μητσοτάκης-δεθ-δεν-έχω-καμιά-πρόθεση-1233507
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 17.09.2023 | 12:09

Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Δεν έχω καμιά πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ, από το Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”.

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει.

«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απέκλεισε τον ανασχηματισμό και …ζήτησε χρόνο

Απατώντας για το αν έγιναν λάθη από υπουργούς στη διαχείριση των πλημμυρών και των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά» και ξεκαθάρισε: «Δεν έχω καμιά πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό».

Σε ερώτηση για τις επιδόσεις των υπουργών και την εναλλαγή τους σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι περίεργος τις ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα καμία αλλαγή στο υπουργικό συμβούλιο και έμεναν όλοι οι υπουργοί στη θέση τους. Δεν είναι rotation (σσ αναφέρεται στην εναλλαγή των υπουργών) που έγινε στην τύχη. Δεν σημαίνει ότι έκανα πάντα τις σωστές επιλογές. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί, αμετακίνητες πολιτικές μπορεί να υπάρχουν».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Οι υπουργοί δεν είναι πιόνια για να κάνουν αυτό που τους λέμε κεντρικά. Συζητάμε μαζί τους, έτσι καταλήγουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς για να δίνω έναν χρόνο στους υπουργούς να αποδεικνύουν τις ικανοτητες τους. Αν κρίνω ότι μια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομακρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω. Δώστε μας λίγο χρόνο».

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και αλλαγές στη Πολιτική Προστασία:

Ειδικότερα ανακοίνωσε: Μεταφορά στην Πολιτική Προστασία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα. Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκπαίδευση των στελεχών πολιτικής προστασίας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, για να δουλεύουν συντονισμένα με τις κεντρικές Αρχές. Περισσότερα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα»

Απατώντας σε ερώτηση σχετικέ με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα. Είναι εκτός συζήτησης» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι ζητήματα πολλών δεκαετιών θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της. Αυτή ήταν η βούλησή μου από το 2019. Να μπορούμε να συνομιλούμε για επίλυση με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.Και όταν διαφωνούμε να μην φτάνουμε σε εντάσεις».

«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» διεμήνυσε. «Τα υπόλοιπα μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» ολοκλήρωσε την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ενίσχυση εισοδημάτων απέναντι στην ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ραφι των σουπερ μαρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος – επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

Ενας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δεί αύξηση στον μισθό του

Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».