Μαξίμου: Οι αλήθειες που δεν λέει ο κ. Σταϊκούρας

Κριτική στη ΝΔ και τον συντονιστή της οικονομικών υποθέσεων, Χρήστο Σταϊκούρα, ασκούν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας διεξοδικά στις κατηγορίες που εξέφρασε με δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παρέλαβε την οικονομία στον «1ο όροφο», την έριξε στο «υπόγειο», και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει στο «ισόγειο»».

Οι πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «ο κ. Σταϊκούρας συνεχίζει την φαντασιόπληκτη ρητορική του success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου» και τον κατηγορούν ότι ούτε εκείνος «ούτε και ο συνεχιστής της πολιτικής Σαμαρά- Βενιζέλου, ο κ. Μητσοτάκης», δεν πρόκειται να ομολογήσουν τις αλήθειες γύρω από τα οικονομικοπολιτικά δεδομένα από το 2014 και έπειτα.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι «η ΝΔ εξακολουθεί να μην θέλει να καταλάβει ότικαμιά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγυρίζει για την πορεία της οικονομίας, παρόλο που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις»».

Ως προς αυτό, παραπέμπουν στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος τόνιζε: «Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Στόχος μας είναι η θετική αυτή πορεία να συνεχιστεί και να αρχίσει να επηρεάζει θετικά την ίδια την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια πολιτική στήριξης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων αλλά και αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Επίσης, παραπέμπουν στην απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πως: «Δεν πανηγυρίζουμε επ’ ουδενί για τα στοιχεία αυτά […] Γνωρίζουμε πως οι αριθμοί δεν μετατρέπονται σε κοινωνική ευημερία άμεσα. Παρόλα αυτά είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο το αναγνωρίζουμε και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταστροφολογική ρητορική της ΝΔ όλη την τελευταία περίοδο. Από κει και πέρα, σας ξαναλέω: Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι εκεί, είναι πραγματικά, αλλά, η δική μας δουλειά είναι οι αριθμοί αυτοί να μπορέσουν να αντανακλώνται και στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό είναι το κομβικό ζήτημα γι’ αυτή την κυβέρνηση και δεν το παραβλέπουμε».

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «την ίδια στιγμή ο κ. Σταϊκούρας συνεχίζει την φαντασιόπληκτη ρητορική του success story της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ παρέλαβε την οικονομία στον 1ο όροφο, την έριξε στο υπόγειο και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει στο ισόγειο».

Αποδομώντας τη θέση που εξέφρασε ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν:

– Η αλήθεια που δεν μας λέει ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη το 2014 μετά από 4 χρόνια σωρευτικής ύφεσης της τάξης του 25% ήταν επειδή η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, εν όψει της πιθανότητας εκλογών, σταμάτησε να εφαρμόζει το καταστροφικό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει το 2012 και δεν πήρε άλλα υφεσιακά μέτρα. Γι’ αυτό δεν κατάφερε να πιάσει και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 που ήταν 1,5% (το αποτέλεσμα με βάση τα στοιχεία της Eurostat ήταν 0,2%).

– Η αλήθεια που δεν μας λέει ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι αν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τολμούσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για την διετία 2015- 2016, κατακρημνίζοντας την ελληνική οικονομία σε νέα βαθύτατη ύφεση και την ελληνική κοινωνία στην απόλυτη απελπισία.

Συγκεκριμένα 2,2 δισ. για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 (1,5%-0,2%=1,3% ΑΕΠ), 2,7 δισ. για να πιάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 που ήταν 3% και άλλα 2,7 δισ. ευρώ για να πιάσει τον στόχο του 4,5% για το 2016. Θα έπρεπε επίσης να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 με άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Στο σύνολο 9,8 δισ. ευρώ!

– Η αλήθεια που δεν μας λέει ο κ. Σταϊκούρας είναι ότι η διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης ήταν απολύτως αναγκαία για να αλλάξει ο οικονομικός και κοινωνικός παραλογισμός του προγράμματος που συμφώνησαν οι Σαμαράς- Βενιζέλος το 2012 και το οποίο ο κος Σταϊκούρας στήριξε με όλες του τις δυνάμεις. Το στήριξε μέχρι τη στιγμή που το ενδεχόμενο των εκλογών τον έφερε ενώπιον της ολικής κοινωνικής καταστροφής που το πρόγραμμα εκείνο προκάλεσε στη χώρα.

Κατόπιν αυτών, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι «αυτή είναι η αλήθεια που ποτέ δεν πρόκειται να ομολογήσει ο κ. Σταϊκούρας αλλά ούτε και ο συνεχιστής της πολιτικής Σαμαρά- Βενιζέλου: Ο κ. Μητσοτάκης».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΑΞΙΜΟΥ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ, SUCCESS STORY, ΔΕΝ ΛΕΕΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!