Πολιτική

Μαρινάκης στο Aftodioikisi: Μόνο μια διαφορά συζητάμε με την Τουρκία

Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι οι Γεραπετρίτης και Φιντάν «θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις» ενώ υπογράμμισε ότι οι δυο υπουργοί θα προετοιμάσουν τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι δυο ΥΠΕΞ θα σχεδιάσουν την συνεδρίαση του διμερούς Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) το οποίο θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στην Θεσσαλονίκη.

Το Aftodioikisi ρώτησε τον κ. Μαρινάκη εάν η Αθήνα συζητά με την Άγκυρα για την επέκταση των χωρικών της υδάτων, κάτι που αποτελεί μονομερές, εσωτερικό, αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής Δημοκρατικας.

«Μια η διαφορά που συζητάμε με την Τουρκία: Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επέμεινε σε αυτό. Παράλληλα υποστήριξε ότι διμερώς συζητούνται ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας.

Αναλυτικά το ερώτημα του Aftodioikisi στον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

«Είπατε, κ. Εκπρόσωπε, ότι αύριο ο κ. Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις. Θέλω να σας ρωτήσω αν εντός αυτών περιλαμβάνεται και η επέκταση των χωρικών υδάτων, κάτι που συζητιόταν παλαιότερα στις διερευνητικές επαφές, παρότι η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι μονομερές εσωτερικό αναφαίρετο δικαίωμα και όχι μόνο για μας, αλλά και για την Τουρκία αντίστοιχα».

Η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη στο Aftodioikisi:

«Εγώ θα μείνω στην απάντηση που δίνω σε κάθε ερώτηση αντίστοιχη που γίνεται και είναι το πλαίσιο το οποίο ετέθη μετά την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Είναι ουσιαστικά μία και μοναδική η διαφορά η οποία συζητείται με την Τουρκία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και καμία άλλη. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα τα οποία είχαν αναφερθεί, σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, πολιτικής προστασίας και όλο το πλαίσιο το οποίο είχε τεθεί, είναι προφανώς το αντικείμενο των επικείμενων συζητήσεων, τόσο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών  όσο και στην επικείμενη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών».

Παναγιώτης Μίχος

Recent Posts

Αρκάς: Το σκίτσο για τις επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στις εξετάσεις PISA

Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολιάζει ο Αρκάς τις απογοητευτικές επιδόσεις των Ελληνόπουλων στις εξετάσεις PISA…

3 λεπτά ago

ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική

Χωρίς ταξί θα είναι και σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, η Αττική όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση…

9 λεπτά ago

Home Alone: Πόσο κοστίζουν σήμερα τα ψώνια του Κέβιν; TikToker δίνει την απάντηση

Μία TikToker απόφάσισε να χρησιμοποιήσει την πιο αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών, για να…

10 λεπτά ago

Δημόσιο: Σε τρεις κατηγορίες τα 600 ΝΠΔΔ (λίστα)

Δημόσιο: Σε τρεις κατηγορίες τα ΝΠΔΔ Στην εφαρμογή του νόμου 5062/2023 για την «Επιλογή Διοικήσεων…

19 λεπτά ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης για τις κατολισθήσεις

Εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων στα Λιμανάκια της Βάρκιζας ξεκινούν το πρωί της Πέμπτης από την Περιφέρεια…

23 λεπτά ago

Έρευνα: Πόσο παραπάνω εργάζονται οι Έλληνες από τους Ευρωπαίους

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο, σε σχέση με…

26 λεπτά ago