μητσοτάκης-κικίλιας-τα-λάθη-που-οδήγ-889406
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.04.2021 | 08:42

Μητσοτάκης – Κικίλιας: Τα λάθη που οδήγησαν στα άκρα τις σχέσεις τους

Μητσοτάκης – Κικίλιας: Τα λάθη που οδήγησαν στα άκρα τις σχέσεις τους
Δεν είναι ανεξάντλητη η υπομονή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια λένε με νόημα οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας, φαίνεται να είναι ξανά σε δύσκολη θέση και ο πρωθυπουργός είναι κάτι παραπάνω από δυσαρεστημένος, μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.
Γενικότερα, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζει μπροστά ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του, όπως ο Άκης Σκέρτσος που αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα εκτός των κυβερνητικών γραφείων. Στην περίπτωση Κικίλια, πάντως, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Στο Μαξίμου είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο χειρισμού της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είδαμε δημόσια μια ενδοπαραταξιακή κόντρα, όπως αυτή του υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο (χρόνια κοντά στη ΝΔ και με καλές σχέσεις με την κυβέρνηση). Τι κι αν περίμενε ο Βασίλης Κικίλιας τη στήριξη του αναπληρωτή υπουργόύ Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Είναι κι αυτό ένα ακόμα καμπανάκι, λένε πηγές κοντά στη ΝΔ.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως ο πρωθυπουργός τα έχει «μαζεμένα» στον υπουργο του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οι εξαγωγές εμβολίων…

Σε τοποθέτηση που είχε κάνει στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μαζί με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη είχε ισχυριστεί:

«Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε να έχουμε περισσότερες ποσότητες και λιγότερη ζήτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού. Και έχει προβλεφθεί η διαδικασία αυτή και είναι στα χέρια του πρωθυπουργού η απόφαση, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και με ποιον τρόπο ενδεχομένως θα υποστηρίξουμε και άλλες χώρες».

Με λίγα λόγια ο υπουργός Υγείας, σε μια χρονική στιγμή που τα εμβόλια ακόμα δεν είχαν έρθει και αναμενόταν σε μειωμένες ποσότητες δήλωνε ότι θα κάνουμε κι εξαγωγές...

Εκθέτοντας την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Κικίλιας κάνει «γκάφες» , ειδικά με τα εμβόλια.

Στις 18 Αυγούστου, στον ΣΚΑΪ, είχε δηλώσει:

«Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση,  και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Τότε, σχεδόν άμεσα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άδειασε τον υπουργό και συνολικά την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια» ήταν η απάντηση της Βίβιαν Λουνέλα, όταν ρωτήθηκε, από τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, αν έχει δώσει η Κομισιόν ημερομηνία για τη διανομή των εμβολίων στην ελληνική κυβέρνηση.

Το άδειασμα Κικίλια και από την κυβέρνηση

Οι μήνες πέρασαν και Βασίλης Κικίλιας διαψεύστηκε και από την ίδια την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε (στις 22/12/2020 στον ΑΝΤ1):

«Ο αριθμός 1.235.000 δόσεις εμβολίου έως το τέλος Μαρτίου είναι πράγματι πολύ μικρός αριθμός, δεν είναι αυτός, που θα θέλαμε, αλλά είναι οι δόσεις εμβολίων, που θα είναι σίγουρα διαθέσιμα. Με βάση τα συμβόλαια προαγοράς είχαμε πει, σχεδόν ένα μήνα πριν, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαμε 25.000.000 δόσεις εμβολίων. Δηλαδή, τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν όλοι οι Έλληνες, να μπορούν να εμβολιαστούν. Φαίνεται ότι στην αρχή των παραδόσεων πηγαίνουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς».

Στο χρονοδιάγραμμα, δε, που είχε δώσει μετά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (στις 21/12/2020), οι εκτιμήσεις που είχε κάνει ο Βασίλης Κικίλιας τον Αύγουστο πήγανε…  περίπατο.

Σε ρόλο… πρωθυπουργού

Και κάτι ακόμα, που δεν ξεχνάνε στο Μαξίμου:

Ο Βασίλης Κικίλιας θεώρησε σκόπιμο στις αρχές Νοεμβρίου να ανακοινώσει σε προσωπική του συνέντευξη στον ANT1 – και πριν από τον πρωθυπουργό – το καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα.

Το Μαξίμου, τότε, ήταν έξαλλο με τον υπουργό Υγείας.