Categories: Πολιτική

Μητσοτάκης: Δε θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Νταβός, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές -για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν την ίδια περίοδο- θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ενέργεια και το μεταναστευτικό.

«Πιστεύω στον πραγματισμό και σε μια δημοκρατία που λειτουργεί σωστά. Πολλές από τις πολιτικές μας αποφάσεις επίσης είναι προοδευτικές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πράσινη μετάβαση. Αντισταθήκαμε στον πειρασμό να κάνουμε παροχές που μπορεί να στοιχίσουν όπως η μείωση του ΦΠΑ και ακολουθήσαμε έναν συνετό δρόμο παροχών.

Στις εκλογές οι ψηφοφόροι θα έχουν να συγκρίνουν τα 4 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν λαϊκιστική και τα 4 χρόνια της δικής μας.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα η μετανάστευση έγινε πρόβλημα γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική «ανοικτών συνόρων». Εμείς προστατεύσαμε τα σύνορά μας και έτσι θέσαμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο.

Αν δείτε σήμερα τα νησιά μας θα διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών. Σήμερα είναι λιγότεροι από χίλιοι και δίνουμε άσυλο και δίνουμε δουλειές σε όσους το επιθυμούν… Έχουμε επιβάλλει μια σκληρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Τόνισε επίσης ότι «έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Και έτσι πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στηρίξαμε την χώρα σε κάθε επίπεδο και στρατιωτικό. Η Ευρώπη πλήρωσε το κόστος στην ενέργεια».

Θύμισε, ότι πείστηκαν οι εταίροι μας να δεχτούν την πρότασή μας για πλαφόν στην χονδρική της τιμής του φυσικού αερίου και τόνισε ότι αν βγαίνει κάτι καλό από τον φοβερό αυτό πόλεμο είναι ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση.

Είπε ακόμα ότι ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι πιο ενεργός και θα γίνει πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για την περιοχή μας. Ξέρουμε, ωστόσο, τόνισε, ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον.

Για την ενέργεια
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έρευνες που γίνονται για φυσικό αέριο και τόνισε ότι ταυτόχρονα δημιουργούμε αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο έτσι ώστε να παρέχουμε στις γειτονικές μας χώρες.

«Είναι δύσκολο να επενδύσουμε στην πυρηνική ενέργεια στην χώρα μας» απάντησε, σε σχετικό ερώτημα καθώς είναι και ακριβή τεχνολογία και είμαστε μια σεισμογενής χώρα.

Είπε επίσης ότι υπάρχει εξομάλυνση στις τιμές του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι έχουμε ηθική αλλά και εθνική υποχρέωση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Οι αναθεωρητικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να επεκταθούν χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

Σε ερώτηση για το Καστελόριζο και για το αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όχι δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία και παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία χρόνια. Το Καστελόριζο είναι ένα όμορφο νησί και είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.

Πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν ώριμοι ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου αλλά πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το διεθνές δίκαιο και όταν δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη.

Πιστεύει κανείς ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας ή ότι η Τουρκία απειλεί τα νησιά αν λάβει κανείς υπόψιν του το Κυπριακό; Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή.

Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές -που είναι ενδιαφέρον ότι μάλλον θα γίνουν την ίδια στιγμή και στις δυο χώρες και δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα προκύψει- υπάρχει τρόπος να μειωθεί η ένταση και στις δυο χώρες. Ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο.

Έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Ερντογάν και είχαμε δύσκολες στιγμές αλλά δεν θεωρώ ότι είναι απίθανο να βρούμε λύση.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της κυριαρχίας των νησιών ή την υπογραφή του τουρκολυβικού μνημονίου που αμφισβητεί το δικαίωμα θαλασσίων ζωνών στην Κρήτη.

Τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία και σημείωσε ότι δεν ακολουθεί όσα αποφασίζουν οι άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Comments are closed.


Recent Posts

Άλκης Καμπανός: «Τέρατα, τι κοιτάτε;» – Ξέσπασαν οι γονείς του 19χρονου με τα βίντεο που είδαν

Την έντονη αντίδραση των γονιών του 19χρονου Άλκη Καμπανού που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022 στη Χαριλάου…

9 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαία επίθεση Κυρανάκη στη Θεοδώρα Τζάκρη

«Η χυδαία επίθεση του κ. Κυρανάκη στη Θεοδώρα Τζάκρη χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Attica είναι ενδεικτική για το πού…

10 λεπτά ago

Κακλαμάνης για Παπαθανάση: Να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία για το δάνειο

Υπέρ της δημοσιοποίησης της συμφωνίας ρύθμισης των υποχρεώσεων του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση με τη DoValue, τάχθηκε…

14 λεπτά ago

Πότε καταβάλλεται η επόμενη δόση του Market Pass

Νέος γύρος πληρωμών ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου για όσους υπέβαλλαν αίτηση για το Market Pass έως τις 15 Μαρτίου…

29 λεπτά ago

Εκλογές στις 21 Μαΐου -Ανακοίνωσε ημερομηνία ο Μητσοτάκης

«Κλείδωσε» σήμερα στο υπουργικό η ημερομηνία των εκλογών με επίσημη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού! Την 21 Μαΐου  έδωσε τελικά ως ημερομηνία…

30 λεπτά ago

Παράθυρο έπεσε εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα διδασκαλίας

Ένα παράθυρο έπεσε, εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα διδασκαλίας φοιτητών του πρώτου έτους του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου…

49 λεπτά ago