μαριέττα-γιαννάκου-ευρωβουλευτές-222632
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.04.2014 | 13:30

Μαριέττα Γιαννάκου: «Ευρωβουλευτές – «κηπουροί» δεν υπήρξαν στη ΝΔ»

Με επιστολή της στο aixmi.gr απαντά η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, απαντά αναφορικά με άρθρο της ιστοσελίδας για τη μη συμμετοχή της στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, αναφέροντας: «πόσο δημοκρατικές είναι άραγε οι επιλογές προσώπων για να στελεχώσουν ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο ο «σταυρός» του πολίτη θα έχει διακοσμητικό περιεχόμενο, όταν στην πραγματικότητα τα media και κάθε άλλα λογής συμφέροντα θα είναι τελικά αυτά που θα έχουν επιβάλλει τις επιλογές τους;»

Αναλυτικά, η επιστολή:

Αγαπητέ Χρήστο,

Διάβασα το πρόσφατο άρθρο σου με τίτλο «Μαριέττα, ήταν καλύτεροι ευρωβουλευτές οι κηπουροί των αρχηγών;» Ομολογώ ότι εξεπλάγην αρνητικά τόσο από τον τίτλο όσο και από ορισμένα σημεία του περιεχομένου του. Σέβομαι το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη που εκφράζεις. Επειδή όμως μέσω του κειμένου σου απευθυνόσουν προσωπικά σε μένα, και επειδή, δεδομένης της εμπειρίας μου στην πολιτική, έχω πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται να πέσει αναπάντητο – πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για λογικές υπερβάσεις που δημιουργούν πρόσκαιρες αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις- θα σε παρακαλούσα να σεβαστείς κι εσύ με την σειρά σου τον αντίλογο στα γραφόμενά σου.

Για να μπω κατευθείαν «στο ψητό» του ερωτήματος που μου έθεσες μέσω του τίτλου του κειμένου σου: όχι, αγαπητέ Χρήστο. Εμείς στην ΝΔ δεν είχαμε ποτέ στο ευρωψηφοδέλτιό μας ως υποψηφίους ούτε «κηπουρούς», ούτε «γλάστρες», ούτε «κράχτες» των media ή του lifestyle. Ουδείς αρχηγός της ΝΔ στο παρελθόν επέτρεψε στον εαυτό του και την παράταξη να κατρακυλήσει σε επιλογές προσώπων για τις καίριες θέσεις των ευρωβουλευτών- ως υποψηφίων σε εκλόγιμη ή μη σειρά- που το μόνο προσόν που είχαν να επιδείξουν ήταν αυτό του χειροκροτητή, του εκλεκτού ή του κολλητού. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν με ποιον λογικό συνειρμό στο άρθρο σου επιχειρείς να ταυτίσεις πρακτικές συγκρότησης των ευρωψηφοδελτίων άλλων κομμάτων – τα οποία φέρνεις ως παράδειγμα- με τις αυστηρές διαδικασίες επιλογής προσώπων που ακολουθούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους προγενέστερους αρχηγούς της παράταξής μας με κριτήρια καθαρά πολιτικά, θεσμικά και ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό επίτρεψέ μου να σου πω ότι προσβάλλεις όλους εμάς που υπηρετήσαμε τον θεσμό του ευρωβουλευτή όταν μιλάς για «τσομπάνηδες» και «κοπάδια», έχοντας μάλλον κατά νου άλλα κόμματα, πάντως σίγουρα όχι τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά, όχι μόνο υπηρέτησαν από υψηλά αξιώματα και άσκησαν επιρροή υπέρ των ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά αυτό αναγνωρίστηκε σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κόμμα της ΝΔ αλλά και ο ελληνικός λαός μέσω των κοινωνικών εταίρων και των πάσης φύσεως φορέων που οι ευρωπαϊκές αποφάσεις επηρεάζουν, γνωρίζουν πολύ καλά το έργο των ευρωβουλευτών της ΝΔ και το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης.

Επίσης στο άρθρο σου πέφτεις σε μία μεγάλη αντίφαση: από τη μία προβαίνεις στην παραδοχή ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών έγινε «την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία διαβούλευση, σε σημαντικό βαθμό για λόγους πολιτικούς και προσωπικούς», αλλά από την άλλη με εγκαλείς που υποστήριζα ότι πρόκειται για ένα μέτρο βαθιά αντιδημοκρατικό. Μία μικρή μόλις γνώση της πολιτικής ιστορίας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, διδάσκει ότι η δημοκρατία δεν κατοχυρώνεται επειδή απλά δίνεις στον πολίτη την ψευδεπίγραφη αίσθηση της επιλογής μέσω του σταυρού. Η κατοχύρωση της ουσιαστικής και όχι της επίπλαστης δημοκρατίας οφείλει να γίνεται από τα κόμματα και τους αρχηγούς τους σε προγενέστερο στάδιο θέτοντας για μία τόσο σημαντική αναμέτρηση, όπως είναι οι ευρωεκλογές, αυστηρά κριτήρια, ανοιχτές διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής των προσώπων που σε μεταγενέστερο στάδιο θα στελεχώσουν ένα ψηφοδέλτιο και θα τεθούν στην κρίση του λαού. Όταν όλα αυτά δεν προϋπάρχουν, πόσο δημοκρατικές είναι άραγε οι επιλογές προσώπων για να στελεχώσουν ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο ο «σταυρός» του πολίτη θα έχει διακοσμητικό περιεχόμενο, όταν στην πραγματικότητα τα media και κάθε άλλα λογής συμφέροντα θα είναι τελικά αυτά που θα έχουν επιβάλλει τις επιλογές τους; Και ο νοών νοείτο…

Και κάτι τελευταίο: στο τέλος του κειμένου σου γράφεις για την δήθεν «πικρία» μου για τον Σαμαρά, προβαίνοντας μάλιστα και σ’ ένα συμπέρασμα για το από πού αυτή μπορεί να προέρχεται. Για την ιστορία, σου λέω ότι το «κρασί» των απόψεών μου δεν το «νέρωσα» ποτέ- ούτε προτίθεμαι να το κάνω τώρα ή στο μέλλον- με αντάλλαγμα οποιαδήποτε καρέκλα. Ακόμα και αυτή της Επιτρόπου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και με την παράκληση η απάντησή μου να τύχει της ενδεδειγμένης μεταχείρισης σε έναν ιστότοπο, όπως το aixmi.gr, που πρεσβεύει την άποψη ότι οι ιδέες πρέπει να μοιράζονται για να μην πεθαίνουν ποτέ…”

Μαριέττα Γιαννάκου
Επικεφαλής Ευρωβουλευτών ΝΔ