μαραντζίδης-από-τα-πατάρια-του-αντι-1186294
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.05.2023 | 17:22

Μαραντζίδης: Από τα «πατάρια» του αντικομμουνισμού στον πρωινό καφέ του Τσίπρα

Ο όμορφος πολυχώρος στον πρώτο όροφο της οδού Ιπποκράτους, στον αριθμό 118, «ασφυκτιούσε» από κόσμο και τις δύο Παρασκευές. Ήταν αρχές του 2016, το θέμα ήταν εξόχως ενδιαφέρον και οι αναγνώστες ήθελαν να εκμαιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τον έναν εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Εμφύλια Πάθη».

Όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2015 -λίγες μέρες πριν τις δεύτερες εθνικές εκλογές- κυκλοφόρησε το βιβλίο των καθηγητών Νίκου Μαραντζίδη και Στάθη Καλύβα για τον ελληνικό εμφύλιο προκλήθηκε σάλος. Πρόκειται για ένα ιστορικό ζήτημα που δεν είχε εξεταστεί ενδελεχώς και κάθε παραπομπή, αναφορά ή έρευνα για αυτόν προκαλούσε μίση και πάθη. Ενδεχομένως, το γεγονός ότι τότε στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ -«η πρώτη φορά αριστερά» κατά τους υποστηρικτές του, να αύξησε το ενδιαφέρον των αναγνωστών για τον εμφύλιο.

Πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις: Μια για τις εσωτερικές (22/1/16) και μια για τις διεθνείς διαστάσεις (19/2/16) του εμφυλίου. Και στις δύο παρών ήταν μόνον ο κ. Μαραντζίδης. Ο κ. Καλύβας απουσίαζε στις ΗΠΑ λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.

Οι τοποθετήσεις του Μαραντζίδη εντυπωσίασαν τον κόσμο που κρατούσε σημειώσεις. Στη συνέχεια οι ερωτήσεις έπεσαν «βροχή». Ο καθηγητής απαντούσε πάντα με ευγένεια και πλήρη τεκμηρίωση. Μάλιστα, εκτός από τα ιστορικά, σχολίαζε και τα πολιτικά δρώμενα. Αποκαλούσε εαυτόν «σόσιαλ-φιλελεύθερο», είχε καλή άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πολιτικό χώρο του κέντρου ενώ ο λόγος του ήταν καθαρά και σκληρά αντικομμουνιστικός. Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, ο ίδιος είχε πέσει θύμα αριστερών τραμπούκων οι οποίοι τον χτύπησαν «επειδή έγραφε εναντίον της αριστεράς».

Έκτοτε, από εκείνες τις συναρπαστικές παρουσίες Μαραντζίδη, κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι. Ο έγκριτος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, από «πολέμιος» της αριστεράς ήρθε εγγύτερα σε αυτή. Αρχικά τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προϊόντος του χρόνου, ο Μαραντζίδης άρχισε να υποστηρίζει καθαρά τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της στήλης του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών, ο καθηγητής Μαραντζίδης έφτασε να αντιπαραβάλει τα όσα έπραττε η Στάζι στην Ανατολική Γερμανία με τα εν Ελλάδι γεγονότα. «Τα ανελεύθερα καθεστώτα που μακροημερεύουν δεν στηρίζονται στην κτηνώδη βία, αλλά στις εσωτερικευμένες αναστολές και στον κομφορμισμό των ανθρώπων· στην αποδοχή της πλειονότητας πως αυτό που βιώνει είναι μια «κανονική» κατάσταση που «συμβαίνει και αλλού», που «συνέβαινε και παλιά» και, εντέλει, «όποιος κάθεται ήσυχα δεν έχει να φοβάται τίποτε» έγραφε μεταξύ άλλων.

Από θέμα ηγεσίας δίπλα στον ηγέτη

Ο Μαραντζίδης συνέχιζε να αρθρογραφεί με θέρμη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Την επομένη της μεγάλης ήττας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 21ης Μάϊου , χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ασπόνδυλο κόμμα» και υπογράμμισε την ανάγκη για ανανέωση της ηγεσίας του. «Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του, όχι αύριο, αλλά σχετικά σύντομα. Εξάλλου, διαθέτει φρέσκα και χαρισματικά άτομα που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Και αυτά τα άτομα είναι ελπίδα για την κοινωνία πρωτίστως, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς» έγραφε χαρακτηριστικά στην «Κ».

Τελικά, λίγα 24ωρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας όρισε τον Μαραντζίδη υπεύθυνο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο καθηγητής θα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις, θα πραγματοποιεί αναλύσεις και θα λαμβάνει μέρος στον σχεδιασμό προτείνοντας δράσεις και ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην προσεχή κάλπη.

«Αλλάζουμε λοιπόν, όσοι δεν θέλουμε να γίνουμε μνημεία του εαυτού μας» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές του 2019, επικαλούμενος  μια από τις ιστορίες του κύριου Κόινερ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ο κ. Μαραντζίδης φαίνεται ότι ενστερνίζεται βαθύτατα αυτή την αντίληψη. Μένει να φανεί αν θα καταφέρει να την «εγγράψει» και στον κ. Τσίπρα.