μετωπική-σύγκρουση-τσίπρα-σπυράκη-σ-531676
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.09.2018 | 16:05

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Σπυράκη στο ευρωκοινοβούλιο

Έκδηλος ήταν ο εκνευρισμός του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα. Υπαίτιος ήταν ο Ευρωβουλευτής από την Ισπανία και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς.

Ο Ισπανός Ευρωβουλευτής τοποθετήθηκε μετά την πρωτολογία του Έλληνα πρωθυπουργού, και σχολίασε πως το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Ανέφερε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς σχολίασε τον Α. Τσίπρα ως «πολύ αλλαγμένο» υπενθύμισε ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των Μνημονίων πρέπει να αποδοθούν στον ελληνικό λαό και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αναφορικά με τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της ΕΕ, ο Πονς υπογράμμισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη «έσωσε την Ελλάδα» και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην επαναλάβει τα σφάλματα του 2015 και να μην επιστρέψει στις μεθόδους του λαϊκισμού, καθώς είτε δεξιός, είτε αριστερός είναι επικίνδυνος για κάθε χώρα.

«Δεν ήταν η Ευρώπη των τραπεζών και των εταιρειών που έσωσαν την Ελλάδα από την άβυσσο, αλλά η Ευρώπη των φορολογουμένων που σηκώνονται κάθε πρωί για να εργαστούν. Ήταν οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που βοήθησαν την Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων ο Ισπανός Ευρωβουλευτής.

Την ίδια στιγμή τα βέλη της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό έριξε και η Μαρία Σπυράκη:

«Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο πριν ακούσω τον πρώτο γύρο της απάντησης σας. Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες, να στηρίξει η Ε.Ε. το Μάτι. Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».

«Το πολιτικό καθήκον μας σήμερα είναι να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη του φόβου, σε μια Ευρώπη της ελπίδας και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, που θα εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των πολιτών» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εποικοδομητική και ζωντανή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Για την Ελλάδα σχολίασε πως αποτελεί ένα αντικειμένο εργασίας για την Ευρώπη μετά από 8 χρόνια κρίσης και αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγράμματων, για να τονίσει ότι «καταφέραμε να βρούμε τον σωστό δρόμο και καταφέραμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία, την ίδια ώρα που καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους».

«Ήταν πολύ χρήσιμο που ανταλλάξαμε απόψεις σήμερα και που ξεκαθαρίσαμε πόσο απαραίτητο είναι για την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα», είπε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι πριν από 3 χρόνια που βρέθηκε στην Ολομέλεια για πρώτη φορά, κάποιοι ένιωθαν να απειλούνται από εκείνον γιατί θεωρούσαν επικίνδυνη τη θέληση του να αλλάξει η Ευρώπη. «Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι οι δυνάμεις που θέλουν να σκοτώσουν την Ευρώπη και όχι αυτές που θέλουν να την αλλάξουν».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να γίνει εγχείρημα των λαών μας. Είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τον κ. Ταγιάνι ότι πρέπει να πορευτούμε συλλογικά για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουμε πετύχει να επιβιώσει το κοινό σπίτι μας, η ΕΕ, από την οικονομική κρίση και ότι παρά τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, «είναι απαραίτητο να δουλέψουμε για μια Ευρώπη που θα είναι των λαών της και που θα υπογραμμίζει ξανά τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ταγιάνι επικέντρωσε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασιστεί αυτή η μεταρρύθμιση και ότι χρειάζεται μια καθαρή θέση. Επισήμανε ότι για την Ελλάδα το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ εκδήλωσε την αλληλεγγύη του και στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Είπε ότι «δουλεύουμε σκληρά για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία» και πως είναι σημαντικό, γιατί του χρόνου πιθανόν να έχουμε τα ίδια προβλήματα. Σημείωσε ότι η συνεργασία σε αυτά τα θέματα είναι σημαντική όχι μόνο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Βορά, φέρνοντας το παράδειγμα της Σουηδίας. Τέλος, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες.