μητσοτάκης-από-πράγα-να-εξουδετερώσο-1026938
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.10.2022 | 14:46

Μητσοτάκης από Πράγα: Να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους

Στo μεταναστευτικό και τη διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, στάθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα.

Αφού αρχικά επεσήμανε πως σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς «η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας», επανέλαβε την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επικεντρώθηκε και στη διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με θύματα μετανάστες, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη, ενώ στάθηκε και στις «ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού». Δεν παρέλειψε να μάλιστα να στρέψει τα πυρά του κατά των «λαθροδιακινητών».

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα» κατέληξε.