μητσοτάκης-πρώτα-ο-εκλογικός-νόμος-με-1002242
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.03.2022 | 11:32

Μητσοτάκης: Πρώτα ο εκλογικός νόμος, μετά οι εκλογές -Ερωτηματικό η… παρέλαση

«Οι πρωθυπουργικές αποφάσεις για τις εκλογές θα ληφθούν στην παρέλαση!»

Η εκτίμηση που έκαναν στην aftodioikisi.gr καλά πληροφορημένες πηγές είναι το μόνο δεδομένο που υπάρχει και σχετίζεται με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Θα γίνουν εκλογές τον Μάιο; Θα γίνουν τον Σεπτέμβριο; Θα πάνε προς το τέλος της τετραετίας; Και ο εκλογικός νόμος; Θα πάει η κυβέρνηση σε ένα εκλογικό νόμο που της έδινε αυτοδυναμία με τα δεδομένα της ..περσινής χρονιάς ή θα τον αλλάξει.

Γύρω από αυτά τα ερωτήματα έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι σεναρίων που εκτός των άλλων δείχνουν ότι στην κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά και μια σύγχυση.

Είναι πραγματική ή οι δηλώσεις υπουργών που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος έχουν σκοπό να θολώσουν τα νερά ώστε να επιτρέψουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει, αν αυτό είναι πια εφικτό, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Τις προηγούμενες μέρες δύο κορυφαίοι υπουργοί έκαναν δηλώσεις αντίθετες μεταξύ τους.

Πέτσας -Δένδιας: Βίοι αντίθετοι

Ο Στέλιος Πέτσας έσπευσε να εκτιμήσει (και μετά τα μαζέψει) ότι δεν θα γίνουν εκλογές το 2002.  «Όταν είμαστε σε μία περίοδο αναταραχής, όπως αυτή, είναι λογικό όταν κάποιος δεν βγάζει τον μήνα του ή τα βγάζει με δυσκολία, να θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση», δήλωσε.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση επιλέξει κάλπες τον Μάιο θα έχει να αντιμετωπίσει την έκδηλη πλέον δυσφορία του κόσμου.

Ναι, αλλά τι είναι αυτό που κάνει τον κ. Πέτσα να πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από τον κύκλο φθοράς στον οποίο θα εισέλθει; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά από 5 ή 6 μήνες τα πράγματα θα είναι καλύτερα;

Είναι και οι καιροί που είναι δύσκολοι και πονηροί.

Ουδείς, όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο του πολέμου, δεν μπορεί να προβλέψει πόσο πολύ μπορεί να αγριέψουν τα πράγματα.

Οι δηλώσεις Δένδια στην κρατική τηλεόραση είναι ενδεικτικές του ρευστού τοπίου. «Αν υπάρξει κάτι το απολύτως έκτακτο το οποίο επιβάλει να εκφράσει την άποψή της η ελληνική κοινωνία πριν γίνει μία επιλογή, νομίζω θα ήταν αντιθέτως αντισυνταγματικό να μη ζητηθεί η άποψη της».

Άρα εκλογές, για κάτι “απολύτως έκτακτο”. Θα μπορούσε να είναι τα ελληνοτουρκικά. Θα μπορούσε, όμως, να είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι (δραματικές) επιπτώσεις του.

Ο εκλογικός νόμος

Ο παράγοντας όμως που θα δώσει το πραγματικό στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις που θα λάβει για τον εκλογικό νόμο.

Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα είναι (το λιγότερο) διπλή. Εκλογές με απλή αναλογική και μετά εκλογές με το νέο εκλογικό νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε μια δίμηνη περιπέτεια χωρίς η κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση δεν την οδηγεί στο ζητούμενο, στην αυτοδυναμία της.

Τι θα κάνει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης;

Θα οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια για να, όπως λέγεται, να παρακαλά τη στήριξη του Κ. Βελόπουλου, χωρίς, μάλιστα, σε περίπτωση εφτακομματικής Βουλής να μην φτάνουν και οι δύο μαζί , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τις 151 έδρες;

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να θυσιάσει την προοπτική του κόμματος του αλλά και τη δική του με μια νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Συνεπώς, κερδίζουν έδαφος οι εισηγήσεις όσων επισημαίνουν στον Πρωθυπουργό ότι των εκλογών θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε η κυβέρνηση να μην πάει για μαλλί και βγει κουρεμένη.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις που αναμένονται από την αντιπολίτευση αλλά και την ηττοπάθεια που μπορεί να προκαλέσει στους κόλπους της ΝΔ μια τέτοια κίνηση, πρώτα θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και μετά θα πάει σε εκλογές.

Εκτός και αν στην παρέλαση ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει το άλμα στο κενό.

Με κίνδυνο αντί να αιφνιδιάσει να αιφνιδιαστεί.