μητσοτάκης-από-ιαπωνία-δεν-στέλνουμε-le-1125923
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 31.01.2023 | 15:14

Μητσοτάκης από Ιαπωνία: Δεν στέλνουμε Leopard στην Ουκρανία

Στο ζήτημα της αποστολής Leopard στην Ουκρανία, καθώς και στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Nikkei Asia», ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με υπαιτιότητα της Άγκυρας, σημείωσε:

«Δεν ανησυχώ για μία πιθανή σύγκρουση. Αλλά ανησυχώ για το γεγονός ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αναθεωρητική και πιο επιθετική, κάτι που πιστεύω ότι δεν αρμόζει σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουμε μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία».

Και ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

«Αρκετά από όσα βλέπετε έχουν να κάνουν με την προεκλογική ρητορική από πλευράς της Τουρκίας αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεχής πολεμοκαπηλία δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε και για το αν η Αθήνα θα στείλει άρματα μάχης Leopard-2 στο Κίεβο, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση:

«Έχουμε παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία όπως π.χ. με μεταγωγικά, αλλά δεν θα δώσουμε Leopard-2 για τον απλό λόγο ότι μας είναι απολύτως απαραίτητα για την αμυντική μας στρατηγική. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά, όχι σε βάρος των αμυντικών δυνατοτήτων μας».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία για την αναποφασιστικότητα (sitting on the fence) που έχει δείξει στη στάση της όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η τουρκική στάση στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχει εξοργίσει αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και αυτό δεν έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητας της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχει μια ειδική οικονομική σχέση (σ.σ. με τη Ρωσία). Αν ανήκεις σε μια συμμαχία, η οποία είναι μια συμμαχία με αξίες, δεν μπορείς να είσαι αναποφάσιστος».