μητσοτάκης-αυτό-θα-είναι-το-πρώτο-μου-ν-585577
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.06.2019 | 11:46

Μητσοτάκης: Αυτό θα είναι το πρώτο μου νομοσχέδιο για να κυβερνηθούν οι δήμοι (βίντεο)

Για «διαστρέβλωση των θέσεων της Ν.Δ.» και για «αυτοσχεδιασμούς που προέρχονται από το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κουμουνδούρου για την «τοξικότητα» στον πολιτικό λόγο.

 Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι είναι «αδιανόητο» το «μίγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας για το μέλλον του τόπου που υπήρξε το 2015» και πρόσθεσε ότι στόχος του κόμματός του είναι, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα capital controls να εξαλειφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Είπε ακόμα, ότι σύντομα – αλλά όχι αμέσως – θα μεταβεί στην Ευρώπη για να ζητήσει μείωση των υπερπλεονασμάτων.

Εν όψεις της εκλογικής αναμέτρησης ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια και δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή «για να ανοίξει ένας νέος κύκλος».

Όπως ανέφερε, «υπάρχει μια λελογισμένη προσδοκία και αναγνώριση ότι η Ν.Δ. προσέρχεται με συγκεκριμένο μετριοπαθή πολιτικό λόγο, ενωμένη και ανανεωμένη».

Διευκρίνισε παράλληλα πως αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, σημείωσε όμως, ότι αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν «τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πώς θα πορευθεί στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας» για να προσθέσει: «Εύχομαι να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του».

Επανέλαβε ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ν.Δ. θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, διευκρινίζοντας ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα και ζήτησε τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού.

Ανέφερε, επίσης, ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Ν.Δ. θα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι, αλλά και για «προβληματικά» άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο νομοσχέδιο, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα αφορά την οργάνωση του κράτους.  Θα συμπεριλαμβάνει τις σημειακές ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, έτσι ώστε Δήμαρχοι οι οποίοι εκλέχτηκαν, αλλά έχουν ισχνές μειοψηφίες στο Δημοτικό τους Συμβούλιο, να διευκολυνθούν να πάρουν αποφάσεις για να μπορέσουν οι Δήμοι να κυβερνηθούν».

«Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Η ψήφος προς τη Ν.Δ. είναι και ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου» υπογράμμισε, ενώ δήλωσε ότι είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την ομοιογένεια της κυβέρνησής του.

Επανέλαβε πως έχει καταλήξει, άνω του 50%, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του, προσθέτοντας πως σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, αφήνοντας ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Ανέφερε επίσης για μια ακόμα φορά πως «θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, καλώς ήρθατε σήμερα. Έχουμε μία μουσική εκπομπή, που εκτάκτως ασχολείται και με τα θέματα επικαιρότητας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα, πράγματι Μάρτη του 1968 αν θυμάμαι καλά βγήκε το τραγούδι αυτό, του οποίου βέβαια ο στίχος αν θυμάμαι καλά, μετά τον τίτλο του, λέει wasting  time.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Ναι, χάνω το χρόνο μου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι εμείς πάντως δεν χάνουμε το χρόνο μας. Δεν ξοδεύουμε καθόλου χρόνο ή τον ξοδεύουμε δημιουργικά για να τρέξουμε μέχρι τελευταία στιγμή, να ασχοληθούμε με την προεκλογική περίοδο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το κουβεντιάζαμε πριν με το Βασίλη. Τρέχετε σε μία κούρσα η οποία είναι παράξενη. Πρώτον, γιατί έχετε αντίπαλο το Καλοκαίρι, τις διακοπές των ανθρώπων και  αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα μπάνια του λαού.  Δεύτερον, τρέχετε με αντίπαλο μια αίσθηση που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, ότι στις 26 Μαΐου ψηφίσαμε σαν να ήταν εθνικές εκλογές και τώρα μας φαίνεται λίγο δύσκολο να διανοηθούμε ότι ψηφίζουμε για δεύτερη φορά και πρέπει να το πάρουμε και στα σοβαρά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο να επισημαίνετε το γεγονός ότι υπάρχει μία σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία και λόγω του Καλοκαιριού και λόγω του γεγονότος ότι ακολουθούν εθνικές εκλογές λίγες εβδομάδες μετά από τις ευρωεκλογές. Θέλω, όμως, να επισημάνω το αυτονόητο, ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια. Δεν είναι μισογεμάτη  με τα ψηφοδέλτια  των ευρωεκλογών και τώρα θα αποφασίσουμε για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα. Οι εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες και πιστεύω ότι τελικά, παρά τη ζέστη, παρά  το Καλοκαίρι, θα έχουμε μαζική συμμετοχή. Συναντώ πολλούς ανθρώπους στις περιοδείες μου, οι οποίοι είναι ξεκάθαρο ότι όχι απλά θα έρθουν να ψηφίσουν, αλλά προσμένουν αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όχι τόσο για να κλείσει ένας κύκλος, αλλά για να ανοίξει ένας καινούριος. Διότι πιστεύω  ότι στις 7 Ιουλίου θα κλείσει ένας κύκλος μιας δεκαετούς οδύσσειας. Το σημαντικό δεν είναι μόνο ο κύκλος που κλείνει, αλλά κυρίως ο κύκλος που ανοίγει και αυτή η συγκρατημένη προσδοκία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα τρομερού ενθουσιασμού και ίσως είναι και καλύτερο αυτό, διότι έχουμε πληρώσει ως χώρα τις έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Όντως, για  κάποιον που έχει ζήσει εκλογές στη δεκαετία του ’80, του φαίνεται ξενέρωτο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει μία λελογισμένη προσδοκία, η οποία προσωπικά με ικανοποιεί πολύ. Υπάρχει ψήφος καρδιάς -όπως  συνήθως λέμε- αλλά και ψήφος μυαλού. Και νομίζω ότι υπάρχει και μία αναγνώριση ότι η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές όχι απλά ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη, με ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο, ο οποίος απαντά σε πολλές από τις απορίες και τα ερωτήματα που έχουν οι συμπολίτες μας. Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία απεδείχθη στις  ευρωεκλογές πολύ πιο ώριμη από όσο νομίζαμε, είναι μια μεγάλη επιτυχία.  Σας θυμίζω ότι όταν κέρδισα ως outsider την εκλογή ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πήρα ένα μεγάλο στοίχημα. Όχι απλά να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να επιμείνω σε έναν μετριοπαθή πολιτικό λόγο ο οποίος θα μιλάει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν, να μην τάξω πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν και να κηρύξω έναν πόλεμο στον αχαλίνωτο λαϊκισμό ο οποίος τόσο έχει τραυματίσει τη χώρα. Τότε πολλοί είχαν αντιμετωπίσει αυτή τη στρατηγική με σκεπτικισμό σε μια λογική ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ώριμη για μια τέτοιου είδους πολιτική προσέγγιση. Έκαναν λάθος αυτοί που μου άσκησαν κριτική και ο ελληνικός λαός απεδείχθη πολύ πιο ώριμος. Ενδεχομένως τραυματισμένα ώριμος, επειδή τραυματίστηκε ειδικά από την τελευταία τετραετία. Αλλά έχω σαφέστατα την αίσθηση, κ. Τσίμα και κ. Χιώτη, ότι κλείνει ένας κύκλος σε αυτές τις εκλογές.Τώρα αν είναι κύκλος δεκαετίας, αν είναι μεγαλύτερος κύκλος αυτό θα το δείξει ο χρόνος.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είπατε οι κάλπες θα είναι άδειες. Αυτή είναι μια ατάκα που την είπε πρώτος ο κ. Τσίπρας, την πήρατε από εκείνον.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, έχει δίκιο.  Είδατε, συμφωνούμε και σε ορισμένα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Χθες είπε και μια άλλη ατάκα ο κ. Τσίπρας που σήμερα έχει κάνει σε πολλούς εντύπωση. Είπε δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με την Αριστερά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ποια;  Ποια Αριστερά εννοεί ο κ. Τσίπρας;  Καταρχάς η δική μου δουλειά…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υποθέτω για τον εαυτό του.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η δική μου δουλειά δεν είναι να ξεμπερδέψω με κανέναν.  Ούτε ξεμπερδεύω ούτε τακτοποιώ λογαριασμούς με τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Η δουλειά μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό και να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να αθροίσουμε δυνάμεις.  Αναρωτιέμαι όμως σε ποια Αριστερά αναφέρεται. Στην Αριστερά του κ. Πολάκη, του κ. Βαρουφάκη; Στην Αριστερά του λαϊκισμού, των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, της υπονόμευσης της αστικής μας Δημοκρατίας; Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα δεν με ενδιαφέρουν.  Νομίζω θα έχει αρκετές περιπέτειες ο κ. Τσίπρας τις οποίες θα πρέπει να χειριστεί.  Είναι δικό του ζήτημα..

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εσωκομματικά εννοείτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Ναι, είναι δικό του ζήτημα αυτό.  Δεν με ενδιαφέρει το πώς θα πορευτεί στην αντιπολίτευση.  Εύχομαι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, -ξέρετε δεν προεξοφλώ κανένα αποτέλεσμα- εύχομαι εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και στείλει τον κ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση να έχει τουλάχιστον μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην επανέλθει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές του  παρελθόντος.

Β.  ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε δεχτεί μια κριτική για αυτό που είπατε προχθές στον Γιάννη Πρετεντέρη για την ενδεχόμενη διπλή αναμέτρηση στις 15 Αυγούστου.  Θεωρείτε ότι υπερβάλατε λίγο ή ότι σας τρομάζει τόσο πολύ η αποχή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έκανα μια αυτονόητη παρατήρηση, ότι αν δεν προκύψει κυβέρνηση για οποιονδήποτε λόγο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι άμεσα σε εκλογές με απλή αναλογική, οι οποίες θα οδηγήσουν νομοτελειακά τη χώρα -κατά την άποψή μου- σε ακυβερνησία. Είναι ενδιαφέρον λοιπόν ότι κατηγορούμαι για κινδυνολογία επειδή κάνω μια αντικειμενική διαπίστωση από αυτόν ο οποίος προκάλεσε το πρόβλημα διότι ψήφισε την απλή αναλογική. Αλλά μιας και αναφερόμαστε στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, θέλω για άλλη μια φορά να επαναλάβω ότι μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της επόμενης κυβέρνησης -και θα επιδιώξουμε για αυτό ευρύτερες συναινέσεις στο Κοινοβούλιο- θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όχι για να επανέλθουμε κατ΄ ανάγκη στο σύστημα ενός μπόνους 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά για να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική, να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα. Και προφανώς πάρα πολύ σημαντικό μέρος της πρότασής μας είναι και η δυνατότητα να ψηφίζουν, επιτέλους, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που κατοικούν στο εξωτερικό από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Για να γίνει αυτό νόμος του κράτους -θυμίζω στους ακροατές μας- χρειάζονται 200 ψήφοι. Καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να είναι επισπεύδων σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα βρεθούν στην επόμενη Βουλή, ασχέτως των διαφωνιών μας, 200 βουλευτές να στηρίξουν τουλάχιστον τον υπόλοιπο εκλογικό νόμο. Μπορεί να μην θέλουν να τον ψηφίσουν, αλλά τουλάχιστον θα ψηφίσουν αυτά τα άρθρα τα οποία θα αφορούν την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος. Είναι πολλοί -και είναι πολύ συγκινητικό- συμπολίτες μας που μας λένε αυτή τη στιγμή έρχομαι να ψηφίσω. Κάποιοι θα το συνδυάσουν και με τις διακοπές τους. Τους ζητώ να έρθουν να ψηφίσουν και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν, να δαπανήσουν χρήματα για να έρθουν να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Οι Έλληνες εκτός Ελλάδος είναι μια μεγάλη δύναμη για τον Ελληνισμό, για την Πατρίδα μας.  Βλέπουν τα πράγματα συχνά πιο καθαρά από ό,τι τα βλέπουμε εμείς εντός Ελλάδος. Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Και με αυτό τον τρόπο ξέρετε, κ. Τσίμα και κ. Χιώτη, κάνουμε και μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να ψηφίσουν, είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν. Δεν είναι φτηνό ένα εισιτήριο για να έρθει κανείς να ψηφίσει. Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα δεν μπορούν να έρθουν. Άρα μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό – γιατί είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν δίνουμε την δυνατότητα στους κατοίκους του εξωτερικού να ψηφίζουν- κρύβεται και μια βαθιά ταξική πολιτική. Στην ουσία επιτρέπουμε να έρθουν μόνο αυτοί που μπορούν να έρθουν. Γιατί έχουν περάσει πια οι εποχές των μετακινήσεων των ψηφοφόρων. Τα θυμάστε αυτά.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Δυο διευκρινίσεις σε αυτά που είπατε πριν. Πρώτον, ένα θέμα είναι ο εκλογικός νόμος. Καταλαβαίνω ότι για να ψηφίσετε έναν εκλογικό νόμο με 200 βουλευτές στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι ένα εκλογικός νόμος που να μην είναι πολύ της αρεσκείας σας. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τα άλλα κόμματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και αυτό θα επιδιώξω.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και το δεύτερο είναι   γιατί να ξαναγίνουν οι εκλογές τον Αύγουστο αφού η κυρία Γεννηματά έχει πει ότι δεν θα αφήσει, έστω και με ψήφο ανοχής, να πάμε και σε δεύτερες εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο προφανώς και δεν θα γίνουν οι εκλογές. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο το διευκρινίζετε  εσείς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Νομίζω ήταν αυτονόητο και από την προηγούμενη συνέντευξή μου. Το ερώτημα τώρα είναι, τι κυβέρνηση θέλουμε; Και επιμένω στην ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εμείς, το κόμμα μας, δεν το κρύψαμε. Το έχουμε εδώ, το έχουμε διανείμει σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες. Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα και να κινηθούμε με ταχύτητα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς διαφοροποιήσεις, η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή. Να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Άκουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι δεν θέλει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Μα το πανεπιστημιακό άσυλο θα είναι ρύθμιση η οποία θα βρίσκεται στο πρώτο μας νομοσχέδιο. Εάν πρόκειται, λοιπόν, να αρχίσουμε από την πρώτη στιγμή να μπαίνουμε σε παζάρια για την εφαρμογή του προγράμματός μας, αυτό εκ των πραγμάτων δεν θα αποτρέψει κατ’ ανάγκην τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά θα δυσχεράνει την εφαρμογή ενός προγράμματος για το οποίο ζητώ πολιτική νομιμοποίηση.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πάμε αμέσως μετά στο πανεπιστημιακό άσυλο. Άλλη μια διευκρίνιση θα ήθελα επί του εκλογικού συστήματος. Στο νομοθέτημα που θα προτείνετε θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τους Δήμους; Διότι ακούμε δημάρχους και περιφερειάρχες που εξελέγησαν απελπισμένους να μας λένε, “Αμάν, δεν ελέγχω το συμβούλιό μου”.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι αρκετά ξεκάθαρο. 17 Ιουλίου ορκίζεται η νέα Βουλή, αμέσως μετά εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ώστε από τις 22 Ιουλίου να μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα το νομοθετικό μας έργο. Το πρώτο νομοσχέδιο, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα αφορά την οργάνωση του κράτους.  Θα συμπεριλαμβάνει τις σημειακές ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, έτσι ώστε Δήμαρχοι οι οποίοι εκλέχτηκαν, αλλά έχουν ισχνές μειοψηφίες στο Δημοτικό τους Συμβούλιο, να διευκολυνθούν να πάρουν αποφάσεις για να μπορέσουν οι Δήμοι να κυβερνηθούν. Θα συμπεριλαμβάνονται επίσης σημειακές ρυθμίσεις που αφορούν στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, διότι ο Ποινικός Κώδικας εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου και δημιουργεί τεράστια ζητήματα, όπως έχουν επισημάνει και πολλοί εισαγγελείς με αθρόες αποφυλακίσεις και με μια εξαιρετικά χαλαρή ποινική αντιμετώπιση κακοποιών στοιχείων. Άρα αυτό έχει μια αίσθηση κατεπείγοντος. Σε αυτές τις ρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνονται…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Δηλαδή, ο Ποινικός Κώδικας είναι υπό συζήτηση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άρθρα του, όχι ολόκληρος. Θεωρώ ότι ο Κώδικας είναι μια τομή στην σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν όμως άκρως προβληματικά άρθρα. Έχουμε την δυνατότητα χωρίς να αναθεωρήσουμε τον Κώδικα…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα εννοείτε τα άρθρα που θεσπίζουν ηπιότερες ρυθμίσεις για την…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Για την βαριά εγκληματικότητα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Για την εγκληματικότητα, επεισόδια…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για την διαδικασία αποφυλακίσεων, για τις διαδικασίες των αδειών…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είστε έτοιμος αυτό να το φέρετε στο πρώτο νομοσχέδιο; Γιατί χρειάζεται μια νομοτεχνική επεξεργασία που οι νομικοί λένε ότι απαιτεί χρόνο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Χιώτη, είναι υποχρέωσή μας -και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση αυτό να εκληφθεί ως αλαζονεία- να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή νομοτεχνική προετοιμασία, όχι μόνο για το νομοσχέδιο αυτό, αλλά για μια σειρά από νομοσχέδια, έτσι ώστε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κάθε υπουργός ξεχωριστά να παραλάβει έναν φάκελο με νομοθετήματα τα οποία είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας -για να μπορούν, προφανώς, να βάλουν τις τελικές πινελιές- αλλά και ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα του νομοθετικού έργο σε ορίζοντα εξαμήνου. Ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, πως θα νομοθετήσουμε και ποια είναι η αλληλουχία των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα πάρει αυτή η κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή μου να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Ακούω συχνά αυτήν την κουβέντα, ότι οι 100 πρώτες μέρες είναι πολύ σημαντικές. Είναι πολύ σημαντικές, όπως είναι και οι επόμενες 100 και οι επόμενες 100. Αλλά, αυτό τι σημαίνει;  Ότι πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα. Θα βρεθούμε πιστεύω σε μία καλή συγκυρία με ένα απόθεμα εμπιστοσύνης από τις αγορές, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, από την οποία ζητώ συγκεκριμένα πράγματα την επόμενη μέρα. Και πρέπει αυτό το παράθυρο  ευκαιρίας να φροντίσουμε να το αξιοποιήσουμε με ταχύτητα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καταλαβαίνω -παρακολουθώντας και τις δημοσκοπήσεις- ότι η ιδέα της αυτοδυναμίας είναι πια δημοφιλής, κάποτε δεν ήταν. Αλλά, υπάρχει η ένσταση ότι το 2007 εξελέγη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν απέτρεψε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που έφτασε στο 15% το έλλειμμα. Και το 2010 πάλι είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο. Θέλω να πω, η αυτοδυναμία δεν αρκεί και καμιά φορά μπορεί να είναι και κακός σύμβουλος.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άλλοι  καιροί. Άλλες συγκυρίες. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Και αυτή μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να την εγγυηθεί. Να σας πω και κάτι; Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι έχουμε ένα σύστημα το οποίο δίνει μεγάλη εξουσία στον Πρωθυπουργό. Άρα,  η ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, είναι και μία προσωπική ψήφος εμπιστοσύνης σε εμένα. Και θα αναλάβω αυτήν την ευθύνη, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, με βαριά την αίσθηση των υποχρεώσεών μου απέναντι στην Πατρίδα. Αυτό σημαίνει όμως ότι έχω την αποκλειστική ευθύνη να διαλέξω το Υπουργικό Συμβούλιο, να στελεχώσω την κυβέρνηση με όσο το δυνατόν πιο  κατάλληλους ανθρώπους. Και να εξασφαλίσω και  κάτι το οποίο γνωρίζετε ότι είναι πάντα πρόβλημα στις κυβερνήσεις, την απόλυτη ομοιογένειά της. Διότι γνωρίζετε ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον διευρυμένων συναρμοδιοτήτων. Δεν μπορούμε παραδείγματος χάρη να συζητάμε για αναπτυξιακή πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τις χρήσεις γης, τον πολιτισμό. Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει συναντίληψη και είναι χρέος μου αυτή τη συναντίληψη να την διαμορφώσω και να την εγγυηθώ. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να είναι διαιτητής ή τροχονόμος διαφωνιών μεταξύ των Υπουργών  του. Δηλαδή, προφανώς οι επί μέρους διαφωνίες είναι θεμιτές, αλλά άμα θες να εφαρμόσεις μια πολιτική, πρέπει…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Πρέπει να είναι της ίδιας  σχολής σκέψεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είναι επιβεβλημένο να είναι της ίδιας σχολής σκέψης.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και γιατί δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές Υπουργοί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί δεν κατάλαβα ποτέ τι εξυπηρετεί ένας αναπληρωτής Υπουργός που αναφέρεται  απευθείας στον Πρωθυπουργό και όχι στον Υπουργό του, Ο αναπληρωτής διορίζεται από τον Πρωθυπουργό. Δεν αναφέρεται στον Υπουργό. Ενδεχομένως, όταν το δείτε, θα καταλάβετε γιατί να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, αλλά ο κανόνας θα είναι να μην έχουμε Υπουργούς αναπληρωτές.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ξέρετε, η πιο συνήθης ερώτηση που δεχόμαστε, μετά το αν θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι τι Υπουργικό Συμβούλιο θα κάνει ο Μητσοτάκης. Σας ακούω κατά καιρούς να προσδιορίζετε, να περιγράφετε πρόσωπα στα υπουργικά και μου προκύπτει αυθόρμητα η ερώτηση. Αν υποθέσουμε ότι θα έχει 40 μέλη το Υπουργικό σας Συμβούλιο, σε πόσα από αυτά έχετε ήδη καταλήξει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε πολλά. Θα έλεγα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άνω του 50%;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εννοείται. Δεν θα ήταν αυτονόητο;  Αλλά, το ζήτημα για μένα, δεν είναι τόσο το μέγεθος, είναι η ποιότητα των ανθρώπων.  Ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο παρελθόν ήταν μεγάλο, διότι ήταν μία άσκηση ισορροπιών. Θέλω και έναν από εδώ, θέλω  και έναν από εκεί, θέλω και ένα από τη μία τάση, θέλω και έναν άλλο. Αυτό δεν ισχύει για μένα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν θα υπάρχει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο  μικρό, δεν θα είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο ιδιαίτερα μεγάλο. Θα είναι όμως ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα  δείτε και αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σε θέσεις Υπουργών ή Υφυπουργών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και Υπουργών και περισσότεροι Υφυπουργοί. Το θεωρώ πιο λογικό, διότι η πολιτική νομιμοποίηση του Υπουργού πάντα είναι χρήσιμη και απαραίτητη, αλλά σε επίπεδο Υφυπουργών θα δείτε στελέχη…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα μας κεντρίζετε το ενδιαφέρον. Όταν λέμε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Έχει βγάλει το μπλοκάκι ο Βασίλης και προσπαθεί να συμπληρώσει θέσεις.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω το προφίλ της νέας κυβέρνησης, εφόσον κερδίσει  η Νέα Δημοκρατία.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είναι ενδιαφέρον. Παρόλο ότι θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει Υπουργούς που θα είναι της ίδιας νοοτροπίας, της ίδιας αντίληψης.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όταν λέτε εξωκοινοβουλευτικοί, εννοείτε εξωκοινοβουλευτικοί- τεχνοκράτες ή εξωκοινοβουλευτικοί-πολιτικοί που χρημάτισαν και σε άλλα κόμματα στο παρελθόν;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας απαντήσω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι ο όρος εξωκοινοβουλευτικοί καλύπτει όλες τις αποχρώσεις. Θα υπάρχουν όμως σίγουρα  αναγνωρισμένοι τεχνοκράτες. Ελπίζω και κάποιοι εκτός Ελλάδος οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την καριέρα τους -είναι πολύ σημαντικό αυτό- και θα έρθουν να υπηρετήσουν μια εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Όχι την κυβέρνηση, την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα αναγκαστικά θα επιμείνω, υπάρχει η σκέψη κάποιο Υπουργείο να το αναλάβατε προσωπικά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό μπορώ να σας πω ότι δεν θα γίνει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν θα γίνει.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Δεν θα γίνει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα γίνει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, σιγά-σιγά βγάζουμε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά θα σταματήσω εδώ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε καταλήξει και στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα πιο νευραλγικά, τα πιο σημαντικά Υπουργεία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σταματήσω εδώ, κ. Χιώτη, γιατί θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις οι οποίες θα έχουν να κάνουν με την ανακοίνωση της κυβέρνησης και δεν θέλω σε καμία περίπτωση αυτή η συζήτηση να εκληφθεί ως αλαζονική.  Διότι αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον μου -και εκεί θα ήθελα αν μου επιτρέπετε να αφιερώσουμε τον υπόλοιπο χρόνο μας- είναι στο πως θα πείσουμε σκεπτόμενους, προβληματισμένους συμπολίτες μας -και υπάρχουν ακόμα αρκετοί- ότι αξίζουμε της εμπιστοσύνης τους. Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι ψήφισαν μικρά κόμματα στις ευρωεκλογές, 20% σχεδόν.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: 20% είναι αυτοί που ψήφισαν μικρά κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν συμπολίτες μας που ψήφισαν κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν το έχω κρύψει ότι στόχος μου, ιδανικό αποτέλεσμα, θα ήταν να αφήναμε και τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου εκτός Βουλής για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σε κάθε εκλογική Περιφέρεια που πηγαίνω κοιτάζω τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που πήραν τα δυο αυτά κόμματα.  Βρέθηκα στην Εύβοια τις προάλλες και διαπίστωσα ότι 12.000 συμπολίτες μας, στην Εύβοια, ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Τους έκανα μια προσωπική έκκληση να ξανά σκεφτούν αυτή την επιλογή τους. Και αυτή η ψήφος οργής, διαμαρτυρίας, αντίδρασης -γιατί δεν νομίζω πάντα ότι είναι μια ψήφος που έχει σκληρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, μερικές φορές έχει, τις πιο πολλές φορές πιστεύω ότι δεν έχει- δεν έχει νόημα στην παρούσα συγκυρία.  Γιατί νομίζω ότι τα κόμματα της οργής πέθαναν ή θα πεθάνουν σε αυτή την κάλπη. Γιατί πολύ απλά η κοινωνία δεν είναι πια τόσο οργισμένη όσο ήταν. Μπορεί να είναι στεναχωρημένη, είναι σίγουρα κουρασμένη, αλλά ταυτόχρονα βλέπω να ανατέλλει μια αχνή, όπως σας είπα και στην αρχή, μια αχνή ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το σημειώνω πάντως ότι για τον κ. Βαρουφάκη δεν είπατε το ίδιο, ότι δεν δικαιούται να μην μπει στη Βουλή, δεν σας πειράζει να μπει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιας και μου το λέτε να σας πω ότι θεωρώ ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι αν δεν κάνω λάθος σήμερα…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είναι η επέτειος του έκλεισα τις τράπεζες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες μαζί με τον κ. Τσίπρα για αυτά τα οποία έγιναν. Ο λόγος στον οποίο δεν αναφέρθηκα στον κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν εκτιμώ ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που αμφιταλαντεύονται μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι το μυαλό μας τέτοιες μέρες γυρνάει πίσω στο τι έγινε πριν από 4 χρόνια και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 -διαβάζω μάλιστα και ένα σχετικό βιβλίο-…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Των δύο συναδέλφων, της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτωρίας Δενδρινού, καταπληκτικό βιβλίο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι το διάβασα σε μια πτήση επιστροφής από τις Βρυξέλλες όλο μονορούφι, θύμωσα πάρα πολύ.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είναι σήμερα επέτειος της επιβολής των κάπιταλ κοντρόλς που ακόμη εδώ είναι. Πολύ αμβλυμένα, αλλά είναι ακόμη εδώ. Υπάρχουν δύο ερωτήματα. Ένα είναι το πρακτικό. Πότε τελειώνουμε με αυτό; Και το άλλο είναι το ευρύτερο. Αν τελειώνουμε και με το τοξικό κλίμα που ζήσαμε όλα αυτά, και τα 10 χρόνια αλλά και τα 5 χρόνια αυτά όπου οι άνθρωποι ήταν αδύνατον να συζητήσουν, όπου αυτός που έχει διαφορετική άποψη με σένα δεν είναι απλά ένας άνθρωπος με διαφορετική άποψη, είναι ένας εχθρός, ένας προδότης, ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό το τοξικό κλίμα που μας δηλητηρίασε όλα αυτά τα χρόνια, αισθάνεστε ότι μπορεί να τελειώσει ή θα ζήσουμε την ανακύκλωση του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω από το πρώτο ερώτημα σας, σε συνέχεια της παρατήρησης που έκανα στον προηγούμενο κύκλο της εκπομπής. Έλεγα για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το μείγμα ανικανότητας, υπεροψίας, αλαζονείας  και προκλητικής αδιαφορίας για το μέλλον του τόπου, όπως αποτυπώνεται σε αυτό, στην εξιστόρηση των γεγονότων, είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Υπάρχουν εξατομικευμένες ευθύνες για το τι έγινε, για το τεράστιο κόστος που επιβλήθηκε στην ελληνικό οικονομία, για το Τρίτο Μνημόνιο, για τα κάπιταλ κοντρόλς, τα οποία σε ένα βαθμό είναι ακόμα μαζί μας. Απαντώ, λοιπόν, ευθέως στο ερώτημα σας: πρόθεση μας είναι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα κάπιταλ κοντρόλς, ό,τι έχει μείνει τουλάχιστον από τους περιορισμούς κεφαλαίων που τέθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Θεωρώ ότι οι λόγοι, πια, αμφισβήτησης της πορείας της χώρας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος ουσιαστικά έχουν εκλείψει, και αν η αντίδραση των αγορών μετά από τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι τόσο θετική, θα μας διευκολύνει ακόμα περισσότερο στο να τελειώνουμε με τα κάπιταλ κοντρόλς.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όταν λέτε όσο το δυνατόν συντομότερα, το υπολογίζετε εντός του έτους; Εντός του τρέχοντος έτους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μείνω εκεί. Όσο το δυνατόν συντομότερα. Μετράμε σε μήνες και όχι σε χρόνια.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ξέρετε… το είπε και ο κ. Τσίπρας, ότι αυτά που υπόσχεστε τα υπόσχεστε μετά το 2020 και όχι…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μιας και το λέτε αυτό. Κοιτάξτε, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και νομίζω ότι καταλαβαίνω γιατί βλέπω από την πλευρά του απερχόμενου πρωθυπουργού πολλούς, έτσι, αγχωμένους αυτοσχεδιασμούς. Αλλά δεν μπορεί να λέει ότι εγώ συζητάω για μειώσεις φόρων από το ‘21 και μετά, όταν έχω ξεκαθαρίσει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι αυτή την στιγμή -γιατί είμαι υπεύθυνος πολιτικός- θα παραλάβω έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι ψηφισμένος. Άρα τα περιθώρια ελιγμών που έχω για το ‘19 είναι περιορισμένα, και πρέπει να πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού του ‘19. Όταν λέω, όμως, ότι από 1/1/2020 θα ισχύσουν οι μειώσεις φόρων τις οποίες θα νομοθετήσουμε ως Βουλή στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα έρθει άμεσα μετά το πρώτο νομοσχέδιο για την οργάνωση της κυβέρνησης και του προϋπολογισμού, που θα ψηφίσουμε τον Νοέμβριο, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να λέει ότι εγώ έχω πει ότι θα ισχύσουν από το ‘21. Δηλαδή, καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει αφήγημα από την άλλη μεριά. Και αντιλαμβάνομαι ότι…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είπε και κάτι άλλο. Σας κατηγορεί για εργασιακό μεσαίωνα…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω και σε αυτό. Και αντιλαμβάνομαι ότι το σοκ της ήττας των ευρωεκλογών ενδεχομένως να έχει ζαλίσει κάποιους στα υπόγεια ή και στα ισόγεια του Μαξίμου. Γιατί τώρα έχουμε φύγει από τα υπόγεια. Μιλάμε για τα ισόγεια του Μαξίμου. Μιλάμε για fake news τα οποία διακινούνται πια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Με φέρνει, όμως, αυτό στο ερώτημα σας το δεύτερο, κύριε Τσίμα: πώς θα τελειώσουμε με αυτό το κλίμα τοξικότητας και πόλωσης. Δική μου πρόθεση είναι την επόμενη μέρα, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν. Και η αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, που συμπεριλαμβάνει και έναν ήπιο πολιτικό διάλογο, την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, διαδικασίες καλής νομοθέτησης, είναι στην απόλυτη προτεραιότητά μου, και νομίζω ότι αυτή θα είναι μια πολιτική που θα διατρέξει όλη την επόμενη κυβερνητική θητεία. Αλλά, για έναν ήπιο πολιτικό διάλογο, χρειάζονται δύο. Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς ακροατής μας για το ποιος οδήγησε τη χώρα σε αυτό το ακραίο κλίμα πόλωσης την τελευταία τετραετία. Ποιος δίχασε, ποιος είπε ότι πρέπει να βάλουμε κάποιους  φυλακή για να κερδίσουμε εκλογές. Ο  Πολακισμός στην εξουσία.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Το ερώτημα είναι αν θα το ακούσουμε από την ανάποδη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα το ακούσετε. Δεν θα το ακούσετε. Σε αυτό θέλω να είμαι σαφής.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να το πετύχετε και ταυτόχρονα να αναζητήσετε τις ευθύνες που λέτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τόσο για το 1ο εξάμηνο του 2015, όσο και για το τι συνέβη στη δικαιοσύνη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και μπορεί να γίνει αυτό. Και πρέπει να σας πω ότι από τη στιγμή που θα έρθουν -εφόσον έρθουν, και εκτιμώ ότι θα έρθουν- στοιχεία στη Βουλή για μια σειρά από υποθέσεις, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει αυτές τις υποθέσεις. Το πώς τις διερευνά όμως, είναι ένα ζήτημα το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα χειριστεί την υπόθεση αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία. Και βέβαια από το απόλυτο σιωπητήριο, το οποίο πρέπει  να επιβληθεί στην εκτελεστική εξουσία, σε σχέση με το τι γίνεται στη Βουλή και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής. Διότι η διερεύνηση ενδεχομένων ευθυνών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λέτε ότι οι υπουργοί σας δεν θα προκαταλαμβάνουν την έρευνα της Βουλής.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, είναι αδιανόητο να γίνεται αυτό. Αυτά τα οποία είδαμε τα τελευταία χρόνια, με τις ωμές παρεμβάσεις των ίδιων των αρμόδιων Υπουργών, οι οποίοι θα είναι -οι τελευταίοι που θα έπρεπε να  μιλούν- στη Δικαιοσύνη. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Αυτός ο  κύκλος ήταν θλιβερός, για αυτό και κλείνει ευτυχώς. Για αυτό και έχω πει πολλές φορές ότι οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο τους φόρους, τις δουλειές, το κοινωνικό κράτος. Αφορούν την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Αφορούν τις αξίες που πρέπει να υπηρετεί μια οργανωμένη κοινωνία και μια ώριμη κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και στα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται να δεχθώ καμία απολύτως έκπτωση.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε με την περίφημη υπόθεση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου; Θα συνεχίσετε τη διαδικασία από εκεί που τη βρήκατε;  Θα θελήσετε να την ξεκινήσετε από την αρχή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας πω τι θα κάνουμε με την ιστορία αυτή. Αποτελεί προνόμιο της επόμενης κυβέρνησης να διορίσει άμεσα την ηγεσία του Αρείου Πάγου, Πρόεδρο, Εισαγγελέα και τους Αντιπροέδρους στο ΣτΕ και οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν άμεσα, με επιλογές που εκτιμώ ότι θα είναι υπεράνω υποψίας και αναμφισβήτητου κύρους.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, θα διαγράψετε την προηγούμενη διαδικασία, ως μη γενομένη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Σας απάντησα νομίζω ευθέως.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Παρένθεση. Το είπατε σαν αυτονόητο ότι, ό,τι εσείς ψηφίσετε θα ισχύει από 1/1/20. Το ’19 πρέπει να πιάσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού. Ναι, αλλά οι ευρωπαίοι λένε ότι δεν τους πιάνουμε. Ότι θα χρειαστεί μια ειδική προσπάθεια ή έκτακτα μέτρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τους πιάσουμε. Είμαι σίγουρος για αυτό. Έχω εμπιστοσύνη και στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Έκτακτα μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Υπολογίζετε ότι θα μπορέσετε να υπηρετήσετε και τις εξαγγελίες που έχετε κάνει ήδη; Γιατί ακούω οικονομολόγους, αλλά και την αντιπολίτευση, να λέει, ο Μητσοτάκης υπόσχεται επίδομα παιδιού. Υπόσχεται επιδόματα πολυτέκνων. Υπόσχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ.  Υπόσχεται φοροαπαλλαγές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ένα από τα δύο. Εδώ πρέπει να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας τι ισχύει. Από τη μία μας κατηγόρησε για πλειοδοσία παροχών, και από την άλλη μας λέει ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις φοροαπαλλαγές που εμείς πρώτοι έχουμε εξαγγείλει. Κοιτάξτε, εγώ μιλάω για τη μείωση των φόρων από το 2016. Δεν είναι κάτι που το ανακάλυψα τώρα. Στην πρώτη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης περιέγραψα το σχέδιό μου για τη μείωση των φόρων, και αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε. Σε συνδυασμό με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού της διοίκησης, απλοποίησης του διοικητικού περιβάλλοντος, παρεμβάσεις  στην Παιδεία, στη δημόσια Υγεία, θα χτίσουμε πολύ γρήγορα την αξιοπιστία η οποία μας χρειάζεται, για να μπορέσω σύντομα, όχι αμέσως, να πάω στην Ευρώπη και να ζητήσω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για να μπορέσουμε έτσι να υπηρετήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα την πολιτική μείωσης των φόρων.

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Αυτό είναι ευχή και μακάρι να γίνει, αλλά υπάρχει ένα επιχείρημα, ότι μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δοκίμασε να μειώσει τους φόρους για να ενισχύσει την ανάπτυξη το 2006. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι μειωμένοι φόροι δεν έγιναν επενδύσεις, έγιναν ελλείμματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Κατ’ αρχάς, το 2006 δεν υπήρξε…

Π. ΤΣΙΜΑΣ:  Μείωση εταιρικών φόρων. Μια μείωση των συντελεστών στους εταιρικούς φόρους.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν τελείως διαφορετική η οικονομία το 2006 και εντελώς διαφορετική οικονομία το 2019. Είναι  διαφορετική και η ωριμότητα της χώρας και της επιχειρηματικής τάξης. Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, για όλες τις επιχειρήσεις, απλοποίηση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, βοήθεια στη ρευστότητα σημαίνει υποχρεώσεις από πλευράς επιχειρήσεων. Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.  Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αθέμιτη πρακτική. Και δυστυχώς έχουμε τέτοιες. Σε ένα περιβάλλον που έχουμε ακόμα αυξημένη ανεργία η ισχύς είναι με τον εργοδότη και όχι με τον εργαζόμενο. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις αφενός να επενδύσουν στη χώρα. Αφετέρου απαιτώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν άμεσα οι εταιρικές καταθέσεις πίσω στην Ελλάδα  για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Απαιτώ από τις μεγάλες επιχειρήσεις επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια -τα οποία γνωρίζω ότι δρομολογούνται- να εξαγγελθούν και να υλοποιηθούν άμεσα από τη στιγμή που δεχόμαστε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Και βέβαια θα δώσω επαρκή κίνητρα στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο πλούτος και η ευημερία η οποία δημιουργείται να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των μετόχων, των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων. Αν έχουμε ένα στοίχημα αυτή τη στιγμή να κερδίσουμε είναι σε μια γρήγορη ανάπτυξη, η οποία τώρα ξεκινάει, να την κάνουμε σωστά. Και η σωστή ανάπτυξη σημαίνει για εμένα δυο πράγματα. Σημαίνει πρώτον μια ανάπτυξη η οποία θα είναι συμμετοχική, στην οποία όλοι θα είμαστε κερδισμένοι και ο κόσμος της εργασίας και προφανώς ο κόσμος των επιχειρήσεων. Σημαίνει επίσης μια ανάπτυξη η οποία θα προστατεύει τα βασικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι το περιβάλλον, φυσικό, πολιτιστικό, άυλο διότι δεν νοείται σήμερα ανάπτυξη η οποία δεν προστατεύει το περιβάλλον.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, διαβάζω σήμερα το πρωτοσέλιδο της “ΑΥΓΗΣ” που λέει τι συζητήθηκε για το ασφαλιστικό από τους μυστικοσυμβούλους του κ. Μητσοτάκη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε και ποιοι είναι  οι μυστικοσύμβουλοι;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν γνωρίζω, διαβάζω απλώς το πρωτοσέλιδο.  Μισή σύνταξη θα εγγυάται το κράτος το υπόλοιπο μισό των συντάξιμων αποδοχών θα εξαρτάται από την επενδυτική επιτυχία των ασφαλιστικών εταιριών. Και σχέδιο για φόρο στην ενέργεια για να καλυφθεί το κόστος μετάβασης στην ιδιωτική επικουρική ασφάλιση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο; Ούτε φόρο στην ενέργεια;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ισχύει απολύτως τίποτα από αυτές τις σαχλαμάρες που διαβάζω σε μια προσπάθεια πανικού, ανοργάνωτη κιόλας, διότι δεν ξέρουν καν τι λένε. Άλλα λένε τη μια μέρα, άλλα λένε την άλλη. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι που δεν είναι. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ενοχλούνται κάποιοι που η Νέα Δημοκρατία έχει ένα έντονο λαϊκό πρόσημο στον πολιτικό της λόγο. Δεν ταιριάζει αυτό με το αφήγημα περί ελίτ. Κάποιοι δεν έμαθαν φαίνεται το μάθημά τους διότι θυμάστε ότι “οι πολλοί και οι λίγοι” οδήγησαν τελικά τον κ. Τσίπρα σε μια ήττα με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά. Επιμένουν στις ίδιες αναμασημένες σαχλαμάρες. Θα επιμένω να μιλάω για το πρόγραμμά μας. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αν οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν μεταξύ αυτών που λέω εγώ και αυτών που λέει η “ΑΥΓΗ” νομίζω ότι ξέρω τι θα διαλέξουν.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα που σας τέθηκε χθες επ’ αυτού αν εγγυάστε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα συνεχίσουν να δίνονται.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και τις εγγυώμαι. Το σχέδιό μας για ένα νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων έχει μεταβατικές διατάξεις ώστε να εγγυούμαστε απόλυτα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε γιατί μιλάμε. Και είμαστε και πολύ συγκεκριμένοι. Δεν πρόκειται κανείς σημερινός συνταξιούχος να δει τη σύνταξή του να μειώνεται, να κινδυνεύει οποιοδήποτε τμήμα της.  Μόνο ωφελημένοι μπορεί να είναι οι συνταξιούχοι από μια ρωμαλέα ανάπτυξη η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα, αν το πρώτο θέμα που μας ρωτούν οι πολίτες είναι η οικονομία το δεύτερο για το οποίο εκφράζουν έντονη ανησυχία αν μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά που εξαγγέλλετε είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Είδαμε χθες πέντε προσωπικότητες να ζητούν άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Η κ. Γιαννάκου, ο κ. Διαμαντούρος, η κ. Διαμαντοπούλου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αλλά και παλαιότερα είχαμε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μας λένε οι πολίτες ότι το  θέμα δεν είναι να καταργήσεις το πανεπιστημιακό άσυλο, το θέμα είναι να εφαρμόσεις την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και έχουν δίκιο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πως ακριβώς θα το κάνετε; Θα πιέσετε τις πρυτανικές αρχές;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να το κάνω πιο πρακτικό το ερώτημα. Ο αστυνομικός θα αναλάβει την ευθύνη να μπει μέσα στην ΑΣΟΕΕ -ας πούμε- για να συλλάβει εκείνους που πουλάνε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το είπατε πολύ καλά. Το παράδειγμα είναι πολύ συγκεκριμένο και πολύ εύστοχο. Καταρχάς το άσυλο καταργείται στη λογική που είχε ήδη καταργηθεί μια φορά θέλω να σας θυμίσω. Έχει ένα ενδιαφέρον ότι αυτοί…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θα είναι το δεύτερο νομοθέτημα κατά σειρά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό θα συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό στο πρώτο;  Α, το πρώτο θα είναι πολύ μεγάλο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Το πρώτο θα έχει μια σειρά από λοιπές διατάξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται -όπως σας είπα- οι απαραίτητες και άμεσες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και η κατάργηση του ασύλου. Γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό; Διότι αυτοί που ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου το ’11 σήμερα έρχονται και λένε κάποιοι ότι δεν θέλουμε να καταργηθεί το άσυλο. Άρα πάμε προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος. Το παράδειγμα είναι πολύ συγκεκριμένο. ΑΣΟΕΕ. Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Διακινητής ναρκωτικών, τον κυνηγάει η Αστυνομία…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μπαίνει μέσα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπαίνει μέσα. Θα μπει η Αστυνομία να τον πιάσει. Πολύ απλά. Δηλαδή, θα αντιμετωπίζεται το Πανεπιστήμιο όπως  οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος στον οποίο εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Δεν θα χρειαστεί καμία άδεια για να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και πως θα ελέγχεται η είσοδος σε μη φοιτητές σε άλλα Πανεπιστήμια;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα ήθελα και από τους πρυτάνεις να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτό το ζήτημα. Κατά το πόσο δηλαδή πρέπει να υπάρχει, αν όχι σε όλους τους χώρους των Πανεπιστημίων, αλλά σε συγκεκριμένα κτίρια ελεγχόμενη πρόσβαση. Παραδείγματος χάριν η Πανεπιστημιούπολη που είναι ένας ανοιχτός χώρος.  Όπως υπάρχει σε πάρα πολλά κτίρια του εξωτερικού, που δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος αν δεν έχει λόγο να μπαίνει. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ξέρετε, ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπε κανείς…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Διότι έχουμε δει στο παρελθόν και πρυτάνεις που ήταν αποφασισμένοι να θεσπίσουν μέτρα ελέγχου, φοβήθηκαν για την ζωή τους, για την ζωή των οικογενειών τους.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω όμως κάτι; Το πρόβλημα δεν αφορά κάθε κτίριο κάθε ελληνικού Πανεπιστημίου. Αφορά συγκεκριμένα κτίρια. Αφορά το παλιό κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου βρίσκουν καταφύγιο διάφοροι μπαχαλάκηδες και από εκεί οργανώνουν τις καταδρομικές τους επιθέσεις. Το κτίριο αυτό θα καθαρίσει. Πολύ απλά και πολύ γρήγορα. Δεν είναι εκατό κτίρια στα οποία πρέπει να παρέμβει κάποιος. Και να σας πω κάτι; Και αν στείλεις και ένα μήνυμα στον απλό διακινητή ναρκωτικών ότι δεν θα βρίσκει καταφύγιο εκεί προφανώς και αυτή η πρακτική δεν θα συνεχίζεται. Βεβαίως και θα χρειαστούν στην αρχή οργανωμένες παρεμβάσεις  της Αστυνομίας, ειδικά σε κτίρια τα οποία αποτελούν σύμβολα ως προς τις καταλήψεις που ξέρουμε τι γίνεται, ξέρουμε ότι κατασκευάζονται μολότωφ, ξέρουμε ότι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Μα είναι δυνατόν να ανεχόμαστε σήμερα αυτές τις πρακτικές; Και βέβαια όλη αυτή η βία μέσα στο Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο φραστική -προσοχή, δεν υποτιμώ την σημασία της φραστικής βίας- είναι και φυσική βία  απέναντι σε οποιονδήποτε διαφωνεί ή εκφράζει μια άλλη άποψη. Και αυτό από μικρές μειοψηφίες. Και εκεί προσβλέπω και στην στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει πια να τις απομονώσουν. Αλλάζει το κλίμα και στους φοιτητές και στους καθηγητές, οι οποίοι έχουν για πρώτη φορά το θάρρος και πρέπει να τους υποστηρίξουμε να αντισταθούν. Οι ίδιοι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, όμως. Δεν είναι δική τους δουλειά. Επειδή έχω ακούσει διάφορα, έτσι, και για το ρωμαλέο, ακούσαμε το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και οι καθηγητές…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και εγώ αυτό ετοιμάζομαι να σας ρωτήσω: Αν και εσείς περιμένετε…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν περιμένω αυτό. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Αλλά εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει από πλευράς οργανωμένης Πολιτείας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Στους Financial Times ένας επενδυτής έγραψε πριν από λίγες μέρες μια επιστολή, σαν άρθρο, που έλεγε ότι για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα που όλα δείχνουν ότι είναι καλό και οι αγορές αντιδρούν θετικά και τα επιτόκια πέφτουν και λοιπά και λοιπά, υπάρχει ένας φόβος ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις σαν αυτές που θα επιχειρήσει η επόμενη κυβέρνηση, μπορεί να ξανακάνουν το κέντρο της Αθήνας πεδίο βίας. Οι αντιδράσεις να ξεφύγουν…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω. Από την άλλη οι παρεμβάσεις αυτές είναι απολύτως απαραίτητες και μη διαπραγματεύσιμες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε χθες ότι στις 8 Ιουλίου τελειώνουμε με τα γκρουπούσκουλα. Το θεωρείτε τόσο εύκολο; Γιατί έχετε ανεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών και οι πολίτες αμφιβάλλουν αν μπορεί αυτό να γίνει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι στις 8 Ιουλίου αλλάζει η προσέγγιση απέναντι σε μια παραβατικότητα και απέναντι σε συμπεριφορές που δεν είναι απλά γραφικές, αλλά βρίσκονται σε ευθύ και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την οργανωμένη τρομοκρατία. Άρα η αντιμετώπιση αυτών των ομάδων αλλάζει. Δεν γίνεται οι ομάδες αυτές να είναι οι πρώτες οι οποίες υποδέχονται τον Κουφοντίνα κάθε φορά που βγαίνει από την φυλακή. Θα αλλάξει το καθεστώς των αδειών. Και πιστεύω ότι  θα γίνει πολύ πιο δύσκολο αν όχι αδύνατο στο μέλλον, να βγαίνει από την φυλακή ένας αμετανόητος, 11 φορές καταδικασμένος ισόβια, στυγνός δολοφόνος.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι δεν θα ξαναπάρει άδεια ο Κουφοντίνας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά να το απαγορεύσω, αλλά μπορώ να αλλάξω το νομικό πλαίσιο ώστε η επιτροπή η οποία αποφασίζει, το συμβούλιο το οποίο αποφασίζει για τις άδειες, να συνυπολογίζει μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι άκρως επιβαρυντικοί.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αντιπολίτευση στο πεζοδρόμιο σας ανησυχεί, κύριε Πρόεδρε; Το είδαμε στο παρελθόν και πολλοί φοβούνται ότι πίσω και από την χθεσινή φράση, “δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με την Αριστερά”, του Πρωθυπουργού, υπονοούσε και αυτό. Ότι θα ξανακαταλάβει η αντιπολίτευση το πεζοδρόμιο και θα σας εμποδίσει να εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλετε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι θα είναι πραγματικά πολύ γραφικό να ξαναδούμε τον κ. Τσίπρα, τον μνημονιακότερο των μνημονιακών Πρωθυπουργών, που αύξησε 29 φόρους και περιέκοψε 17 φορές τις συντάξεις, πάνω σε τρακτέρ με ντουντούκα να διαμαρτύρεται κατά των μνημονίων και των ευρωπαϊκών προοπτικών.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μα το κάνει ήδη. Χθες πήγε στη Δραπετσώνα ως το προπύργιο που αντιστάθηκε  στην ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει μία φράση από τα γαλλικά που λέει, ότι «από το ψηλό στο γελοίο αρκεί μόνο ένα βήμα». Η απόσταση είναι πολύ μικρή. Ο κ. Τσίπρας πήγε στη Δραπετσώνα. Δεν ξέρω, δεν άκουσα προσεκτικά το τι είπε. Ο ίδιος δρομολόγησε, με εμπόδια βέβαια την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. Βρίσκω ένα ενδιαφέρον στον κ. Τσίπρα. Λες και έχει ξεμείνει τελείως από ιδέες και προσπαθεί να αντιγράψει σε ένα βαθμό αυτά τα οποία κάνουμε εμείς. Πήγα στην έκταση αυτή των λιπασμάτων. Είναι μία έκταση η οποία πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο της Δραπετσώνας και σε συνεννόηση με το Δήμαρχο, ο οποίος δεν ανήκει στο δικό μας πολιτικό χώρο, Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για το τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την έκταση, ώστε να γίνει, γιατί σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη. Μην έχουμε αυταπάτες. Να γίνει ένας χώρος πολιτισμού, άθλησης, δημιουργίας, ενδεχομένως καινοτομίας- νομίζω είναι μία παρέμβαση με πολύ μεγάλη σημασία για τους πολίτες του πολύπαθου Πειραιά- να μπορέσουμε σε αυτήν την εγκαταλελειμμένη έκταση αφού έχει αναπτυχθεί μόνο το παράκτιο μέτωπο, να κάνουμε κάτι πολύ φιλόδοξο και πολύ όμορφο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Να προλάβω στα λίγα  λεπτά που μας μένουν, να κάνω μία ερώτηση που τη έχω στο μυαλό μου. Ήθελα να την κάνω και στην αρχή κιόλας. Ένας καλός συνάδελφος, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, έχει γεννηθεί στο Περού, είναι συνάδελφος  εδώ στο ΣΚΑΪ, μου περιέγραφε την εξής εμπειρία: Έχυσε 2 κιλά ιδρώτα πηγαίνοντας  από υπηρεσία σε υπηρεσία και στο τέλος στον αρμόδιο να του βάλει τη σφραγίδα κάθε φορά σε κάθε έγγραφο, για να πάρει  τα χαρτιά του να ταξιδέψει στο Περού να βγάλει διαβατήριο Περουβιανό. Όταν έφτασε στο Περού, πήγε στην αρμόδια υπηρεσία, έδωσε τα χαρτιά και του είπαν: “Έλα σε μία ώρα να πάρεις το διαβατήριο”. Το Περού της Λατινικής Αμερικής, όχι μια ευρωπαϊκή χώρα, είναι ψηφιακά έναν αιώνα μπροστά από εμάς.  Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι καλά οι επενδύσεις, καλά η ασφάλεια, καλά οι αλλαγές στην παιδεία, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να κερδίσει τον αιώνα που έχει χάσει στην ψηφιακή εποχή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, για αυτό και ίσως η μεγαλύτερη καινοτομία της επόμενης κυβέρνησης είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή πολιτική και την εφαρμογή της. Το παλιό Υπουργείο στο οποίο ήμουν υπεύθυνος, που λεγόταν Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταργείται. Και το κομμάτι που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις διαδικασίες δηλαδή, ενσωματώνεται στο νέο ισχυρό Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο πια για συμβολικούς λόγους θα είναι ένα Υπουργείο Επικρατείας. Δηλαδή πιο κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε η ψηφιοποίηση του Δημοσίου να μην είναι παραπάνω ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να έχουμε εφαρμογές διαθέσιμες στο κινητό μας.  Είναι να μπορεί όλη η γραφειοκρατία η οποία υπάρχει από πίσω, περιττές διαδικασίες να απλοποιηθούν.  Αλλά αυτό να γίνει μέσα από μια ψηφιακή διάσταση. Έχουμε κάνει πάρα πολλή δουλειά στο κομμάτι της ψηφιακής προετοιμασίας με σημαντικά έργα τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν με πρώτο και σημαντικότερο βέβαια το έργο της  νέας ψηφιακής ταυτότητας όπου δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση. Η ψηφιακή ταυτότητα είναι το κλειδί για να μπορεί ο πολίτης να επικοινωνεί με το Δημόσιο με απόλυτη ασφάλεια, με απόλυτες και ασφαλείς διαδικασίες ταυτοποίησης. Διότι αν δεν ξέρει το Δημόσιο ποιος είσαι, προφανώς δεν μπορείς να διεκπεραιώνεις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο. Άρα αυτό είναι το πρώτο έργο.  Είναι άξιο απορίας πως μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι ασχολείται με τον κόσμο της τεχνολογίας, αντί να ασχολείτε με αστροναύτες και με διαστημική πολιτική, 4,5 χρόνια εξακολουθούμε να έχουμε ταυτότητες οι οποίες είναι όχι θλιβερές αλλά και απολύτως επικίνδυνες. Διότι πλαστογραφούνται πάρα πολύ εύκολα και ακόμα δεν έχουμε εργαλεία για την ψηφιακή επικοινωνία του πολίτη, της επιχείρησης με το Δημόσιο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εντάξει, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση αλλά ξέρω επίσης ότι υπάρχουν αντιστάσεις στο δημόσιο σε αυτά τα πράγματα. Πολλές φορές αυτά που δεν γίνονται, δεν γίνονται γιατί δημόσιες υπηρεσίες αντιδρούν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα δώσουμε ευθύνη και στους δημόσιους υπαλλήλους. Θα «κατεβάσουμε» πολλές υπογραφές στο επίπεδο του γενικού διευθυντή, ούτε καν του γενικού γραμματέα. Όταν ήμουν Υπουργός υπέγραφα προσωπικά για κάθε απόσπαση στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Και κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν πρέπει να υπογράφω εγώ και επέστρεψα την υπογραφή μου στο γενικό διευθυντή. Έπαθε σοκ ο γενικός διευθυντής στην αρχή, αλλά είπα ότι εγώ δεν προσθέτω καμία αξία με το να υπογράφω μια βασικά γραφειοκρατική διαδικασία. Το μόνο που θα μπορούσα να κάνω είναι να ανεβάσω κάποια πιο πάνω και να πάω κάποια πιο κάτω άρα να κάνω πελατειακή πολιτική. Του είπα λοιπόν: πάρε λοιπόν την ευθύνη πίσω. Μια σειρά από υπογραφές θα φύγουν από τους υπουργούς και θα πάνε -ούτε καν στους γενικούς γραμματείς-  θα πάνε στους γενικούς διευθυντές και θα αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη της θέσης την οποία πρέπει να υπηρετούν.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μάλιστα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Προλαβαίνω μια τελευταία ερώτηση;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Κάνε εσύ μια τελευταία.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε εχθές στο Βελλίδειο, κάλεσε τους πολίτες να συστρατευθούν στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε, αλλά ακούω και την κριτική ότι ο κ. Καραμανλής είναι ένα πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με την εκτίναξη των ελλειμμάτων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα είπε πολύ ωραία ο κ. Καραμανλής εχθές λίγο που τον άκουσα στην ομιλία του και ευχαριστώ και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά. Έχω την τιμή να ηγούμαι ενός κόμματος που έχει δύο τέως πρωθυπουργούς οι οποίοι παρέχουν χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις τη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει η Νέα Δημοκρατία να πείσει τους πολίτες ότι αξίζει μια ευκαιρία να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Δεν είναι η ώρα τώρα να κάνουμε ούτε κριτική ούτε αυτοκριτική. Εξάλλου έχουμε κάνει πολλή αυτοκριτική. Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής που τον άκουσα, μίλησε με αυτοκριτική διάθεση.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είπε ότι κάναμε λάθη αλλά δεν άκουσα ποια είναι συγκεκριμένα να σας πω αλλά τέλος πάντων.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και δεν ακούσαμε και πολλή κριτική για την Κυβέρνηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται η ελληνική κοινωνία να γυρίσει πίσω στο τι έγινε το ’07, το ’08, το ’09. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να γνωρίζει που θα είμαστε το 2021 που συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τι θα κάνουμε σε ορίζοντα τετραετίας και πως, όπως είπατε, θα καλύψουμε το ψηφιακό χάσμα, πως θα αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα, την ευρηματικότητα αυτού του καταπληκτικού λαού. Πως θα γυρίσουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό, πως δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και η ευκαιρία είναι μπροστά μας και είμαι σίγουρος ότι θα την αδράξουμε.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καταρχήν πρέπει να είμαι στις 7 Ιουλίου στις κάλπες, την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι το πρώτο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα βρούμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και με ανησυχία -δεν σας το κρύβω- τις προβλέψεις του καιρού γιατί υπάρχει ένα φοβερό κύμα καύσωνα το οποίο χτυπάει αυτή τη στιγμή τη δυτική Ευρώπη μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να φτάνει εδώ αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ θα ζητήσω από όλες και όλους να πάνε να ψηφίσουν. Από τις επιχειρήσεις γιατί υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που εργάζονται την Κυριακή να διευκολύνουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι εργάζονται εκείνη την ημέρα να πάνε να ψηφίσουν. Τα νέα παιδιά μπορούν να διαλέξουν να πάνε να ψηφίσουν πρώτα για να κάνουν μπάνιο μετά, να κάνουν μπάνιο και να πάνε να ψηφίσουν μετά, στις 19:00 κλείνουν οι κάλπες οπότε υπάρχει χρόνος και για μπάνιο και για ψήφο. Αλλά μην αφήσετε, ειδικά λέω στα νέα παιδιά, κάποιους άλλους να αποφασίσουν για το δικό σας μέλλον.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και μιας και έχουμε εδώ έναν πολιτικό που μπορεί να είναι Πρωθυπουργός μετά τις 7 Ιουλίου, να μας τάξετε και εμάς κάτι.  Εγώ θα ήθελα να μας υποσχεθείτε ότι μετά τις εκλογές και εφόσον αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας να μας τιμήσετε και πάλι με μια συνέντευξη για να δούμε αν τα πράγματα τα βλέπετε..

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως είδατε σε μια τελευταία χιουμοριστική εκπομπή που πήγα.., νόμιζα ότι κάποιο ρουσφέτι θέλατε αλλά..

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, προς Θεού, το ρουσφέτι πρέπει να τελειώσει. Αλλά τουλάχιστον, θα ήθελα μια δέσμευση ότι θα το κάνουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή είναι μια από τις εύκολες δεσμεύσεις.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, την κρατάμε κ. Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η άμεση επικοινωνία. Ο κίνδυνος πάντα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είναι ότι εξαφανίζονται όταν αναλάβουν την εξουσία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ότι εξαφανίζονται από την κοινωνία. Αυτή τη διαδραστική επικοινωνία, που πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα, κάνω συζητήσεις, δίνω το λόγο στους πολίτες, απαντώ ευθέως σε ερωτήματα, είναι κάτι που θέλω να το κρατήσω. Ο σκοπός μου είναι μια φορά το μήνα να μπορώ να βρίσκομαι σε κάποιο μέρος της Ελλάδος και να κάνω μια ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και σε κάποιο στούντιο γιατί ξεχνάτε και τους δημοσιογράφους όταν γίνετε Κυβέρνηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αυτό το οποίο έκανε ο κ. Μακρόν μετά από τεράστια πίεση μετά από τα κίτρινα γιλέκα, που βγήκε στη γαλλική κοινωνία να εξηγήσει το σχέδιό του, να μην το κάνει κανείς αμυνόμενος, να το κάνει από την αρχή. Ένας πολύ σπουδαίος αμερικανός Πρόεδρος -γιατί διαβάζω μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκριτική βιογραφία αμερικανών προέδρων- ο Ρούσβελτ, είχε κάθε εβδομάδα, όπως θυμάστε τότε μια ραδιοφωνική εκπομπή, η λεγόμενη εκπομπή του τζακιού, στην οποία εξηγούσε με απλά λόγια τι είχε κάνει και τι ήθελε να κάνει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, μας βάζετε ιδέες.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ο Ρούσβελτ είχε κάνει και κάτι ακόμα πολύ σπουδαίο. Όταν προσπάθησε να περάσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τη δεκαετία του ’30 έφτιαξε επιτροπές λαϊκές υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων. Αυτό που εσείς είπατε προηγουμένως: να υποχρεώσεις τις επιχειρήσεις αυτό που κερδίζουν από φόρους να το κάνουν επένδυση, το έκανε σε κάθε πολιτεία βάζοντας ανθρώπους να κυνηγάνε τους επιχειρηματίες υπέρ της πολιτικής…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Φύγαμε λίγο στο χρόνο.  Ευχαριστούμε πολύ.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.