Categories: Πολιτική

ΜέΡΑ25: «Όχι» στην εκχώρηση πολιτιστικής κληρονομιάς νησιών στην Πειραιώς

«Λέμε ΟΧΙ στην εκχώρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας στην ανακεφαλοποιημένη από το υστέρημα του ελληνικού λαού τράπεζα Πειραιώς» τονίζει στην ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25, η οποία έχει ως εξής:

Το πολιτιστικό ίδρυμα της τράπεζας Πειραιώς, έχει εδώ και πολλά χρόνια διεισδύσει σε διάφορα μέρη και τομείς της χώρας μας, έχοντας «δημιουργήσει» μεταξύ άλλων εννέα (9) θεματικά Μουσεία, όλα τα μουσεία «του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς» έχουν ιδρυθεί με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όλα υπάρχει εισιτήριο, γενικής εισόδου 4 ευρώ και μειωμένο 2 ευρώ.

Το πολιτιστικό ίδρυμα της τράπεζας Πειραιώς, εκτός των παραπάνω, ζητούσε από παλιά την παραχώρηση για 50 χρόνια του αμυντικού βρετανικού στρατώνα του Ν. Φρουρίου Κέρκυρας για την εγκατάσταση μουσείου τυπογραφίας και Τεχνολογίας του χαρτιού, ουσιαστικά όμως πρόκειται για παραχώρηση του συνόλου του Ν. Φρουρίου.

Η παρέμβαση αυτή επανήλθε εντελώς ξαφνικά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στις 7-12-2021 από την κα Δήμαρχο, όπου εμφανίστηκε μία πολυπληθής αντιπροσωπεία στελεχών της Τράπεζας προεξάρχοντος του Προέδρου της κ. Γιώργου Χατζηνικολάου και ανακοίνωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο-πολύ ότι η Τράπεζα ήδη έχει συμφωνήσει με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού για το ζήτημα, ενώ η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει τυπικό χαρακτήρα και ουσιαστικά αναζητούν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας με συνοπτικές διαδικασίες.

Να θυμίσουμε ότι το Νέο Φρούριο Κέρκυρας όπως και το Παλαιό υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ανάδειξη του Παλαιού και Νέου Φρουρίου σε συνδυασμό με την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να καταστεί το κυρίαρχο και πρώτο μέλημα κάθε Κερκυραίου πολίτη, μέσα στην εσκεμμένη θεσμική αδράνεια που ζούμε.

Το Νέο Φρούριο χαρακτηρισμένο από τον νόμο ως ακίνητο μνημείο: α) τα αρχαία που χρονολογούνται έως και το 1830 (άρθρ. 6 παρ.1α ν.4858/2021) δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε κανέναν, σύμφωνα με την Συνταγματική διάταξη και εδώ υφίσταται και η τεράστια διαφοροποίηση με τα άλλα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τις άλλες τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχει πωληθεί σε ξένα συμφέροντα, για το ευτελές ποσό των 8,3 δις ευρώ. Η παραχώρηση του Νέου Φρουρίου Κέρκυρας στην παρασιτική ολιγαρχία, που εκπροσωπεί η «Μητσοτάκης Α.Ε.» αποτελεί ωμή παραβίαση του Συντάγματος και ξεπούλημα του πολιτιστικού μας πλούτου, σε ξένα συμφέροντα.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. Έχοντας εγκαταλείψει σε όλους τους τομείς τους νησιώτες στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων. μεθόδευε και συνεχίζει να μεθοδεύει την αδράνεια και απαξίωση του ισχυρότερου θεσμού του στενού κράτους την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με υποστελέχωση, με αναξιοκρατία και με παντελή έλλειψη πόρων.

Απελπισμένος πλέον ο κάθε Έλληνας πολίτης, ο Κερκυραίος πολίτης, βιώνοντας την αδράνεια του κράτους, δέχεται και ιδεολογικά ότι για να μην εξαφανισθεί ,απαξιωθεί ακόμη περισσότερο η πολιτιστική μας κληρονομιά , η ιστορία των προγόνων μας, ας ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ , για να σταματήσει η καταστροφή και η απαξίωση. Έτσι πάντα φθάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα, σε ότι έχει σχέση με την λειτουργία του κράτους, στο δόλιο συμπέρασμα, στο δόλιο επιχείρημα, στο ψευδές δίλημμα: ή ιδιωτικοποίηση ή εγκατάλειψη.

Το αποτέλεσμα τεράστια κέρδη για τους λίγους με την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων, σε βάρος της νησιωτικής κοινωνίας. Αυτό ακριβώς είναι «η παρασιτική ολιγαρχία» , να κερδίζει χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Εμείς ως ΜέΡΑ 25 εναντιωνόμαστε στην «Μητσοτάκης Α.Ε.» στην απαξίωση και ξεπούλημα των νησιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θεωρούμε αδιανόητο να αποφασίζει το Υπουργείο Πολιτισμού με μία πτωχευμένη και πουλημένη σε ξένα συμφέροντα Τράπεζα (της οποίας πολυάριθμα στελέχη της κλήθηκαν να απολογηθούν για απιστία και για εξυπηρετήσεις σε στρατηγικούς κακοπληρωτές) για το μέλλον της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενάντια στην βούληση και ερήμην της τοπικής κοινωνίας και δη της νησιωτικής κοινωνίας που βρίσκεται σε κρατική απαξίωση.

Θέλουμε και στηρίζουμε την ανάδειξη των νησιών μας με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, την ανάδειξη του ενιαίου πολιτιστικού μνημείου Παλαιού και Νέου Φρουρίου με Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Comments are closed.


Recent Posts

Υπόθεση υποκλοπών: Αρκεί η εξεταστική ή θα χρειαστούν και κάλπες;

Υπόθεση υποκλοπών: Πέρσι τέτοια εποχή η Βόρεια Εύβοια είχε παραδοθεί στις φλόγες. Η κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη…

4 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 8 Αυγούστου

Δευτέρα 8 Αυγούστου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου Μύρωνος επισκόπου Κρήτης, Νεομάρτυρος Τριαντάφυλλου από…

34 λεπτά ago

Οστεοπόρωση: Το «μαγικό» τυρί που την καθυστερεί

Η οστεοπόρωση προκαλείται όταν τα οστά στο σώμα αρχίζουν να λεπταίνουν και να εξασθενούν. Αποτελεί μέρος της γήρανσης και η…

1 ώρα ago

Τρίκαλα: Πατέρας βρήκε το γιο του κρεμασμένο

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην συνοικία Αμπελάκια στα Τρίκαλα, με αυτοκτονία νεαρού άνδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikaladay,…

3 ώρες ago

Νεκρός εντοπίστηκε ο περιπατητής σε μονοπάτι του Ολύμπου

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ άνδρας περιπατητής, στο ορειβατικό μονοπάτι Ολύμπου Καρπάθου, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.…

5 ώρες ago

Δήμος Ηλιούπολης: Στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο ιδιωτικοποιεί μέρος της καθαριότητας

«Στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο ο Δήμος Ηλιούπολης ιδιωτικοποιεί μέρος της καθαριότητας».  Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωση της, η δημοτική παράταξη…

7 ώρες ago