο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή που είχε αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα. «Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι στην επιστολή που έλαβε, δεν υπήρχαν ονόματα».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν νόμιμες οι επισυνδέσεις και σημείωσε ότι πολιτικά έχει τοποθετηθεί πως η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν σωστή. Όπως πρόσθεσε, για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή υπόθεση ελέγχει η Δικαιοσύνη.
Επεσήμανε, δε, ότι η ΑΔΑΕ είναι όργανο της διοίκησης, όχι της Δικαιοσύνης και ότι κ. Ράμμος είναι τέως δικαστής. «Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλούμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι». Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».
«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στην λεπτομέρεια. Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία. Δηλαδή, επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία». «Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες». σημείωσε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των μεταναστών στον Εβρο, ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναπαράγουν fake news και τους κάλεσε να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. «Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;» σημείωσε. Διερωτήθηκε επιπλέον αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμίσει τον φράκτη στον Εβρο, εάν γίνει κυβέρνηση.
Ως προς την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ανέφερε: «Εξακολουθείτε και σήμερα να καλύπτετε τον κ. Παππά για τον στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο Α2;». «Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον κ. Καλογρίτσα;» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα;». «Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μιλώντας για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα και για τα εξοπλιστικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επί των δικών σας ημερών, το 75% των προσφύγων και των μεταναστών που μπήκαν στην Ευρώπη, ήταν από ελληνικά σύνορα. Επί των ημερών μας το ποσοστό αυτό έπεσε στο 5%». Δήλωσε επίσης υπερήφανος που ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία θωρακίζει τη χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις. «Εσείς πρέπει να ντρέπεστε που δεν στηρίζετε αυτή την επιλογή. Πού νομίζετε ότι βρίσκεστε; Στο Λουξεμβούργο;» διερωτήθηκε. Κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Τσίπρα ότι «είχε διαλύσει την ΕΑΒ».
Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ανάπτυξη ανερχόταν σε 0,5%, ενώ πλέον βρίσκεται σε ρυθμό διπλάσιο και τριπλάσιο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.