μητσοτάκης-εκλογές-τον-αύγουστο-αν-458064
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.06.2019 | 12:17

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Αύγουστο αν…

Το χαρτί τον εκλογών εντός του Αυγούστου έριξε στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις κάλπες του Ιουλίου.

«Το ματς ξεκινά από την αρχή, αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική». Αυτό δήλωσε στην συνέντευξη του, εφ’ όλης της ύλης που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Γιάννη Πρετεντέρη και τον ΘΕΜΑ 104,6.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να …«πιέσει» τους ψηφοφόρους για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της αυτοδυναμίας κάνοντας λόγο και για εκλογές τον 15Αύγουστο στην περίπτωση που δεν την εξασφαλίσει το κόμμα του.

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι «θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος». «Θα είναι ευχής έργον να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη διάκριση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως MVP του NBA, την οποία χαρακτήρισε «σπουδαία διάκριση γα την Ελλάδα, για ένα παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια».

Κράτησε τις αναφορές του πατέρα του «να μην είναι αλαζόνας, είναι σοφή συμβουλή για όλους μας» και υπογράμμισε: Μας έφτιαξε τη μέρα!

Για το ντιμπέιτ είπε: «Εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε για να βρεθεί μια λύση για το ντιμπέιτ ως όφειλε να γίνει. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, αντιπροτείναμε ημερομηνίες όταν υπήρξε το κώλυμα του κ. Τσίπρα.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος πρωθυπουργός δέχεσαι την κριτική από όλους».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» πρόσθεσε.

Ειδικότερα είπε:
Για τις εκλογές

«Σκοπός μας στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη. Η εικόνα που αποκόμισα εγώ δεν ήταν μόνο των δημοσκοπήσεων αλλά της κοινωνίας. Έβλεπα δύο πράγματα. Αφενός ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως και κάτι άλλο, κόσμο που μου έλεγε ότι δεν έχω ψηφίσει τη ΝΔ αλλά σε εμπιστεύομαι για να φύγει ο Τσίπρας αλλά και για να μπορέσει να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει. Ορισμένοι το κάνουν με μια δόση καχυποψίας και το σέβομαι αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή».

«Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» πρόσθεσε.

Καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα που χάνει αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα, όταν το πιστεύεις, όμως, τότε υπάρχει ένα ζήτημα.

Μιλώντας για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είπε ότι «ο πιο ακριβής όρος είναι το ματς ξεκινά από την αρχή, η κάλπη είναι άδεια και σε αυτό συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση «για μαζική συμμετοχή. Η ισχυρή εντολή δεν είναι δεδομένη. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγους ψήφους ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή που είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία».

Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ «να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα, να διεκδικούν μέχρι τέλος την ψήφο των πολιτών».

Ερωτηθείς για το αν φοβάται την αποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δυσκολεύουν τη συμμετοχή αλλά δεν πιστεύω ότι η αποχή θα είναι μεγάλη γιατί εισπράττω στις περιοδείες μου ότι υπάρχει αίτημα για απομάκρυνση αυτής της κακής κυβέρνησης».

Για  την οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είπε ότι συνεχίζει με διχαστική και επιθετική ρητορική σε υπερβολικό βαθμό «γιατί ούτε έμαθαν ούτε ξέχασαν τίποτα».

«Η κουβέντα ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση και δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο και επανέλαβε ότι «από 1/1/2020 θα ενσωματωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις μέσα στο 2019».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες «να διαβάσουν το πρόγραμμά μας» επισημαίνοντας ότι 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή του «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα, ούτε απάντηση γιατί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόγραμμά μας δεν έχουν να πουν τίποτα».

«Μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία δεν ξέραμε τα νούμερα. Έχω εμπιστοσύνη στους εργαζομένους του ΓΛΚ που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης».

«Εάν αυτή τη στιγμή καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας την επόμενη ημέρα θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω ότι καταφέραμε ένα κεντροδεξιό μετριοπαθές φιλελεύθερο κόμμα εκσυγχρονίστηκε, πίεσε πολύ τα άκρα και ζητώ από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου και αυτό για την Ευρώπη θα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα. Δίνει σε μένα και στη χώρα πολύ σημαντικά επιχειρήματα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι «μιλάμε πολύ συστηματικά στο εξωτερικό και τις αγορές εδώ και τρία χρόνια για το σχέδιό μας» και ότι «έχω μιλήσει από το 2016 για την ανάγκη να μην υπάρχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Για Σκόπια και Τουρκία

Όσον αφορά το Σκοπιανό υπενθύμισε ότι «έθεσα την ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της πριν να κυρωθεί η συμφωνία. Μέχρι και πρόταση μομφής καταθέσαμε. Γνωρίζουμε ποιοι ψήφισαν ονομαστικά υπέρ αυτής της κακής συμφωνίας».

«Μια κυρωμένη συμφωνία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά. Επιμένω στην επιθετική προβολή της αληθινής Μακεδονίας. Θα κερδίσουμε τη μάχη της Μακεδονίας επικοινωνιακά και υπέρ των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απολογούνται γιατί χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία στα προϊόντα τους».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια ένταξης για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα» διαμηνύοντας ότι αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ «θα το κάνουμε».

Σημείωσε ότι «αναγνωρίζω την ανάγκη να υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για τις βαλκανικές χώρες. Στην Αλβανία, όμως, υπάρχει ένα πρόσθετο μείζον ζήτημα για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας. Δεν υφίσταται ζήτημα ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά και αν αυτό συμβεί θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους αντίδρασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απρόβλεπτο» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι «με τη συμπεριφορά του παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο». Τόνισε, μάλιστα, ότι «εφόσον συνεχιστεί (σ.σ. η προκλητική στάση της Τουρκίας)είναι επιβεβλημένη η λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας»

Δήλωσε, επίσης, «διατεθειμένος για ένα ουσιαστικό κανάλι επικοινωνία μας τον κ. Ερντογάν» διευκρινίζοντας ότι «θα θέσουμε τους όρους της συζήτησης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Τα μηνύματα που έχουμε στείλει γαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Αποστολάκη ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα έχει συμμαχίες αλλά έχω εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική τους ικανότητα. Δεν μου αρέσει υπουργός Άμυνας να δημιουργεί περιττή ανασφάλεια στους πολίτες».

Για τις 120 δόσεις και το ασφαλιστικό

Με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ένταξη και επιχειρήσεων στις 120 δόσεις αναρωτήθηκε «τέσσερα χρόνια κυβερνούσε, τώρα το θυμήθηκε;». «Εμείς θα το κάνουμε να ενταχθούν στις 120 δόσεις οι επιχειρήσεις. Θέλουμε μια πιο εύκολη αντιμετώπιση για πολίτες που οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ. ένα δεύτερο σκαλοπάτι μέχρι τα 20.000 ευρώ και πιο αυστηρά κριτήρια για πάνω από τα 20.000 ευρώ».

Όσον αφορά το νόμο Κατρούγκαλου εξήγγειλε ότι «θα αλλάξει». «Υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες στο ΣτΕ και θα μας υποχρεώσουν σε αλλαγές. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νόμου Κατρούγκαλου σχετίζονται με την ανταποδοτικότητα της κύριας σύνταξης. Άδικο να παίρνεις λιγότερη σύνταξη όσο περισσότερο δουλεύεις» πρόσθεσε.

Αναλύοντας το σκεπτικό του επισήμανε ότι «όλες οι σοβαρές χώρες έχουν ένα σύστημα τριών πυλώνων με περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Ορισμένοι πυλώνες όπως η επικουρική, δημιουργούμε ένα ειδικό λογαριασμό ώστε ο νέος ασφαλισμένος να έχει έλεγχο και να γνωρίζει πόση θα είναι η επικουρική σύνταξη στο τέλος του επαγγελματικού του βίου. Θεσπίζουμε φορολογικά κίνητρα για τον τρίτο πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης. Επιμένουμε στην δυνατότητα των επιχειρήσεων να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους για να συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους. Π.χ. να μην έχει τόσο αυστηρή φορολογική μεταχείριση το μπόνους στο τέλος του έτους».

«Η ευημερία που δημιουργεί η ελεύθερη οικονομία μπορεί να μοιράζεται σε ιδιοκτήτες, μετόχους και εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον εκλογικό νόμο

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στη συνέχεια στην ανάγκη ισχυρής εντολής «για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τον κ. Τσίπρα γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία, πόσο σεβόμαστε τους Θεσμούς. Δεν μπορώ υπό οποιοδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας ότι «χάσαμε μια ευκαιρία να προτείνουμε περισσότερα άρθρα προς αναθεώρηση». Διεμήνυσε ότι «θα την ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση αλλά θα είναι μικρής εμβέλειας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Υπάρχουν άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμας δεν μας αφορούν και θα τα προσπεράσουμε».

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι «θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος». «Θα είναι ευχής έργον να γίνει με 200 βουλευτές. Θα προτείνω στο ΚΙΝΑΛ και συνολικά στη Βουλή έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα χωρίς να είναι το ίδιο με το σημερινό που δίνει μπόνους 50 εδρών».