μαξίμου-αυτά-είναι-τα-δύο-βασικά-κέρδη-79484
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.11.2016 | 20:27

Μαξίμου: Αυτά είναι τα δύο βασικά κέρδη από την επίσκεψη Ομπάμα

Την ικανοποίησή του εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου τόσο για τις αναφορές του προέδρου Ομπάμα όσο και για τις δύο συναντήσεις που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στην πρώτη που ήταν και η βασική, και κράτησε 35 λεπτέ η ατζέντα είχε οικονομικό, προσφυγικό και το Κυπριακό, Παρόντες πλην του Αμερικανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, από την ελληνική πλευρά ήταν οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τον περισσότερο χρόνο συζητήθηκε το χρέος, ενώ έγινε σύντομη συζήτηση για το προσφυγικό και για το Κυπριακό

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, δύο ήταν τα βασικά κέρδη: 

-Το πρώτο ότι η αμερικανική πλευρά συμφώνησε ότι πρέπει να τηρηθεί το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και να μην υπάρξουν αχρείαστα εμποδια ώστε μέχρι τις 26 με 27 Νοεμβρίου να υπάρξει staff level agreement και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να συζητηθεί το χρέος. Και καθώς τα “αχρείαστα εμπόδια’ σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης με τα εργασιακά, μπαίνουν κυρίως από το ΔΝΤ στο οποίο βασικός “παίκτης” είναι οι ΗΠΑ, αφήνεται να εννοηθεί ότι η αμερικανική επιρροή θα κινηθεί προς το να κάμψει την αδιαλλαξία του Ταμείου. Όσον αφορά του τι σημαίνει “αχρείστα εμπόδια”, τονιζόταν ότι πρόκειται για τις απαιτήσεις που υπερβαίνουν όσα έχουν ήδη υπογραφεί στη συμφωνία, “φωτογραφίζοντας” το Ταμείο: “Δίνουμε μεγάλη σημάδια στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση αξιολόγησης και εκκίνηση συζήτηση για χρέος. Δεν πρέπει να υπάρξουν αχρείαστα εμπόδια μεχρι EWG και μετά μέχρι το Eurogroup. Φαίνεται να γίνεται απολύτως αποδεκτή απο την αμερικανική πλευρά αυτή η άποψη. Θα δουλέψουν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να μην υπάρχουν αχρειάστα εμπόδια”, τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Μένει να δούμε πόσο αυτό αφενός θα γίνει και αφετέρου θα πετύχει.

-Το δεύτερο που είναι άμεσα συνυφασμένο με το πρώτο είναι το ζήτημα της λιτότητας και του χρέους. Όπως τονίζαν κυβερνητικές πηγές “για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ υπάρχει δήλωση ότι σε ό,τι φορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί  η λιτότητα” χωρίς να τέθει κάποιο θέμα πρόσθετων μέτρων όπως στο παρελθόν. Αντίθετα, όπως τονιζοταν από κυβερνητικής πλευρά έγινε λόγος “μόνο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως στην Παιδεία”, ενώ αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα στις δηλώσεις του είπε ξεκάθαρα ότι “τωρα είναι κατάλληλη στιγμή” για τη διευθέτηση του χρέους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ασκήσει την επιρροή του προς αυτή την κατεύθυνση προς τις “χώρες του Βορρά”, δηλαδή, τη Γερμανία και την Καγκελάριο Μέρκελ. Διευκρινιζόταν, πάντως, πώς δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά το προσφυγικό τέθηκε η “ανάγκη υλικής στήριξης ειδικά για ανηλίκους και αυτό έγινε κατανοητό”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι “δεν υπήρξε καμίας μορφής πίεση”, προσθέτοντας ότι “συμφωνήθηκε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση”.

Τέλος, στη δεύτερη συνάντηση, τονίζεται ότι “συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων και start up, ενώ υπήρξε διάλογος του Μπάρακ Ομπάμα με τους υπουργούς Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μεταναστευτικής Πολιτική Γιάννη Μουζάλα”

Δείτε ακόμη: Mήνυμα Ομπάμα στη Μέρκελ για την ελάφρυνση του χρέους