μ-κύρκος-πρέπει-να-πειραχτούν-η-σπάτα-74984
ΔΗΜΟΣΙΟ | 06.12.2016 | 15:49

Μ. Κύρκος: «Πρέπει να πειραχτούν η σπάταλη διοίκηση και το δημόσιο»

«Πρέπει να πειραχτούν και η σπάταλη διοίκηση και το δημόσιο. Αυτό το πείραγμα δεν φτάνει σε απολύσεις παρά μόνον επίορκων» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Ηλία Κανέλλη, ο ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Μίλτος Κύρκος, για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και στο δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «πρέπει να πειραχτούν και η σπάταλη διοίκηση και το δημόσιο. Αυτό το πείραγμα δεν θα φτάνει σε απολύσεις παρά μόνον  επίορκων. Ακόμη πρέπει να εξεταστούν οι περί τις  40 χιλιάδες υπάρχουσες δομές και να δούμε αν μπορούν να περιοριστούν πχ στις 25 χιλιάδες. Τέλος, το πλεονάζον προσωπικό θα πρέπει να μετακινηθεί σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν είναι νεοφιλελεύθερο, η προσέγγιση που κάνει στο κράτος είναι πώς να είναι παραγωγικό».

Από κει και πέρα, κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αποτέλεσμα του Eurogroup σημείωσε:

«Αν κοιτάξουμε όλες τις διαπραγματεύσεις, όλων των κυβερνήσεων, σε όλα τα γιουρογκρούπ, θα δούμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρνουν πάντα πίσω έναν θρίαμβο. Στην ίδια γραμμή κινείται και η χθεσινή συνάντηση της 5ης Δεκεμβρίου. Δυστυχώς δεν πρόκειται περί θριάμβου.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε δικές μας προτάσεις και για να διασωθούμε, αποδεχόμαστε τις επιλογές που κάνουν οι δανειστές μας. Συνήθως σε μία συμφωνία καταθέτεις και εσύ την δική σου πλευρά. Η κυβέρνηση έδωσε τη πρώτη της προσέγγιση στη διαπραγμάτευση και μας κόστισε 90 δις. Τώρα, άλλαξε ρότα, αλλά πάλι κατεβαίνει στο τραπέζι χωρίς δικές της προτάσεις. Δίχως αυτές πως θα βγούμε  από την κρίση;  Γιατί αν οι δικές της προτάσεις είναι να κρατήσουμε το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή όσο θα ζούμε εσείς και εγώ και για να το κάνουμε αυτό θα βάλουμε και μια σειρά μέτρων που θα ψηφίσουμε όμως από τώρα ή μετά από λίγο και θα είναι πάλι και αυτά μεσοπρόθεσμα, δεν μου φαίνεται ότι είναι και καμία επιτυχία.

Η Ελλάδα  όσο δεν μπορεί να βγει από το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε σε αυτή τη κρίση, θα τελεί υπό εποπτεία.

Όλα αυτά που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να είναι τα δίδακτρα. Τα δίδακτρα  ώστε να ωριμάσει στις διαδοχικές κυβερνήσεις  η ανάγκη να δώσουν τη δική τους απάντηση επάνω στο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Γιατί το μοντέλο που αυξάνουμε φόρους , εισφορές και ΦΠΑ, κόβουμε μισθούς και συντάξεις δεν είναι   μοντέλο αλλά προσωρινά μέτρα μήπως και συγκεντρώσεις χρήματα, ώστε να χρηματοδοτήσεις την εκμάθησή σου. Καμία ουδεμία κυβέρνηση δεν έχει αγγίξει το πώς φτάσαμε ως εδώ που είμαστε. Γιατί δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική η οικονομία μας; Ποια είναι τα προβλήματα που διώχνουν τις επιχειρήσεις και τις στέλνουν σε άλλες χώρες; Και δεν είναι μόνον οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, αλλά κάτι βαθύτερο. Η σύνδεση της πραγματικής οικονομίας με τον κρατισμό και  όλες οι δουλειές περνούσαν μέσα από επαφές και γνωριμίες με το πελατειακό κράτος.

Δεν μπορείς να έχει φόρους αν δεν έχεις παραγωγή πλούτου και δεν μπορείς να έχεις παραγωγή πλούτου, αν  ο οποιοσδήποτε επενδυτής ακούει Ελλάδα και τρέχει ή έρχεται για να ενταχθεί  σε μηχανισμούς που θα του δίνουν δουλειές χωρίς να παράγει πραγματικό πλούτο.

Και σε αυτό το Γιουρογκρούπ καταθέσαμε μόνο σχέδια και υποσχέσεις ότι θα καταθέσουμε και άλλα σχέδια. Δύο χρόνια αυτή η κυβέρνηση υπόσχεται  σχέδια που δεν προχωρούν. Δεν υπήρξαν ποτέ κόκκινες γραμμές όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση ,ούτε και υπήρξαν προτάσεις πριν φτάσουμε στις κόκκινες γραμμές. Πριν καταρρεύσει το μέτωπο και βρεθούμε στην απόγνωση έπρεπε να προτείνουμε ώστε να βρούμε τον μέσο δρόμο».

Τέλος για την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας,  Πάνου Καμμένου, στο Καστελλόριζο σχολίασε:

«Αν αφήνουμε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει εξωτερική πολιτική και το υπουργείο Eξωτερικών να δυναμιτίζει το κλίμα στην Κύπρο με non paper, είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού για την επιλογή του, αλλά  και δική μας που τους αφήνουμε να τα κάνουν όλα αυτά».