Μητσοτάκης: Εξεταστική για τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στις τράπεζες - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
27
Νοέμβριος
Back

Μητσοτάκης: Εξεταστική για τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στις τράπεζες

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες «για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» προτείνει ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του στην «Καθημερινή».

Στο άρθρο του με τίτλο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» ο κ. Μητσοτάκης κάνει ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος -όπως σημειώνει- με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο «Να Αφελληνιστούν», είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε τότε ότι «όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα».

Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης αυτό έγινε στην ουσία «καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%, ενώ το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα ‘επιθετικά’ hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ζητεί να μάθει σε ποια χρηματιστηριακή τιμή εκτιμά ότι θα πρέπει να ανέλθουν οι μετοχές των τραπεζών για να ανακτηθούν τα χρήματα που έχει διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση, ιδιαίτερα καθώς σε άλλες χώρες όπου το Δημόσιο συμμετείχε σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών όχι μόνο δεν ζημίωσε αλλά τελικά ωφελήθηκε», σημειώνει και καταλήγει: «Όλα αυτά προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν στο μέλλον από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσον η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. Και βέβαια να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!