μητσοτάκης-δεύτερη-αύξηση-του-κατώτα-957326
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 03.11.2021 | 20:25

Μητσοτάκης: Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού -πέραν αυτής που έχει ήδη ανακοινωθεί (2% από 1 Ιανουαρίου)- μέσα στο 2022, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στο Mega.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι ρυθμοί μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγήσουν σε ακόμα μια αύξηση για τους μισθούς των εργαζομένων.

Θα ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Η νομοθετημένη αύξηση των κατώτατων αποδοχών κατά 2% από τον επόμενο χρόνο χαρακτηρίστηκε μικρή ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα δεσμεύτηκε και για δεύτερη πιο γενναία παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό.

“Έχουμε μία οικονομία που αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς. Μία τουριστική περίοδος που πήγε εξαιρετικά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά, θα υπάρχει μία αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/22 2% και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει να ανακόψουμε αυτήν την πορεία γιατί η πιο σημαντική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος που είναι άνεργος…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αύξηση αναμένεται τον Ιούλιο του 2022, αφού προηγηθεί η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.

Επιπροσθέτως, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (Mega), o πρωθυπουργός ανακοίνωσε και πως έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί σχέδιο  επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2022, για τους νέους αγρότες και τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Όχι σε νέο lockdown

Σχετικά με την πανδημία ανέφερε:

-Δεν θεωρώ ότι η Πανδημία έχει ξεφύγει. Για τον απλούστατο λόγο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους…Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία όσων δεν έχουν εμβολιασθεί και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλά γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα όπως είχαμε πέρυσι. Το lockdown ήταν η απάντηση όλων των οργανωμένων κοινωνιών προ του εμβολίου Τώρα που έχουμε εμβόλιο δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε lockdown.

-Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις Έλληνες έχουν πράξει το σωστό και έχουν εμβολιαστεί. Και  θα ήταν άδικο να επιβάλουμε συνολικούς περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία των Ελλήνων. Είναι απαραίτητη η τρίτη δόση γιατί το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές. Δεν έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση να κάνουν την τρίτη και το βασικό μήνυμα είναι ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες. Ειδικά όμως για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και κάνω έκκληση στους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν.

-Ενισχύουμε το εθνικό σύστημα υγείας στο όριο των δυνατοτήτων του. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρισκόμασταν πέρσι όσον αφορά στον αριθμό των εμβολιασμένων. Έχουμε δύσκολες συνθήκες ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υποχρέωσή μας είναι να ενισχύουμε το εθνικό σύστημα υγείας μέχρι να φτάσουμε το ταβάνι των δυνατοτήτων μας. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε της εκκλησίες. Ο κύριος Τσίπρας έκανε μία πρόταση και αφορά στην υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες. Εάν υπήρχε τρόπος θα το συζητούσα αλλά το θέμα μας εδώ είναι ένα παιχνίδι προς άγραν ψήφων που κάνει σήμερα Η αντιπολίτευση. Αν το μόνο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το να κάνουμε τεστ για να μπούμε στις εκκλησίες δεν θα ήμουν αρνητικός. Εάν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί θα είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Αλλά  είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είναι σε ένα κατάστημα. Δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τοίχος κάποιων συμπολιτών μας που παραμένουν σε διαθεσιμότητα.

-Διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει αυτούς τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει το όριο της δεν συζητάμε για τα σώματα ασφαλείας υποχρεωτικότητα…Από ένα σημείο και πέρα, δυστυχώς χτυπάμε σε ένα τοίχο αντιδράσεις από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί που είναι δύσκολο να το ξεπεράσουμε Κατά συνέπεια η δική μας πολιτική παραμένει να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς…Να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν. Κάνω μία έκκληση ειδικά Στους συμπολίτες μας πάνω των 60 να κάνουν το βήμα και αν δεν το κάνουν να προσέχουν πάρα πάρα πολύ γιατί ο ιός κυκλοφορεί χτυπάει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χθες  εξαγγείλαμε ένα επιπλέον πακέτο μέτρων. Δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή. Τώρα που έχουμε τα εμβόλια. Δε θα κλείσουμε και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση που μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα σύστημα υγείας δεν πιέζεται και άλλη είναι η αντιμετώπιση που θα έχει όταν πιέζεται. Είμαι ενοχλημένος όταν ακούω από κάποιους ότι δήθεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα. Κάθε ημέρα ασχολούμαστε με το ζήτημα αυτό.

500 εκατ. για τις τιμές ρεύματος

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε καταρχάς ότι η κυβέρνηση “δαπάνησε και θα δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το οποίο δεν θα το δει ο πολίτης στον λογαριασμό του είναι πού θα πήγαινε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση”.

Εάν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση, σύμφωνα με τον ίδιο: “Οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω από αυτό το οποίο θα αυξηθούν, από τα 3 ή 4 ευρώ που μπορεί να δουν αύξηση οι πολίτες αν δεν υπήρχε η παρέμβαση. Η παρέμβαση αυτή είναι κυβερνητική παρέμβαση, είναι όμως και μία παρέμβαση που γίνεται από τους ίδιους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, με πρώτη τη ΔΕΗ”.

Δεν πρόκειται να κάνουμε “Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτές οι διασκέψεις είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν όλες οι χώρες μαζί και να αναλάβουν δεσμευτικούς όρους για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη και πως πολλές από τις πολιτικές στη χώρα μας απορρέουν από τέτοιες δεσμεύσεις.

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών” και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία “θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα”.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν ήρθε στη Γλασκώβη ο Ταγίπ Ερντογάν και δήλωσε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.