μητσοτάκης-η-ευρώπη-υιοθέτησε-την-πρό-1110247
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.12.2022 | 22:48

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση της Ελλάδας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για πλαφόν στο φυσικό αέριο, χαιρετίζει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κονωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι γεγονός και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συμφωνία των Βρυξελλών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταγράψαμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε πολίτες και επιχειρήσεις από την αύξηση στις τιμές ενέργειας κάτι που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από εννέα μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας».

Ως γνωστόν, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Ενέργειας κατάφεραν το απόγευμα της Δευτέρας (1912.2022) να φτάσουν σε συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου 2023.

Το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.