μητσοτάκης-περιορισμός-του-κράτους-κ-73302
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.12.2016 | 12:06

Μητσοτάκης: Περιορισμός του κράτους και περικοπές χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

«Το Ελληνικό Κράτος, το οποίο παραμένει μεγάλο και σπάταλο, μπορούμε να το περιορίσουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες του, χωρίς να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κάνοντάς το να δουλεύει πιο καλά, πιο αποτελεσματικά, πιο παραγωγικά, προς όφελος τελικά των Ελλήνων φορολογουμένων». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του, στο ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Rai News

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, στο φαινόμενο του λαϊκισμού και στο πρόβλημα του Μεταναστευτικού.

Πιστεύουμε ανέφερε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Χρειαζόμαστε λιγότερους φόρους, αλλά και περικοπές κρατικές δαπάνες. Διαθέτουμε τις σωστές λύσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την οικονομική κρίση και θεωρούμε, επίσης, ότι μπορούμε να θέσουμε τέλος στην πολιτική του λαϊκισμού. Έχουμε ένα κυβερνητικό σχέδιο το οποίο έχει καθοριστεί με ακρίβεια» και πρόσθεσε: «Το τελευταίο έτος στην Ελλάδα σημειώθηκε μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η πλειονότητα των πολιτών ζητούν πρόωρες εκλογές και 90% θεωρούν σαφώς ότι η χώρα πηγαίνει προς λάθος κατεύθυνση».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι για τη χώρα είναι καλύτερα να πάμε σε εκλογές το γρηγορότερο δυνατόν. Οι εκλογές, σήμερα, δεν αποτελούν πρόβλημα για την Ελλάδα, αποτελούν την λύση στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πού εντοπίζει ο ίδιος τα λάθη της κυβέρνησης, σημείωσε: «Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι ανέβηκε στην εξουσία λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό. Υποστηρίζοντας, δηλαδή, ότι θα μπορούσε να σκίσει τα μνημόνια και να θέσει τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Διαπραγματεύθηκε επί έξι μήνες, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, πολύ κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Όταν οι φαντασίες της συγκρούσθηκαν με την πραγματικότητα, αναγκάσθηκε να επιστρέψει σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Δεν είναι σε θέση, όμως, να εφαρμόσει ούτε αυτές τις πολιτικές. Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοσθούν αμέσως και πρέπει να έχουν σχεδιαστεί και σταθμιστεί προσεκτικά. Και πρέπει, επίσης, να έχουν πάρει συγκεκριμένη λαϊκή εντολή».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, το οποίο, σύμφωνα με την απεσταλμένη της Rai News, «απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης», ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει:«Καταρχάς η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει η ίδια περισσότερη αλληλεγγύη. Και μιλώ για μια χώρα, την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Τα προγράμματα επανεγκατάστασης έμειναν μόνον στο χαρτί, διότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τους λαϊκιστές της, οι οποίοι είναι αντίθετοι με αυτή τη λογική. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με συνολικό τρόπο. Όυτε ή Ιταλία, ούτε η Ελλάδα πρέπει να αφεθούν μόνες, επειδή τυχαίνει από τη γεωγραφία τους να είναι στην πρώτη γραμμή».

Σε ερώτηση για το «πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη το κύμα λαϊκισμού που τη συμπαρασύρει» ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης ενίσχυσης του λαϊκισμού. Εμείς έχουμε ήδη υποστεί τις συνέπειες, διαλέξαμε μια λαϊκιστική κυβέρνηση και βλέπουμε τις συνέπειες. Πιστεύω ότι θα είμαστε οι πρώτοι, οι οποίοι θα είμαστε ικανοί να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον λαϊκισμό. Χωρίς να αφήσουμε τις σειρήνες του να μας εξαπατήσουν, αλλά με μετριοπαθείς πολιτικές, οι οποίες βασίζονται στη λογική και δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Ο λαϊκισμός διχάζει πάντα. Χρειάζεται, δηλαδή μια σοβαρή και ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων».

Κληθείς να περιγράψει ο ίδιος τον εαυτό του, μετά την αναφορά του από τον Economist ως «το αντίθετο ενός επαναστάτη, ενός λαϊκιστή», ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζει: «Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια επανάσταση, αλλά μια επανάσταση της λογικής, η οποία να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες -ιδίως στους νέους- να δείξουν το ταλέντο τους και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν».