μάχη-τσίπρα-μητσοτάκη-για-διαπλοκή-89364
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.09.2016 | 15:03

“Μάχη” Τσίπρα-Μητσοτάκη για διαπλοκή με φόντο Αλαφούζο, Κυριακού, Καλογρίτσα

Στη διαπλοκή αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρωτομιλίας του στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την παιδεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παράλληλα με την προσπάθεια να μπει τέλος στο καθεστώς της διαπλοκής και των παθογενειών των δεκαετιών από τη Μεταπολίτευση και μετά. Δύο προσπάθειες αλληλένδετες, όπως τις παρουσίασε, αφού κατηγόρησε το «παλιό πολιτικό σύστημα» ότι, σε συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ, πόνταρε διαδοχικά στην «αριστερή παρένθεση» και άρα «στην αποτυχία της χώρας». Δυστυχώς για εκείνους και ευτυχώς για τη χώρα δεν το κατάφεραν, σημείωσε, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης -κατηγορώντας τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για τα εργασιακά- και για λύση στο ζήτημα του χρέους σύντομα.

Κατηγόρησε τα κόμματα ότι έχουν κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους για να ακυρώσουν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: «Απειλήσατε υπουργούς, προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε τη δικαιοσύνη, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους που διενεργούν τη διαδικασία των διαγωνισμού, τάξατε στους καναλάρχες που στο διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά που τα έχει ανάγκη ο λαός». Εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι όχι μόνο δεν ζητά «συγγνώμη» αλλά προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διαγωνισμό.

Σημείωσε ότι παράλληλα η ΝΔ είναι απέναντι και στον μεγάλο αγώνα για το σπάσιμο του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής «που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό». Κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα ότι παίζουν τα ρέστα τους για τρίτη φορά (μετά την πρώτη διακυβέρνηση και την πιστωτική ασφυξία, και αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση), ποντάροντας να επιτύχει η «τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης». «Τώρα επιχειρείτε το ίδιο στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά στον τόπο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «βγει στα κεραμίδια» για να υπερασπιστεί το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν καναλάρχες και τράπεζες και τα παλιά κόμματα μαζί, «και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα [εσείς] τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο».

Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει διαδοχικά η αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τους σκοπούς του διαγωνισμού. Υπενθύμισε ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ο διαγωνισμός γίνεται για να μην πάρει άδεια ο Σκάι του κ. Αλαφούζου, αλλά εκείνος πρώτος πήρε την άδεια. Μετά κατηγορούσε η ΝΔ την κυβέρνηση ότι έγινε ο διαγωνισμός για να πάρει άδεια ο κ. Καλογρίτσας που θα έφτιαχνε το «ΣΥΡΙΖΑ TV», «κι όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό, γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι, και πρώτα-πρώτα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους». «Τώρα τι έχετε να πείτε; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια;», είπε σκωπτικά προς τη ΝΔ.

Απαντώντας στις κατηγορίες για «δήθεν σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θράσος, σημειώνοντας ότι καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάτε για σκοινί». «Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία, τους εαυτούς σας θα βρείτε, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». Δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά 200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ. Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: Δεν έχετε ακούσει για τον Καλογρίτσα;

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, κατηγορώντας τον ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στις σχέσεις με την Εκκλησία, επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε 20 λεπτά της δικής του ομιλίας, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. «Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτε το τελευταίο διάστημα για τις τηλεοπτικές άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα», ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής αλλά ως απολογούμενος». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των μέσων ενημέρωσης».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει την κοινωνία ακόμη και στο θέμα της Παιδείας- «σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε», προσέθεσε.

Ο κ. Μητστοτάκης αφιέρωσε την ομιλία του στην Παιδεία. Καλωσόρισε μάλιστα στη Βουλή την πρώην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με αναφορά στον σημαντικό μεταρρυθμιστικό της ρόλο κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ