Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις  Βρυξέλλες αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο
της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. στις Βρυξέλλες, είπε:

 • Υπάρχει τουρκική επιθετικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και εύχομαι στη Σύνοδο της Βάρνας αυτό να αποτυπωθεί.  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κατανόηση για τα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

 • Επιμένω στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, διότι ενώ άλλοτε ανάλογα ζητήματα λύνονταν σε μεθοριακό επίπεδο, τώρα κινδυνεύει να γίνει ένα βαθιά προβληματικό σημείο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέτει σε κίνδυνο τις αμοιβαίες κατακτήσεις των δύο λαών. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς άμεσα από την Τουρκία, που σε πρώτη φάση πρέπει να εκδηλωθεί με την απελευθέρωση δύο στρατιωτικών. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

 

 • Η συζήτηση για τη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας συχνά περιοριζόταν στη συμφωνία για προσφυγικό. Είναι πλέον ευρύτερη. Αφορά και την Κύπρο: η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά και την Ε.Ε.. Εύχομαι -και αυτό ζήτησα- στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να υπάρχει σαφής αναφορά στα ζητήματα αυτά.

 

 • Το πλαίσιο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αφορά μόνο τις navtex και τις παραβιάσεις. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μην έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Δεν συμφέρει καμία από τις δύο χώρες.

 

 • Ζήτημα αναβολής της Συνόδου της Βάρνας δεν τίθεται. Κανείς δεν κέρδισε τίποτε με το να μην συζητά. Ζητώ τη στήριξη της Ευρώπης μέσα και από τη Σύνοδο Κορυφής. Ελπίζω η Σύνοδος της Βάρνας να έχει κάποια απτά αποτελέσματα.

 

 • Για το ζήτημα των Σκοπίων δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Για να προχωρήσει η όποια λύση πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη του αλυτρωτισμού. Εμείς είμαστε συνεπείς από την αρχή. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται χωρίς εθνική γραμμή. Δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν διαπραγματεύεται ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο για το ζήτημα των Σκοπίων. Η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια.
 • Για την πορεία του Σκοπιανού δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη. Το πλαίσιο το έχει θέσει από την αρχή η Ν.Δ. και είναι αυτό που συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

 

 • Σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα: H Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι μία απλή πύλη εισόδου για την αγορά ενέργειας που έρχεται από την Κεντρική Ασία. Μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την καινοτομία στην ενέργεια.

 

 • Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια. Είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Αν υπήρχε, θα μπορούσε να πάει στη Βουλή και να ακυρώσει μονομερώς τα μέτρα του 2019 και του 2020. Αυτό που θα έχουμε είναι μία τυπική λήξη του προγράμματος. Τα μέτρα, δυστυχώς, είναι ψηφισμένα, όπως και τα υψηλά πλεονάσματα. Το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που έκανε η Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξακολουθεί να μας συνοδεύει.

 

 • Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να επωμίζονται όλο το βάρος οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης από όλες της χώρες, σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεταναστών, αλλά και όσων ζητούν άσυλο. Πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση κανόνων. Πρέπει να απλοποιηθούν οι συνθήκες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν περισσότεροι στα νησιά μας από όσους φεύγουν. Η κατάσταση αυτή, με τη χρονοβόρα διαδικασία βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Υπάρχει ανησυχητική συγκέντρωση προσφύγων στα νησιά μας και είναι πάνω από αυτήν που αντέχουν οι δομές μας. Και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει στη χορήγηση ασύλου.

 

 • Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα συνειδητά ο κ. Τσίπρας το υπονομεύει, προκαλώντας τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις του ακραία πόλωση. Έτσι δεν μπορεί να διευκολύνει τη συναίνεση. Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων. Οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Εμείς σε αυτό δεν έχουμε καμία ευθύνη. Υπενθυμίζω ότι το 2016 προσήλθα στο Προεδρικό Μέγαρο και συμφωνήσαμε για το μεταναστευτικό. Όμως, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Για να υπάρξει εθνική συναίνεση χρειάζεται διάθεση, χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις.

 

 • Σε ό,τι με αφορά, εντός και εκτός Ελλάδας φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Ειδικά εκτός Ελλάδας παρουσιάζω τα θετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Προβάλλω την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο πριν από το 2015.

 

 • Υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης στην αντιπολιτευτική τακτική μας. Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην Πρόεδρος έχουμε ως στόχο να παράγουμε λόγο ουσιαστικό, με προτάσεις κοστολογημένες. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε  καταθέσει τόσο πολλές και τόσο συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.

 

 • Γυρνάω όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες δεν με ρωτούν για τα σκάνδαλα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα έρθουν επενδύσεις και δουλειές. Τι θα γίνει με την Παιδεία και την Υγεία. Εμείς μιλάμε θετικά και μιλάμε για το αύριο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια όταν μας πετούν λάσπη. Δεν θα γίνουμε, όμως, σαν κι αυτούς. Η ευθύνη του πολιτικού λόγου βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Εμείς, από την  πλευρά μας, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα καταδεικνύουμε τα fake news που εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου. Θα μιλάμε περισσότερο θετικά και λιγότερο ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση. Το έκανα αυτό τις προηγούμενες μέρες στην ομιλία μου στη Δ.Α.Π., όπου μίλησα για όλους τους νέους. Μίλησα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά και τις προκλήσεις που έχουν οι νέοι μας. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο πολιτικός μας λόγος όσο πλησιάζουμε σε εκλογές. Δεν αρκούμαι στη λογική του ώριμου φρούτου. Θέλω οι πολίτες να μας πιστέψουν. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες δεν θα καταδικάσουν απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξουν τη δική μας εναλλακτική πρόταση.

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΨΕΜΜΑ