Μακρόν: Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια;

Η διάλυση της Ευρώπης θα ήταν ένα είδος πολιτικής και ιστορικής αυτοκτονίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στον λόφο της Πνύκας, ενώ υπογράμμισε «ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ». «Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. «Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ», συμπλήρωσε ενώ ευχαρίστησε -επίσης στην ελληνική γλώσσα- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να μιλήσει στον λόφο της Πνύκας. Συνεχίζοντας την ομιλία του στα γαλλικά, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι στον λόφο της Πνύκας επινοήθηκε η δημοκρατία και το σύγχρονο κράτος, ενώ προειδοποίησε στην Ευρώπη σήμερα, η κυριαρχία και η εμπιστοσύνη απειλούνται.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι ιδρυτές της δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», διαμήνυσε και συμπλήρωσε πως η άλλη λύση που προτείνει, είναι η ανάκαμψη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη – έθνη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία -όπως είπε- «ένα πράγμα περιμένει, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε».

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα», παρατήρησε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΚΡΟΝ, ΠΝΥΚΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!