Μάνος: Πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους στην Ευρώπη

Στέφανος Μάνος: Το φως άργησε… 106 ώρες!

Επανέρχεται με νέο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Αφού παραθέτει τα στοιχεία για τους θανάτους στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία εβδομάδα, ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι «το γεγονός όμως ότι υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι στις ηλικίες 75 και άνω εξηγεί ενδεχομένως τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα» και προτείνει:

«Χρειάζεται μια δυνατή καμπάνια για να ξεπεραστούν οι παράλογες φοβίες που χωρίς αμφιβολία καθυστερούν τον εμβολιασμό και ενισχύουν τους θανάτους. Ισως και κάποια αντικίνητρα για όσους δεν εμβολιάζονται και επιβαρύνουν το ΕΣΥ».

Οι θάνατοι από COVID-19 εδώ και αλλού II

Στο άρθρο του με τίτλο «Οι θάνατοι από COVID-19 εδώ και αλλού II», ο Στέφανος Μάνος αναφέρει πως «την περασμένη Δευτέρα 19/4 περιέλαβα σε άρθρο μου πίνακα με τους θανάτους από COVID-19 στην Ελλάδα και σε μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες. Παρέθεσα τον μέσο ημερήσιο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους (για να είναι τα μεγέθη συγκρίσιμα) ανά εβδομάδα. Η δημοσίευση του άρθρου προκάλεσε, μου φαίνεται, ενδιαφέρον και ποικιλία αντιδράσεων. Αρκετοί έπεσαν από τα σύννεφα διότι πίστευαν ότι είμαστε πολύ καλύτερα από τους άλλους. Αλλοι, κουραστικά σχολαστικοί, με κάκισαν επειδή έγραψα ότι “σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα”».

Και συνεχίζει: «Το σωστό θα ήταν να έχω γράψει αυτό που ήταν αυτονόητο, ότι η σύγκριση ήταν με τις ευρωπαϊκές χώρες του πίνακα. Αλλοι πάλι στενοχωρήθηκαν διότι θεώρησαν ότι η δημοσιοποίηση της δυσάρεστης πραγματικότητας βλάπτει την κυβέρνηση (τι θέλεις, δηλαδή, να γυρίσει ο Τσίπρας!). Πολλοί μου ζήτησαν να τους κρατήσω ενήμερους για την εξέλιξη των θανάτων από COVID-19.

Τι μπορείτε να διαπιστώσετε;

Οτι την τελευταία εβδομάδα, αυτή που έληξε στις 22 Απριλίου, σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο κατοίκους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του δείγματος.

Οτι ενώ για τέσσερις εβδομάδες συνεχώς αυξανόταν ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα, την τελευταία εκάμφθη κάπως.

Οτι η Ισπανία, που είναι ο μεγάλος τουριστικός μας ανταγωνιστής, έχει καταφέρει, στις ίδιες πέντε εβδομάδες, να μειώσει τους θανάτους σε 1,88 ανά εκατ. κατοίκους, που συγκρίνεται με 7,53 στην Ελλάδα.

Οτι δύο χώρες, η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν καταφέρει να μειώσουν τους θανάτους εντυπωσιακά».

«Οπως έγραψα την περασμένη Δευτέρα, δεν είμαι λοιμωξιολόγος, ούτε έχω ποτέ ασχοληθεί με θέματα δημόσιας υγείας. Απλώς διαβάζω αριθμούς και τάσεις και βγάζω συμπεράσματα.

Από την περασμένη εβδομάδα διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση ανέβασε στροφές σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. Φαίνεται από τη διεύρυνση του ωραρίου των εμβολιασμών, από τους εμβολιασμούς τις ημέρες του Πάσχα κ.ά. Απολύτως σωστές αποφάσεις. Το γεγονός όμως ότι υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι στις ηλικίες 75 και άνω εξηγεί ενδεχομένως τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα» επισημαίνει ο πρώην υπουργός και καταλήγει:

«Ο Πρωθυπουργός έχει πολλές φορές συστήσει τον εμβολιασμό. Δεν φθάνει. Χρειάζεται, νομίζω, μια δυνατή καμπάνια για να ξεπεραστούν οι παράλογες φοβίες που χωρίς αμφιβολία καθυστερούν τον εμβολιασμό και ενισχύουν τους θανάτους. Ισως και κάποια αντικίνητρα για όσους δεν εμβολιάζονται και επιβαρύνουν το ΕΣΥ και τους συνανθρώπους τους».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΝΟΣ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]