Μεϊμαράκης υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας σε χώρες με προγράμματα

Τη θέση του ότι «τα προγράμματα  στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον εκλογικό κύκλο», επανέλαβε μιλώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τασσόμενος με έμμεσο πλην σαφή τρόπο υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση:  «Είμαι αυτός που έλεγε και – παρεξηγήθηκε – ότι τα προγράμματα  στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον εκλογικό κύκλο. Γιατί όποιες χώρες ολοκλήρωσαν προγράμματα, το πέτυχαν σε μια θητεία προεδρική ή κοινοβουλευτική  και αναφέρομαι στην Κύπρο. Άρα, αν δεν υπήρχαν οι βίαια προκληθείσες  εκλογές του 2015 , θα ήμασταν με πολύ πιο ήπιο τρόπο  και πιο γρήγορα στην κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.  Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές «εδώ και τώρα».

Ο κ. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του εκτίμησε, επίσης  ότι « ο διάλογος για την επόμενη μέρα είναι αναβαθμισμένος  με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασκεί τα Συνταγματικά του καθήκοντα  με άψογο τρόπο, ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους» και ζήτησε από τα κόμματα, την  κυβέρνηση, τους θεσμούς και την Ευρώπη να μπορέσουν  να συμφωνήσουν τόσο για την πορεία της Ευρωζώνης όσο και  της Ευρώπης συνολικά.

«Θα πρέπει να παραδεχθούν κάποιοι που σήμερα πανηγυρίζουν για τα θετικά βήματα που γίνονται ενόψει εξόδου από το πρόγραμμα, ότι δεν θα υπήρχαν αυτά τα αποτελέσματα αν η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία το 2015, όταν ψηφίστηκε το πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα, δεν έβαζε το συμφέρον της χώρας και της Ευρώπης πάνω από το δικό της κομματικό ή πολιτικό συμφέρον και δεν προσερχόταν με μια διάθεση συνεννόησης, η οποία βεβαίως δεν υπήρχε από τη σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν είχε ακολουθηθεί τότε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με την οποία θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος, οπότε θα ήταν και ταχύτερη η έξοδος από αυτό το πρόγραμμα».

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε αυτούς που άσκησαν κριτική στη ΝΔ για τη στάση της τον Αύγουστο του 2015, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τρία χρόνια μετά απήντησε λέγοντας: «Θα ήταν εύκολο για μας να μην ψηφίσουμε τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν «καλά, δεν θέλεις να γίνεις Πρωθυπουργός; Δεν θέλεις να γίνουν εκλογές, υπάρχει αντιπολίτευση που συναινεί και δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές;». Ναι, συναινέσαμε στη συμφωνία για τους στόχους (και όχι για μέτρα) επειδή η Νέα Δημοκρατία πάντα είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ναι, συναινέσαμε διότι η χώρα θα καταστρεφόταν και προτιμήσαμε να σωθεί η χώρα, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Προτιμήσαμε να μείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή πορεία και θα έλεγα ότι εμείς επιβάλαμε τότε στην κυβέρνηση να ξαναμπεί στις ευρωπαϊκές ράγες. Δεν πρέπει λοιπόν σήμερα να καυχιέται τόσο πολύ, ως ο ευρωπαϊκός εγγυητής στην Ελλάδα, να μην καυχιέται τόσο πολύ σήμερα για την πορεία των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Εγώ πιστεύω ότι θα ήμασταν καλύτερα σήμερα, αν είχαμε συμφωνήσει από τότε».

Ο κ. Μεϊμαράκης, στην ομιλία του εκτίμησε, επίσης  ότι « ο διάλογος για την επόμενη μέρα είναι αναβαθμισμένος  με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ασκεί τα Συνταγματικά του καθήκοντα  με άψογο τρόπο, ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους»και ζήτησε από τα κόμματα, την  κυβέρνηση, τους θεσμούς και την Ευρώπη να μπορέσουν  να συμφωνήσουν τόσο για την πορεία της Ευρωζώνης όσο και  της Ευρώπης συνολικά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΧΩΡΕΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ, ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!