Μητσοτάκης: Πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές «τριγύριζα»

«Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία κι όχι τα συνταγματικά. Για άλλη μια φορά επιδείξατε άγνοια βασικών ζητημάτων ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων ή η μνήμη σας είναι μάλλον επιλεκτική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα, στην πρώτη μας συνάντηση, να ψηφίσει η Ν.Δ. όλα τα άρθρα που προτείνει η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν μία ευρεία Αναθεώρηση με λαϊκή νομιμοποίηση. Επειδή με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε και τα άλλα άρθρα σας, επαναλαμβάνω και σήμερα την πρότασή μου: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε εμείς αναθεωρητέα, να ψηφίσουμε κι εμείς αυτά που θέλετε εσείς, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή, δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει, δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιοπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας. «Δεν πρέπει μόνο να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σήμερα, θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στα ζητούμενα του αύριο».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη για αναγέννηση. Μια τολμηρή αναθεώρηση είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά, ν’ αφήσουμε πίσω μας την κρίση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από συναινέσεις κι όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις.

Όπως συμπλήρωσε, η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο και «ώρα ευθύνης για όλους». «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για 59 άρθρα που το κόμμα προτείνει για Αναθεώρηση και για τα οποία ζητεί από την κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει «με καλό πνεύμα».

Ο ίδιος ανέφερε πως, εδώ και 10 χρόνια που η χώρα μαστίζεται από κρίση, «ο λαϊκισμός έγινε εργαλείο για κατάχρηση εξουσίας. Το πολίτευμα αμφισβητήθηκε. Έτσι αυτή η διαδικασία έχει και χαρακτήρα αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει σήμερα όσο ποτέ ανάγκη για αναγέννηση» ανέφερε.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ αντιμετωπίζει τη διαδικασία ως οδηγό για τις αλλαγές, κάτι που «δείχνει την πραγματική μας ταυτότητα». Παράλληλα, υπενθύμισε πως τρεις μήνες από το βήμα της Βουλής ο ίδιος είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα ως μοχλό για το κομματικό του συμφέρον, για να παραμείνει για λίγο στην εξουσία.

«Η Βουλή έχει μεταβληθεί σε μια ρευστή πολιτική μάζα» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απαντήσει πώς θα αναφέρει μια Βουλή όπου «οι βουλευτές ανταλλάσσουν τις συνειδήσεις τους με καρέκλες» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «στον καθρέφτη της αναθεωρητικής διαδικασίας φαίνονται οι διαθέσεις του κάθε κόμματος. Ποιος θέλει να πάει η πατρίδα μπροστά και ποιος να μείνει καθηλωμένη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει ποιος είναι προοδευτικός και ποιος εκφράζει τη συντήρηση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν σας ενοχλεί ο όρος «κυβέρνηση-κουρελού», πώς αλλιώς να ονομάσουμε την κατάσταση όπου βουλευτές ανταλλάσσουν την ιδιότητά τους με αξιώματα; Όταν εκχωρούν προκαταβολικά και εν λευκώ την ψήφο τους;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες: «η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα».

«Επιχειρείτε, κύριε Τσίπρα, να παραβιάσετε και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» είπε στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η επόμενη βουλή είναι τελικά αυτή που θα κρίνει το ζήτημα αυτό.

«Για μας είναι δύο άρθρα, το άρθρο 16 και το άρθρο 24. Διαλέξετε όποια θέλετε κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω» δήλωσε, αναφέροντας και το άρθρο 86 και το άρθρο περί ασυλίας υπουργών, «στο οποίο κρύβονται κάποιοι τώρα, όπως ο κ. Καμμένος, για να μην πάει στο δικαστήριο και δικαστεί όπως οι κοινοί θνητοί».

«Εσείς μιλάτε για μη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, όταν εσείς έχετε απαξιώσει την ΔΕΗ και πουλάτε τις μονάδες της» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!