μητσοτάκης-φορολόγηση-του-90-των-υπερκε-406860
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.03.2022 | 15:16

Μητσοτάκης: Φορολόγηση του 90% των υπερκερδών ΔΕΗ & εταιρειών ενέργειας

Το 90% των υπερκερδών της ΔΕΗ και των υπόλοιπων τριών εταιρειών διανομής ενέργειας πρόκειται να φορολογήσει η κυβέρνηση, προκειμένου αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης υπό την πίεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, που έκανε λόγο για υπερκέρδη 1,4 δισ. από τον Ιούλιο τους έως το Φεβρούαριο του 2022.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν το ποσό είναι τόσο μεγάλο Έχω σοβαρές αμφιβολίες, καθώς, όπως είπε, «δεν υπολογίζετε την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί». Παράλληλα πέταξε το «μπαλάκι» στους ορκωτούς λογιστές και τη ΡΑΕ, στην οποία, όπως είπε, έδωσε εντολή «να αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο (σ.σ. και όχι από τον Ιούλιο). Με βάση το πόρισμά της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε δε «λαϊκίστικη χυδαιότητα», το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», που είπε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι  «γενεσιουργός αιτία είναι η αύξηση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η μέση τιμής κόστους της μεγαβατώρας το προηγούμενο διάστημα ήταν 202 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης 251, με αποτέλεσμα το κέρδος να ανέρχεται σε 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν πέρυσι ήταν 2 με 3 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από τα 1,4 δισ. ευρώ υπερκέρδη, το 1 δισ. το έχει καρπωθεί η ΔΕΗ. «Πρώτα η ΔΕΗ των γκόλντεν μπόις των μισθών των 360.000  ευρώ το χρόνο, οφείλει να επιστρέψει τα υπερκέρδη και μετά πιο άλλες τρεις εταιρείες. Πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, από το συζήτηση προέκυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη, απευθυνόμενο στον Αλ. Τσίπρα να θέτει το ερώτημα: “Αφού είναι δώρο στα ρετιρέ, όπως λέγατε, γιατί έρχεστε και ψηφίζετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ;”