Μένει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα η Ένωση Κεντρώων

«Ένα σχετικό αδιέξοδο». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τον «εμφύλιο» που προκλήθηκε από τις παρεμβάσεις του Γιάννη Σαρίδη, καταδεικνύοντας ότι η διαμάχη όχι μόνο δεν έλαβε τέλος, αλλά το ρήγμα βάθυνε και δίνοντας μία εικόνα διάλυσης.

Ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, και αποχώρησε από τη συνεδρίαση οργισμένος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πετώντας το «μπαλάκι» στον κ. Λεβέντη για τη διαγραφή του.

«Εγώ το κόμμα δεν το διαπραγματεύομαι. Υπάρχει ένα Συμβούλιο των παλαιότερων μελών του κόμματος που θα συμβουλευτώ. Εγώ είμαι κατά των διαγραφών, αλλά βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές», σχολίασε ο Βασίλης Λεβέντης, μεταθέτοντας στο επόμενο διάστημα τις όποιες αποφάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Λεβέντης, που νωρίτερα κατήγγειλε και ον Μητσοτάκη για οργανωμένο σχέδιο αποστασίας, θα περιμένει λίγες μέρες ακόμα τον κ. Σαρίδη, να ζητήσει συγγνώμη και αν δεν το πράξει θα προχωρήσει στην διαγραφή του.

Την ίδια στιγμή και επίσημα πλέον ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς. 

Αν υπάρξει και διαγραφή του κ. Σαρίδη, η Ένωση Κεντρώων κινδυνεύει να μείνει με τέσσερις βουλευτές και να χάσει τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:

«1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)

2. O κατά την προηγούμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».

Αν συνεπώς η Ένωση Κεντρώων μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές, οι βουλευτές που της απομένουν θεωρούνται ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων χάνει δικαιώματα εκπροσώπησής της ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Επιπλέον χάνει το δικαίωμα να έχει βουλευτή στην αντιπροεδρία της Βουλής, χάνει σημαντικό αριθμό μετακλητών υπαλλήλων, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Β. Λεβέντης, δεν θα μιλάει 15 λεπτά στις προ ημερησίας συζητήσεις στη Βουλή αλλά 7 λεπτά.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΔΙΑΛΥΣΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!