Categories: Πολιτική

Μητσοτάκης- Greek Economic Summit: Θα τα καταφέρουμε καλύτερα το 2023

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την προσέλκυση επενδύσεων σε συζήτηση στο πλαίσιο του 33ου Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανέφερε τα εξής:

«Αντιμετωπίσαμε σειρά προκλήσεων. Οφείλω να πω ότι το επιχείρημα για να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο από ότι πριν από 3,5 χρόνια. Τότε έπρεπε να τους πείσουμε ότι όντως τα πράγματα θα αλλάξουν, ότι θα βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας. Τώρα είναι πιο εύκολο γιατί μπορούμε να δείξουμε απτά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, έρχονται ξένες επενδυσεις και το 2021-2022 δεν θα είναι μοναδικές χρονιές, αλλά θα συνεχιστεί αυτή η τάση. Έχουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Κάποιες από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν και ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας. Όταν απευθύνομαι τώρα στους ξένους επενδυτές είναι πιο εύκολο το εγχείρημα. Προφανώς αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα το 2023 από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν. Μόλις ξεκινήσαμε. Αν ο ελληνικός λαός μας δώσει τη ψήφο του για δεύτερη θητεία έχουμε σαφέστατο σχέδιο και μεγαλύτερη τεχνογνωσία τώρα»

Μιλώντας για τον κόσμο την επόμενη δεκαετία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δέκα χρόνια από τώρα θα γιορτάζετε τα 100 χρόνια του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Δεν μπορώ να προβλέψω τόσο μακριά. Τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία θέτουμε τώρα είναι αδιαπραγμάτευτα σε ότι αφορά στην πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση και για το εργατικό δυναμικό το οποίο χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση στις δεξιότητές του. Προστασία οικονομίας, ενίσχυση άμυνας μας. Στην ενέργεια θέλουμε να είμαστε παγκόσμιος πρωταγωνιστής στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ξέρουμε πως θα το πετύχουμε. Γνωρίζουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο. Είναι και αυτό στοίχημα, να γίνει η Ελλάδα κέντρο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Ευρώπης. Το ψηφιακό στοίχημα επίσης. Είμαστε πολύ πιο επιτυχείς από ότι περίμεναν οι άνθρωποι. Είμαστε επαναλαμβάνω μόνο στην αρχή. Τα πανεπιστήμιά μας ανοίγουν προς τον κόσμο. Τα στοιχήματα που έχουμε βάλει ευθυγραμμίζονται με τις μεγάλες τάσεις στον κόσμο».

Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν ρόλο σε αυτό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε τα εξής: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση η οποία μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητη. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά ενέργειας. Πολλές χώρες κατάφεραν να παραμείνουν ανθεκτικές. Είναι θέμα η αναπλήρωση του αερίου όταν σταματήσει η αναπλήρωση από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ βάζουν μεγάλο στοίχημα για την πράσινη τεχνολογία και το κάνουν με έναν τρόπο που βασίζεται στις αρχές του προστατευτισμού. Η Ευρώπη ίσως αισθανθεί μία πίεση στο κόστος ενέργειας και είναι δύσκολο να πείσεις μεγάλες εταιρείες να παράγουν στην Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες να παραμείνουν στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ αυτό που κάνουν με την Κίνα δεν επηρεάζει διατλαντικούς εταίρους. Το επικοινώνησε και ο πρόεδρος Μακρόν στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Πιστεύω ότι κινούμαστε προς ένα κόσμο όπου η παγκοσμιοποίηση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα, θα παραμείνει πιο αδύναμη. Η γεωπολιτική θα παίξει ρόλο και η στρατηγική αυτονομία θα γίνει όλο και πιο σημαντική. Χώρες με παραγωγική βάση όπως η Ελλάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες. Πχ φαρμακευτικά προϊόντα. Διαπιστώσαμε την εξάρτησή μας από την Κίνα. Πριν από 10 ημέρες ήμουν στην Τρίπολη όπου δύο μεγάλες επενδύσεις λαμβάνουν χώρα για την παραγωγή φαρμάκων. Υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν αναζητούμε την πιο φθηνή περιοχή παραγωγής, αλλά την επαναφέρουμε στην Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι οι καλύτερες. «Είμαι ευτυχής ότι και το ενδιαφέρον των Ελλήνων της διασποράς να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι αυξημένο. Δώσαμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν, αλλά υπάρχουν περιορισμοί δυστυχώς. Αν δούμε πόσοι Έλληνες ή ελληνοαμερικανοί κατέχουν υψηλές θέσεις στις ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι και πολύ δύσκολο να πείσεις την ελληνοαμερικανή κοινότητα για τις αξίες της Ελλάδας. Έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις προσδοκίες, γνωρίζουμε πόσο ελκυστικό είναι να έρθουν στην χώρα. Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Και είναι τεράστια πηγή ταλέντων. Πολλοί νέοι ταλαντούχοι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύω σε αυτό και πιστεύω στο μέλλον της Ελλάδας».

Όραμα μου να κάνω την Ελλάδα κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο-Το 2030 να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας από ΑΕΠ

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και απάντησε τα εξής: «Έχουμε κάθετες πολιτικές σε συγκεκριμένους τομείς. Έχουμε και διάφορες πολιτικές σε στοχευμένες περιοχές. Πχ ο τομέας αγροτοδιατροφής όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Μπορούμε να απομακρυνθούμε από το μοντέλο του μεμονωμένου μικροκαλλιεργητή σε συνεταιρισμούς. Ανθίζουν οι εξαγωγές. Ξεπέρασαν το 40% του ΑΕΠ μας, είναι τεράστιο άλμα. Δείτε το ελαιόλαδο. Τώρα μικροί παραγωγοί κάνουν brand name και το εξάγουν σε υψηλή τιμή. Επίσης τουρισμός και ευεξία. Το όραμά μου είναι να κάνω την Ελλάδα τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο. Δεν υπάρχει συμβιβασμός σε ότι αφορά την αειφορία, τοπικά προίόντα, τη διασύνδεση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν λέμε προορισμός και ποιότητα ζωής, οτιδήποτε συνεπάγεται. Η Ελλάδα είναι σε μοναδική θέση για να εκμεταλλευτεί την έννοια της ευεξίας. Έχει να κάνει με τον καιρό, το φαγητό, τα κοινωνικά δίκτυα, τη δυνατότητα να έχεις γνήσιες εμπειρίες στην Ελλάδα. Κάποιοι τουριστικοί προορισμοί ήδη φτάνουν σε επίπεδο κορεσμού, άρα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αειφορίας στον πυρήνα. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Θα είναι καλύτεροι οι μισθοί στους ανθρώπους του τουρισμού, καθώς θα είναι πιο πεπειραμένοι».

Ο κ. Μητσοτάκης σε επόμενη ερώτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την πράσινη μετάβαση ανέφερε τα εξής: «Έχουμε βάλει τεράστιο στοίχημα σε ότι αφορά τις ΑΕΠ. Έχουμε άφθονο ήλιο, άνεμο και νερό. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια ήδη στις ΑΕΠ. Προσβλέπουμε να φτάσουμε στα 25 KW μέχρι το 2030, να είμαστε εξαγωγέας ενέργειας από ΑΕΠ. Ξέρουμε ποιοι είναι οι φραγμοί και τι πρέπει να υπερπηδήσουμε. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το δίκτυο. Πρέπει να είμαστε την προμετωπίδα και των νέων τεχνολογιών. Ήδη έχουμε συλλέξει τα πλεονάζοντα κέρδη από τις εταιρείες, έχουμε επιβάλλει φόρου 90% στα υπερβάλλοντα κέρδη, για να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Βραχυπρόθεσμα να εξασφαλίσουμε προσφορά και λογικές τιμές, ευελπιστώ να το πετύχουμε αύριο στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Έχουμε και ρόλο να παίξουμε ως αγωγός από την βόρειο Αφρική στην Ευρώπη. 50% της Αιγύπτου κατοικείται. Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για φωτοβολταϊκά πάρκα εκεί και συζητάμε για καλώδιο που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Ελλάδα».

Comments are closed.


Recent Posts

Market Pass: Ολοκληρώνεται σήμερα η πληρωμή δικαιούχων

Πληρωμή σήμερα για τους δικαιούχους του Market Pass 2 που έκαναν αίτηση μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά και για…

5 λεπτά ago

Πρόστιμο 230 χιλ. ευρώ στη BIC επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.» επειδή διέθεσε σχολικά…

23 λεπτά ago

Ντροπή: Ανήλικα παιδάκια μοιράζουν φυλλάδια του Μπακογιάννη στον ηλεκτρικό!

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία εναντίον του απερχόμενου και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, προβαίνει πολίτης μόλις λίγες…

35 λεπτά ago

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 167 σημεία σε όλη την επικράτεια αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή 29/09, δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό οι…

45 λεπτά ago

Τουρκία: Ξεκίνησε να προμηθεύει φυσικό αέριο την Μολδαβία

Η Τουρκία ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου να προμηθεύει την Μολδαβία με 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου καθημερινά,…

2 ώρες ago

Viral: Τι δείχνει για τον χαρακτήρα σου η ημερομηνία που γεννήθηκες

Viral: Για πολλούς η ημερομηνία γέννησης ενός ανθρώπου αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός που συμβαίνει κάποια στιγμή, 9 μήνες μετά τη σύλληψη.…

4 ώρες ago